Regelgedrag chronotherm modulation

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #1
Weet iemand of en hoe het regelgedrag van deze thermostaat aan te passen is?
Eigenhandig heb ik deze thermostaat aangesloten op een Remeha Quinta 28c, de instalatie heeft alleen radiatoren en regelt alleen op ruimtetemperatuur.

Het aanwarmen gaat langzaam en tijdens het aanwarmen gaat de ketel regelmatig enkele minuten uit. Dit is onrustig als je bij deze ketel slaapt, en lijkt mij vanwege slijtage aan driewegklep en ontsteking ook niet de bedoeling. Tijdens het aanwarmen komt de aanvoertemp niet boven de +/- 60 graden (en dan heb ik het over de iets koudere periode rond kerst / oud en nieuw).

De aanwarmsnelheid bij opstaan is 1,0 K/uur volgens het informatiemenu. Dit kan m.i. sneller als de ketel gewoon aan blijft, en de aanvoertemp dan maar iets hoger wordt.

Als je handmatig tijdelijk de gewenste ruimtetemperatuur flink hoger zet komt de aanvoertemperatuur wel flink hoger dan die 60 graden dus het is geen probleem met een ketelthermostaat of andere begrenzing van die aanvoertemperatuur.

Ik heb hier gelezen dat de aanwarmsnelheid eigenhandig is veranderd, maar hoe is een goede vraag.

Dan heeft de thermostaat (wat de gebruiksaanwijzing noemt) een menselijk trekje : na het ingestelde tijdstip voor opstaan blijft de ketel werken tot de ruimte temperatuur iets hoger is dan de ingestelde temperatuur vanwege koude straling .

Het lijkt er echter op dat dit de nodige uren volgehouden wordt. Als vervolgens de temperatuur weer daalt tot de ingestelde temperatuur, in de middag/avond, worden de radiatoren koud. Dit is onaangenaan i.v.m. koude lucht langs het raam. Het liefst zou ik dat menselijke trekje uitschakelen.

Weet iemand of dit kan?

Weet ook iemand wat de lowload instelling van deze thermostaat voor effect kan hebben? Staat standaard uit.

Alvast dank voor het meedenken.
 

Chathanky

  • #2
Lees de gebruiksaanwijzing eens door hier staat vast wel iets in wat bij jouw probleem hoort.

De thermostaat hoeft niet het enige probleem te zijn, op de Quinta zijn ook nog al wat parameters die van invloed zijn.
Verstandig is om deze door de installateur te laten wijzigen.
 

Wildefa

  • #3
Zelf heb ik de Chronoterm Modulation in combinatie met een Daalderop. De Modulation moduleert op ruimtetemperatuur hetgeen goed werkt. Maar dan moet de CV wel direct reageren op het gevraagde van de Modulation.

In mijn geval reageerde de Daalderop erg langzaam. Deze ging via meerdere laagstanden pas na een uur door naar 80 tot 100%.
Dat was bij mij de reden dat het 's morgens bij opstaan altijd te koud was. Inmiddels heb ik dit gedrag van de Daalderop uitgezet. De Daalderop gaat nu vrij snel naar 80% als de Modulation daarom vraagt.

Ongeveer een halve graad voor de ingestelde temperatuur gaat de Modulation de CV in laagstand aansturen en zodoende wordt de eindtemperatuur langzaam bereikt. Is dit eenmaal bereikt dan gaat de boel uit. Voelt ietswat koud aan, maar het systeem kan niet anders. Zou de CV in laagstand doorgaan dan wordt het alsmaar warmer en dat wil je ook niet.

Mijn oplossing hiervoor: t.o.v. de oude CV met aan/uit regeling heb ik de gewenste temperatuur een graadje hoger ingesteld. Vroeger stond de boel op 19 graden en gaf altijd iets overshoot. Nu staat de boel op 20 graden en gaat hier nooit bovenuit. Pas als de temperatuur gezakt is naar 19.6 graden begint de Modulation weer te leven en stuurt de CV in laagstand.

Zelf verwacht ik nu dat als het echt koud is (waar blijft die winter) de Modulation de CV de hele dag in laagstand laat branden. Dat geeft dan de hele dag een comfortabel gevoel en zeker geen jojo-effect. Ben wel benieuwd wat dit doet met mijn gasrekening, maar na een jaar zal ik dat weten.

Dan je vraag m.b.t. "low-load". Wat is dit? Indien de laagste stand van de CV te veel is om de ruimtetemperatuur te behouden, gaat de Modulation aan/uit schakelen op deze laagste stand. In mijn geval heb ik de low-load dus aangezet.

Eerst stond de low-load bij mij ook uit. Resultaat: de temperatuur in huis moest flink dalen voordat de Modulation de CV weer aanstuurde. Gevolg was dat de radiatoren ijskoud werden na het bereiken van de ingestelde temperatuur en hiermee werd het koudegevoel vergroot.

Nu met low-load aan geeft de Modulation eerder een signaal naar de CV om even in lage stand te branden. De radiatoren worden hierdoor niet ijskoud en de ruimtetemperatuur blijft netjes. Het koudegevoel is hierdoor een stuk minder.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
De Remeha kent na het starten ook een periode dat'ie op minimale belasting draait. Deze periode is 3 minuten, daarna gehoorzaamt hij de thermostaat. Toen ik bij wijze van proefje de modulation erg hoog te zette werkte dit ook zo.
Dit kan misschien wel een reden zijn: elke keer als de ketel even uit is geweest wil die dus 3 minuten niet 'harder' dan minimaal, en met het weer deze winter gaat de ketel vaak niet langer dan die 3 minuten aan. Ik kan me voorstellen dat thermostaat zo wel op die steilheid van 1 graad per uur uitgekomen kan zijn.
3 minuten is niet echt lang en dit heeft vast wel goede redenen, hier dus in de ketel maar niets aan veranderd.

Zelf heb ik ook nog iets anders gevonden:
hier (document offline) heb ik nog veel informatie over de chronotherm gevonden. Met de instellingen op pag 12 kun je bij 15 (en 16) de aanwarmsteilheiden instellen. Waarschijnlijk stelt de thermostaat het zelf ook bij.
Je komt overigens bij die instellingen door de knopjes 'warmer', 'kouder' en 'i' tegelijkertijd even vast te houden.
De steilheid nu maar weer op 3 graden per uur ingesteld, en ik ben benieuwd wat het doet als het weer kouder wordt (met het huidige weer koelt het in onze woning 's nachts nauwelijks af)

In het gelinkte document staat ook hoe die 'lowload' aan en uit moet, bij ons heb ik met het huidige weer nog geen verschil gemerkt.

Dank voor het meedenken.
 

Wildefa

  • #5
Dat gedrag heb ik ook bij de CV. Paar minuten laagstand en dan doortrekken naar hogere standen. Maar het gedrag dat de CV een paar minuten aangaat en dan weer uit etc heb ik niet. Dat is ook niet wat ik verwacht van een modulerend systeem. Ik verwacht dat de CV langere tijd aanblijft om de ruimtetemperatuur te handhaven.
Wellicht is jouw huis extra geïsoleerd en gaat het systeem "op het randje" van de ingestelde waarde werken.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen met de aanwarmsteilheden. Volgens mij zal een hogere waarde in jouw geval het geheel slechter laten werken. Jouw CV zal dan sneller uitgaan, omdat je aangeeft dat het systeem sneller aanwarmd, namelijk met 3 graden per uur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu