Regen in spouwmuur door slecht voegwerk kozijn?

Ruisje

  • #1
Hallo,

Bij mij zijn de voegen haaks op de kozijnen van ramen (neggekanten) op enkele plekken niet al te best. Ter plekke van het kozijn zijn enkele openingen (circa 1 cm voeg weg). Het gaat om de vertikale delen van twee ramen op de tweede woonlaag. Mijn vraag: kan dit bij hevige regenval en wind leiden tot lekkage op de onderste woonlaag? Met andere woorden kan regen de spouwmuur binnendringen?
Ik heb namelijk enige lekkage en ik probeer te achterhalen wat de oorzaak is.

Alvast bedankt, Marcel
 

CKruijff

  • #2
Hoi Marcel,

ontbreken er stootvoegen? Het kan het zijn dat dit juist luchtcirculatie is voor je spouwmuur.Vaak zit er een rijtje van deze boven en onder je kozijnen
 

Ruisje

  • #3
Nee, er zijn in het geheel geen open stootvoegen. In geen enkele muur. Dit heeft mij eerlijk gezegd ook altijd al verbaasd. Volgens mij zijn die aan de onderzijde toch nodig om overtollig water af te voeren? Het pand (oorspronkelijk een kantoor) is gebouwd in 1975.
 

CKruijff

  • #4
Onder en boven, dan krijg je wat natuurlijke lucht circulatie. Heb je foto’s?
 

Ruisje

  • #5
Hier een voorbeeld van wat ik bedoel. Dit is van een ander raam waar de gaten iets kleiner zijn.
Dus kan bij slagregen hierdoor water in de spouw kunnen komen?

GatenVoegwerk.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
De spouw kan bij het dak volledig openzijn en dan werden de stootvoegen vergeten of niet toegepast.
Weet niet zeker maar volgens mij moet er op het kozijn lood liggen en aan de voorkant van het kozijn naar beneden worden geplooid en ergens aan de achterkant een opstaand randje of tegen het binnenblad worden gezet.
 

Ruisje

  • #7
Nee, nergens lood te bekennen. Foto is trouwens liggend geplaatst om de een of andere reden. Het gaat om om de vertikale delen van de kozijnen.
 

CKruijff

  • #8
Kozijn zit wel erg diep zo te zien, bijna steen diepte. Kan best zijn dat daar wat water in kan komen omdat het langs het kozijnstijl naar binnen sijpelt. Oplossing is misschien een lat erlangs zodat het niet direct langs het kozijn erin kan sijpelen? Je kan het ook dichtvoegen maar dan sluit je misschien ontluchting van het kozijn af. Betwijfel wel of dit echt een lekkage veroorzaakt…
 

Ruisje

  • #9
Heb extra foto toegevoegd van de gevel. Tevens een oude foto van de gevel voordat ik de screen heb aangebracht. Op verschillende plekken op de benedenverdieping komt lekkage voor (eigenlijk over de hele breedte van de raampartij). Als oorzaak zie ik de volgende mogelijkheden:
  • regenwater dat via de ramen erboven (aangegeven met rode ovaaltjes) de spouw binnendringt
  • de gehele buitenmuur raakt doorweekt van de vele regenbuien van de afgelopen tijd (de gevel staat op het Westen gericht). En daardoor sijpelt er water de spouw in.
  • water dringt via de cement voeg tussen muur en afdekplaat (zie tweede foto) binnen.
De witte plaat hout op tweede foto is een afdekplaat. Deze dekt een stalen H-balk af waarop de bovenliggende muur is gemetseld. De cementvoeg tussen plaat en muur is geen optimale afdichting.

Gevelaanzicht_m.jpg Gevel_Oud.JPG
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Dekt de screen toevallig een aantal open stootvoegen af, zodat het zakwater ergens anders naar toe loopt?
Heb je een bouwkundig detail van hoe dit met de stalen latei gemaakt is?
 

CKruijff

  • #11
Ik vermoed dat je de oplossing vindt bij de constructie van de stalen latij, afdekplaat bij het uitzetscherm. Laat er anders een bouwkundige naar kijken. Je kunt het ook testen (als het even een tijdje droog is) en je tuinslang net boven de uitzetplaat aanzetten. Als het dan droog blijft dan zit het euvel dus hoger.
 

Ruisje

  • #12
Zie bijgaand een schets van de constructie (dwarsaanzicht). Ik zou eventueel een kitrand kunnen plaatsen tussen het screen en de muur. Voordat ik dat doe wilde ik echter andere oorzaken uitsluiten. Vandaar de oorspronkelijke vraag.
Is doorslag door de gevel (bij langdurige hevige regen en wind zoals de laatste tijd) uberhaupt mogelijk?

TekeningConstructie.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Doorslag is zeker mogelijk.
Zit er geen waterkerende laag op de ligger, welke opgezet is tegen het binnenblad?
Als ik inzoom op de foto gevel_oud lijkt er lood te zitten.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Zie nergens iets van isolatie. Waar op de tekening stalen H balk staat zal daar op de balk behoorlijk wat condens kunnen ontstaan.
 

Ruisje

  • #15
Inderdaad, het zou wel eens lood kunnen zijn op de houten plaat. Dan is water via die weg dus vrijwel uitgesloten. Tenzij het lood niet ver genoeg door loopt. Er zijn (boven het lood) geen gaten, dus eventueel aanwezig water kan niet weglopen.
Is het gebruikelijk dat het lood helemaal doorloopt zoals aangegeven in de tekening?

Overigens is er wel isolatie aangebracht (steenwol). Alleen niet in de tekening aangegeven.

TekeningConstructie2.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Of je screen verhinderd de waterafvoer over het lood.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ruisje schreef:
Overigens is er wel isolatie aangebracht (steenwol). Alleen niet in de tekening aangegeven.
Prima, toch nog maar voor de zekerheid ook aan een dampremmende laag gedacht.
 

Ruisje

  • #18
Tussen de stenen en de screen is nog circa 2 mm ruimte (gemiddeld) vanwege de ruwheid van de stenen. Ruimte genoeg om water door te laten sijpelen. Er zijn echter geen openingen om het water door te laten.

Inmiddels gevonden op https://www.bouwlood.nl/bladlood-in-de-praktijk : " Boven loodslabben in gevel-metselwerk moeten open stootvoegen worden gespaard (minimaal 1 per strekkende meter) om het zakwater in de gevel naar buiten af te voeren. ".

Het kan dus de verklaring zijn dat er sprake is van "zakwater" dat nu niet weg kan en uiteindelijk een weg zoekt (naar binnen toe).

Als ik dus alsnog gaten moet aanbrengen, moet het screen er tijdelijk af. Die hangt er nu voor. Geen leuke klus, dat ding is ontzettend zwaar:-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu