Lekkage kelder bij regen en wind

KasperJBS

  • #1
Beste mensen,
Ik heb even geen idee waar ik het zoeken moet dus vraag ik jullie hulp hier even.

Ik heb een onderkelderde bungalow uit 1970. De kelder (helft van de woning) is volgens mij een betonnen bak waar de woning boven op is gebouwd.
Als het nu hard regent en waait dan druppelt het door het plafond van de kelder.
Voor de duidelijkheid, het plafond van de kelder is de vloer van de woning ( betonnen liggers met grove betonnen broodjes).

Verder is de kelder helemaal droog.
Ik kan in huis ter hoogte van de lekkage in de kelder niks vinden. Ik vermoed derhalve dat het regenwater aan de buitenkant van het huis langs de buitenmuur, ( er loopt een pad rondom het huis) naar beneden sijpelt en dan via een scheurtje of slechte voeg (onder het maai veld) naar binnen dringt en dan op een of andere manier naar binnen komt?
Zou het de aanhechting van de betonnen bak op het metselwerk van het huis kunnen zijn? Of denk ik nu te moeilijk?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat kan zeker ja. Plaats eens de tekeningen en details en geef aan waar het precies lekt.

Controleer de leidingen (binnen en buiten) op lekkage en controleer hoe de afwatering van het maaiveld is.
 

KasperJBS

  • #3
Ik kan even niet bij de bouwtekeningen ( er worden sinterklaas surprises gemaakt in het kantoortje.....). Maar kan al wel even een foto bijvoegen. Het huis is zo’n 1.5 m boven het maaiveld gebouwd, ik neem aan om op deze manier niet zo diep te graven voor de kelder. De lekkage in de kelder is precies onder waar de voordeur en raam partij naast de voordeur zit. Links van de voordeur, waar het huis breder is, zit geen kelder maar is het huis voorzien van kruipruimte. Zodra ik in het kantoor kan zal ik de relevante bouwtekening uploaden.
Elke suggestie is welkom.

Zou het zin hebben om een deel af te graven en dakbedekking tegen de kelder omhoog vast te zetten tot net boven de bestrating? Er zit al wel dakbedekking rondom de kelder op dieper gelegen hoogte maar dat is natuurlijk tegen grondwater, en ik heb lekkage tijdens zware regenval en wind.
 

KasperJBS

  • #4
 

KasperJBS

  • #5


Heb eindelijk de bouwtekeningen . Wordt alleen niet veel wijzer van de tekening. Heb met wat kleurtjes aangegeven wat wat is. Heb ik nog een vraag terwijl we bezig zijn: wat zijn die vierkante dingen met stippen erin in de muren van de fundatie? (Groen omcircled)

Heb ook nog even de riolering foto erbij gedaan voor het geval iemand hier iets ziet waarom het evt kan lekken bij zware regenval.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #6
Dit was bij mij het geval. Harde regen in combinatie met een bepaalde wind richting. Door dat de loodslap onder de voordeur gelijk was afgesneden met fundering kon het water zo de kelder in lopen.

Heb het bij mij rigoureus aangepakt complete opstap weggeslagen,nieuw lood aangebracht en opstap onder afschot gemaakt. Nooit meer lekkage gehad.
 

KasperJBS

  • #7
Dat lijkt inderdaad erg op mijn situatie. Inderdaad erg rigoureus om de hele stap weg te halen, maar ik had hier inderdaad nooit aan gedacht. Ik zie ook geen lood onder de deur en raam partij. Ik zie alleen siliconen kit als afwerking van het kozijn op de step buiten.
Bedankt voor het mee denken. Ik ga morgen nog eens even beter kijken hoe het hier zit met het lood.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Vandaar mijn suggestie om de afwatering te controleren.

Die groen omcirkelde delen zijn funderingsbalken. De stippen zijn wapeningsstaven.
 

KasperJBS

  • #9
Bedankt voor jullie hulp. Ik heb even zitten kijken , maar ik kan met de beste bedoelingen geen lood onder de deur of kozijn vinden, of zou ik dit ook niet kunnen zien? Heb even een paar fotos bijgevoegd. Het lijkt erop dat het kozijn gewoon zonder iets op de tegels zijn gezet, maar dat er hier ook geen verbinding is met de kelder waar evt water naar beneden zou kunnen lekken, maar goed ik ben dan ook een leek.
 

KasperJBS

  • #10
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu