Radson HRC 26, bekend probleem

Stijn81

  • #1
Hallo allemaal,

Het is al vaker naar voren gekomen op dit forum: een probleem met de Radson Multicom 26 HRC. Alleen vond ik geen antwoord op het volgende:

Sinds een radiator tijdelijk van zijn plaats is geweest (daarna gewoon volgens het boekje op druk gebracht en ontlucht) heb ik problemen met de warmwater voorziening. Ook slaat de ketel niet aan wanneer ik de thermostaat omhoog draai.

Bij het pakken van warm water, gebeurt het volgende:
De ketel bemerkt warmwater gebruik
De ventilator en vervolgens de verbranding slaan aan
De temperatuur in de ketel loopt volgens het scherm op tot 90 graden.
Totdat de temperatuur oploopt, krijg ik ook warm water
Eenmaal aangekomen bij de 90 graden slaat de ketel vanzelf af (tegen droogkoken?)
Als je het water laat lopen, zakt op een gegeven moment de temperatuur in de ketel en begint ie na een tijdje weer.
De CV leiding wordt wel warm, maar de warmwaterleiding buiten de ketel niet. Binnen de ketel wordt de buis die warmwater voorziet wel warm.

Ik heb reeds aan het witte knopje van de "mengklep?" gedraaid en weer geprobeerd. Dan duurt het echter nóg langer voor de ketel reageert.

Wat tevens opvalt is dat er een klein wit aansluitinkje los ligt voor in de ketel... die kan ik niet plaatsen, maar misschien is dat voor een extra die niet is geinstalleerd.

Kortom: wie weet hoe nu verder?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #2
Ontlucht de ketels eens goed, waarschijnlijk zit hij vol lucht en dan krijg je snelle temperatuur stijging en vervolgens een maximaal blokkering en gaat het toestel uit omdat hij te warm is.
 

Stijn81

  • #3
Beste Arie,

Is er naast de ontluchtingen op de verwarmingen en bij het expansievat nog en trucje om verder te ontluchten? Het schijnt dat wanneer er lucht in de warmetwisselaar zit, ontluchten en lastig karwei is...?

Dank,
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #4
Vaak wil het helpen de stekker er een paar keer in en uit doen, dan draait de pomp even en komt daarna tot stilstand. Staat het dopje van de automatische ontluchter los? Volgens mij zit die op dit toestel?
 

Stijn81

  • #5
Ja, het dopje is los en aan en uitzetten doet helaas niet veel. Ben bang dat de pomp geheel niet draait. Ik denk dat ik het systeem misschien nog eens geheel leeg laat lopen en opnieuw vul. Misschien wil dat helpen.

Dank voor de antwoorden zover
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #6
Het is inderdaad ook mogelijk dat de pomp niet draait. Hiervoor dopje er afhalen en een schroevendraaier in de as steken dan in de richting van de pijl die op de pomp staat proberen te draaien.
 

Stijn81

  • #7
Arie,

Als je bedoelt dat de schroefdop er met een schroevendraaier af moet, dan komt er bij mij water mee en dat is een erg heet karweitje om die er weer in te draaien. De schroefdop in het midden van de pomp verder in de kant van de pijl draaien is ook niet te doen, hij zit dan vast.

mvg
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #8
De schroefdop moet eraf, er komt idd water uit. Die is het beste te doen als het systeem koud is. Maar soms ken het niet anders. Als u de schroefdop los heeft kunt u de schroevendraaier in de as steken kijken of hij wil draaien. Als dit niet wil zit hij inderdaad vast. Soms wil het nog wel eens door wat kracht te zetten dat hij loskomt. Let wel op dat de as hierbij niet breekt.

Echter dit zal weinig uitmaken in mijn ogen stuk is hij toch al, als hij vast zit. :roll:
 

Stijn81

  • #9
Arie,

Bedankt, dan laat ik het systeem eerst goed afkoelen. Verder onderzoek leerde mij dat de automatische ontluchter stuk is. Ik stak er een schroevendraaier in om te forceren en er kwam een flinke bel lucht uit. Heb nog twee keer voor meer dan een bar bij kunnen vullen. Dit scheelde enorm in de snelheid waarmee de ketel warm werd en we kunnen in ieder geval weer warm tapwater gebruiken.

Ik zal als het systeem koud is de pomp nogmaals proberen de draaien en de laatste restjes lucht er uit halen.

Dank voor alle hulp.

Stijn
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #10
Je kan de pomp nog een keer controleren, maar ik denk dat deze wel goed is probeer de ketel hiervoor even op CV. En luister even met een schroevendraaier door deze tegen de pomp te houden, het dopje kan er dan opblijven zitten, je kan hem er ook afdraaien even even kijken of de as draait als het toestel brand, hierbij komt wel wat water vrij.

De automatische ontluchter zou ik vervangen. Kans is groot dat hij gaat lekken of weer vast gaat zitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu