Radiatoren worden alleen aan de bovenkant warm

Jopperman

 • #1
In het hele huis worden de radiatoren alleen aan de bovenkant warm. Een enkele kleine radiator wordt helemaal warm.
Dit probleem is mij opgevallen nadat we een nieuwe cv ketel (nefit trendline hrc30 cw5) geplaatst hebben. (Ik weet niet of dit probleem al was met de oude ketel aangezien we die direct vervangen hebben bij de aankoop van het huis)

Ik weet niet of dit dus een probleem van de radiatoren of een instelling van de cv ketel is.
Op de beneden verdieping hebben we vloerverwarming en radiatoren, op de boven verdieping hebben we alleen radiatoren.

Kunnen jullie helpen om de radiatoren helemaal warm te krijgen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kluskoppel

  • #2
  Krijg je de ruimte waar de kamerthermostaat hangt wel gewoon op de gewenste temperatuur?
  Vermoedelijk stookt de ketel met een vrij lage aanvoertemperatuur (=zuinig), waardoor niet de hele radiator gloeiend heet wordt zoals je van vroeger wellicht gewend bent.

  Waterzijdig inregelen wil misschien ook nog wel helpen.
   

  Jopperman

  • #3
  Ik krijg de ruimte waar de thermostaat hangt wel warm, met vloerverwarming en 2 radiatoren die alleen aan de bovenkant warm worden.

  De ketel aanvoertemperatuur staat ingesteld op maximaal 70graden. Maar deze maximale temperatuur haalt hij nooit. Maximaal 55graden wordt gehaald.


  Waterzijdig inregelen zou ik nog kunnen proberen, maar ik was hier nog over aan het twijfelen of ik hiermee het gewenste resultaat haal en de radiatoren wel helemaal warm worden. Of worden de radiatoren tegenwoordig nooit meer helemaal warm?
   

  Kluskoppel

  • #4
  Die 55 graden is keurig, dat betekent dat je huis vrij goed geïsoleerd is en er niet al te veel warmte hoeft te worden aangevoerd. Zou ik verder ook vanaf blijven, een moderne ketel en thermostaat zoeken dat tegenwoordig samen wel uit.

  Hoe zit het bijv. als de woning wat meer is afgekoeld (nachtverlaging) en dan bijv. 's ochtends weer aanspringt? Mijn ketel stookt uitermate efficiënt (hij pruttelt in een uurtje of 3 met zo'n 45-50 graden het huis warm). De radiatoren zijn bovenaan het warmste, maar halverwege ook maar een graad of 30 denk ik. Onderaan net iets boven kamertemperatuur schat ik. Kamer eenmaal op temperatuur en dan warmhouden gaat hier met een graad of 40, dan doen de radiatoren hier ook niet heel veel voor het gevoel. Maar het huis blijft wel warm en m'n gasverbruik is laag dus ik vind het prima.

  Vroeger ging het allemaal veel onzuiniger, toen had je VR-ketels en bestonden er nog geen modulerende thermostaten e.d. Het was voor de ketel dan "alles of niets". De radiator was dan bloedheet omdat er met veel hogere temperaturen werd gewerkt. Tegenwoordig wordt het veel mooier geregeld en heb je ook geen overshoots meer. Een radiator gaf dan wel flink wat stralingswarmte, tegenwoordig heb je dat een stuk minder door de lage temperaturen.

  Je zegt dat een kleine radiator wel helemaal warm wordt, opzich is waterzijdig inregelen dan wel handig, want ik vermoed dat die kleine radiator dus veel meer flow krijgt. Sowieso wel handig om er eens naar te kijken, investering is klein (IR-thermometer van 15 euro) en daarmee pers je nog wat meer efficiëntie uit het systeem, heb je beter comfort en bespaar je gas. Op het forum van Tweakers.net is er veel te vinden over 'CV-tuning'.
   
  Laatst bewerkt:

  Jopperman

  • #5
  Het huis is redelijk geisoleerd, Met een rc van 2.5. 's Nachts laat ik het afkoelen tot 18,5graden, overdag 19.5 Ik durf niet te zeggen hoelang hij erover doet. Maar ik vind mijn gasverbruik wel hoog nu, met gemiddeld 12m3 per dag. (vrijstaand huis, maar wordt eigenlijk alleen onder verwarmd)

  Dan zal ik een proberen om het waterzijdig ingeregeld te krijgen.

  Wat ik verder raar vind is de verdeler voor de radiatoren op de bovenverdieping. Daar zijn 6 radiatoren op aangesloten en 1 leiding loop van de warme naar de koude kant, is dit normaal? (zie foto, bij de rode 3e van rechts naar blauw 2e van rechts)

  verdeler boven.jpg
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Haal die lus er maar tussenweg dit is een volledige kortsluiting tussen aaanvoer en retour waardoor de ketel bijna meteen warm retourwater krijgt en dus meteen zn pompvermogen en brandervermogen naar beneden bijsteld, plaats dan ook meteen een bypass ipv deze kortsluitleiding
   
  • Like
  Waarderingen: Kluskoppel

  Jopperman

  • #7
  Ik dacht ook dat deze overbodig was.
  Maar is dit niet de bypass die ergens in het systeem moet zitten?
   

  Bert pit

  • #8
  Zoek even op AVDO.

  En qua gasverbuik: in circa 3 maanden gebruik je de helft van je gas. Dat is nu dus. Goed isoleren en alleen de ruimtes verwarmen als je er gebruik van maakt (zoneverwarming) helpen.

  Daarnaast geeft een lage retour temperatuur iets meer efficiëntie. Maar die heb je al omdat de radiatoren alleen aan de bovenkant warm worden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu