Radiatoren worden warm tijdens verwarmen tapwater

Djerikp

  • #1
Hoi Allemaal,

Ik heb een Nefit Turbo 32. Bij het verwarmen van de boiler worden de radiatoren warm.

Ik dacht dat dit een klassieker was en heb dus twee weken terug de 3-wegklep vervangen (er zat een Honeywell VC8044c klep in en heb deze vervangen door een V8010-12 na een topic op dit forum), maar dit mocht niet baten. Het probleem is dus niet verholpen en nou moet ik op zoek naar een andere oorzaak...

Nou zit ik te denken.... zou het de boiler termostaat kunnen zijn, die niet goed detecteerd dat de boiler warm is, waarna de maximaal termostaat ingrijpt en het hete water de CV in stuurt? Of is de logica naar zijn grootje?

Suggesties? Bedankt alvast.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Wordt de driewegklep wel van spanning voorzien als deze warmwater moet opwarmen.

Bij Nefit gaat de klep onder spanning als er warm water moet worden gemaakt, op de CV stand staat deze neutraal (in ruststand zonder spanning)

Beweegt de driewegklep überhaupt wel als deze wordt voorzien van spanning om de klep te bewegen van a naar de b stand.(onderbreking in de kabel of stekkers)

Tijdens het tappen meten of er spanning op de draden staat van de motor van de driewegklep.

Vr Gr en succes ermee
 

Djerikp

  • #3
Ik heb hier geen multimeter, zal ffen kijken of ik er morgen ergens een kan krijgen.

De klep beweegt wel gewoon heen en weer voor zover ik kan zien/testen. Ik krijg ook gewoon warm water als ik de kraan open draai...Maar bij het douchen worden de radiatoren warm. Om de een of andere reden stuurt hij water richting de CV...

Bovendien had ik vergelijkbare problemen met de oude klep. Vandaar dat ik meer richting de Logica kijk. Logica is nog origineel bj, 1991 ofzo.

Als dat het geval is wordt het iets minder aangenaam zeg maar...
 

Jorklius

  • #4
Heb je de 3wegklep in z,n geheel vervangen of alleen de motor?
Anders zou het namenlijk ook de cartridge kunnen zijn die defect
is. Ik heb ze zelfs in stukjes uit de klephuizen staan peuteren.
Succes ermee
 

Djerikp

  • #5
Ik heb de gehele klep vervangen incl. huis.

Voorheen zat er een ander type klep in. Omdat deze klep voor de 2e keer kapot ging (althans ik denk dat hij kapot is), heb ik op dit forum gevraagd of er alternatieve klepen beschikbaar waren. Zodoende heb ik de oorsponkelijke klep VC8044c vervangen door een V8010-12.

Ik mag dus aannemen dat de cartridge goed is.
 

Jorklius

  • #6
Had je een montage instructie erbij zitten :?: Het verschilt namenlijk ook welk type turbo je hebt van voor 1992 of na Laat het me anders even weten heb er nog eentje liggen hier :D
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #7
Ervanuitgaande dat de driewegklep juist functioneerd, kun je nog het volgende controleren:

* staat de pompschakelaar op stand 1 ? (zoniet dan op 1 zetten)
* zit er een vloerverwarmingsunit kort bij de cv ketel ? (zoja, deze even spanningloos maken, en kijken of t probleem zich dan nog voordoet)
*Hangt de ketel beneden, en zoja gaan de cv leidingen rechtstreeks van het toestel uit naar boven? (zoja, keerklep plaatsen in de retourleiding)


suc6
 

Djerikp

  • #8
@jorklius; jep montage instructie zat er bij. Eerst wel een beetje geouwehoer gehad met de draden, niet omdat ik het fout deed. Maar omdat na onderzoek de draden onder de andere kant van de kroonsteen verkeerd om zat... een 19 jaar oude 'fout'. Nadat ik dat hersteld had deed de klep het primaaa.

@Gorp, nou wat je zegt is wel opvallend. Ik ben eergister bij de ketel geweest om te kijken of deze ontlucht en bijgevuld moest worden, omdat het water er af is geweest twee weken terug, houd ik het een beetje in de gaten. Toen heb ik tijdens het ontluchten de pompschakelaar van stand 1 op stand 2 gezet ;) zodat deze zou gaan draaien... en mogelijke luchtbellen naar de ontluchter brengt.... kom ik nu net weer boven zie ik dat de stand nog steeds op 2 staat....

Gister viel het me dus op dat de radiator warm was na het tappen van warm water. Benieuwd of dit het 'probleem' oplost. Het gekke is alleen dat ik dit in het verleden nooit gemerkt heb in de zomer, terwijl dat schakelaartje wel vaker op 2 heeft gestaan, ook tijdens de zomer.
* staat de pompschakelaar op stand 1 ? (zoniet dan op 1 zetten)
Nu staat hij weer op 1.
* zit er een vloerverwarmingsunit kort bij de cv ketel ? (zoja, deze even spanningloos maken, en kijken of t probleem zich dan nog voordoet)
Nee, ketel hangt op zolder.
*Hangt de ketel beneden, en zoja gaan de cv leidingen rechtstreeks van het toestel uit naar boven? (zoja, keerklep plaatsen in de retourleiding)
Nee, ketel hangt op zolder.

Zijn er nog andere dingen die ik kan controleren?
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #9
Komt regelmatig voor dat een pompschakelaar op 2 staat, en daardoor na einde warmwatervraag, de restwarmte in de cv pompt.
Dit komt omdat op stand 2 de pomp continu blijft draaien, en op stand 1 alleen als de ketel brand.

Ik heb het gevoel dat je daarmee het probleem (gedeeltelijk) hebt opgelost.
We horen het wel van je.

suc6
 

Djerikp

  • #10
Mja, dat wist ik....

Ik vind het alleen wel een beetje gek, de ketel staat op zolder, en helemaal beneden op de begane grond, wordt ergens een radiator warm, terwijl er ook een vloerverwarming en convectorputten open staan. Van deze laatsten merk je het natuurlijk niet zo snel, maar toch, wordt er zoveel restwarmte de CV ingestuurd? De radiator wordt echt serieus warm, niet een beetje lauw ofzo.
 

Jorklius

  • #11
Zou toch bijna zeggen dat er iets in de klep moet zitten zeker omdat de radiator waar je het over hebt echt goed warm word. Is mischien de moeite waard om toch ff de klep na te zien hij zit gelukkig op zolder dus echt veel aftappen zal het niet zijn
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu