Radson Multicom HRC26 (1997) - tapwater temperatuur neemt af

Baars3

  • #1
Sinds enige tijd is het douchen minder prettig. We gebruiken een thermostatische kraan (Grohe) van nog geen half jaar oud.
Douche begint op goede temperatuur maar na enige minuten loopt de temperatuur terug en moet de temperatuurinstelling steeds hoger ingesteld worden. Douche eindigt lauw.

Gekeken op display. Op een gegeven moment komt de CV in stand 4; warmwaterbedrijf. Na verloop hoor je ventilator minderen, het terug moduleren. Hierna verschijnt de stand 9; regelstop brander uit op maximaal temperatuurinstelling.

Het lijkt er dus op dat de cv uit veiligheidsoverweging stop gezet wordt.
Als de kraan aanblijft herhaalt dit phenomeen zicht weer.
Tussenfases zijn niet beschreven.

CV komt niet in storing in bovenstaande situatie.

Doseerventiel gedemonteerd, schoongemaakt en geheel opengezet zonder enig merkbaar resultaat.

Wie kan ons helpen, bij voorbaat dank!!!
 

Klaas34

  • #2
Komt dit probleem alleen voor bij de douche en niet bij de andere warmwaterkranen. Dan ligt het aan de thermotatische douchemengkraan en de douchekop. De thermostaatkraan heeft een waterbespaarstand en als de douchekop aan waterbesparend is, dan wordt er minder dan 5 ltr/min warmwater getapt en kan de ketel zijn warmte niet kwijt, met tot gevolg dat de ketel steeds aan en uit gaat.

Op welk warmwaterprogramma staat de cv-ketel? Dit moet zijn een C met een knipperende punt of een C met een vaste punt. Het laatste is het beste. Zie ook blz. 12 van de gebruiksaanwijzing voor het instellen. Staat dit goed, kijk dan naar het thermostatisch mengventiel. Dit is makkelijk zelf te controleren.

Verwijder de mantel. Recht achter de ventilator zit het thermostatisch mengventiel. Aan de linkerzijde zit een stelknop. Deze moet met de hand rond te draaien zijn. Zo niet, vervang hem maar.

Laat eens horen hoe het afloopt.

Succes
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #3
Baars > In je ketel zit ook een mengventiel,deze zit van vooraf gezien
links achterin terhoogte van de bodemplaat.
Het lijkt er op dat deze niet meer goed werkt,hij mengt te veel .
Deze demonteren en vervangen. Soms helpt het om het geheel 1 nachtje
in azijn te leggen maar heeft niet altijd succes. Aan u de keus !.
 

Chathanky

  • #4
Dit was bij mijn nox 2510 de oorzaak van het probleem maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Een verkalkte boiler kan de overdracht van de ketel en het water ook belemmeren of een niet al beste boilerthermostaat.

Het mengventiel kun je gevoelsmatig controleren door voor en na het mengpunt te voelen of er een groot temperatuursverschil is. ( voor het mengpunt is de leiding uit de boiler, en achter het mengpunt is de afgaande leiding naar je tap punt.
Is het verschil groot (heet naar lauw) dan is het mengventiel niet fris meer.
 

Baars3

  • #5
Op basis van de antwoorden heb eerst getest of de storing ook met de badkraan was. Dit is het geval.
Dan maar een demontage actie. Ventilator verwijderd, Sifon en mengventiel. Deze zit inderdaad vast, knop breekt zelfs af.
Bij gebrek aan azijn, een paar druppels HG blauw. Na enkele minuten komt de knop los. Komt enig vuil uit. Enkele malen draaien en goed doorgespoeld. Instelling op maximaal en als ik de knop mag geloven is dit 62 graden. Alles gemonteerd en sifon schoongemaakt. Brander is eigenlijk wel schoon. Test met douche aan, CV blijft in warmwaterbedrijf, mode 4. Douche erg lekker warm, eindelijk weer stoomvorming in de doucheruimte. Lijkt dus nu opgelost!

Iedereen bedankt voor de hulp, mijn complimenten!!!

Laatste vraag, mijn dosserventiel in de koudwaterleiding staat nu ook op maximaal ipv mogelijk de ingestelde waarde van 5.5 liter bij 1.5 bar. Kan dit kwaad, kan hem zelf denk ik niet afregelen bij gebrek aan waterdrukmeter.

Gegroet,
 

Baars3

  • #6
Aanvullend bericht, toch nog even toegekeken naar de diverse bedrijfstoestanden van de ketel tijdens een volledige douche.
Douche water blijft heet, maar de cv blijft toch een cyclus aanhouden van aan- en uitgaan. Veel in toestand 4, maar toch wordt dit steeds beeindigd met een toestand 9.
Het lijkt dat de cv meer capaciteit heeft dan de de douche vraagt.

Is het dan verstandig om een lagere komfortklasse te nemen, stand 3 ipv de nu ingestelde stand 4?

Bedankt alvast.
 

Klaas34

  • #7
De ketel moet inderdaad minimaal meer water leveren dan er gevraagd wordt. Hierdoor wordt de cv-ketel te heet en slaat hij uit. Hier is geen andere oplossing voor dan de kraan verder open te draaien.

De meest gebruikte instelling voor warmwater is een hoofdletter C met een knipperende punt erachter.

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu