Radiatoren achterzijde huis worden van onderaf warm

#KabouterKlus

  • #1
Sinds een paar weken ben ik me bewust van een probleem met de radiatoren aan de achterzijde van het huis. Deze worden ALLEMAAL van de onderzijde gevoed. Het hele verhaal in een notendop:
  • Oud huis uit 1910
  • Dikwandige stalen leidingen met getapte draad
  • Open/dicht kranen door gehele huis
  • CV verplaatst van schuur naar zolder
    • Door vorige bewoner uitgevoerd in 2013
    • Inclusief nieuw (hoofd)leiding werk op zolder verdieping
    • Stalen leidingen in 1e verdieping en begane grond zijn in originele staat gebleven
  • Zelf begonnen met het installeren van zone verwarming
    • Aantal radiatoren voorzien van thermostaat kranen (zie bijgevoegde tekening)
    • Aantal radiatoren nog oude open/dicht kraan i.v.m. diversie issues
Na de installatie viel het op dat radiator in de keuken niet goed warm werd. Pas na instellen van 34 graden (voor het ontluchten) werd de verwarming warm. Het viel mij op dat warm water aan de onderkant van de radiator binnen komt. Na controle in de woonkamer bleek dit aan de voorzijde van het huis niet het geval. Alle radiatoren aan de achterzijde echter, hebben wel dit probleem, van de achterzijde huis op de zolder tot de schuur. Het gevolg hiervan is dat de radiatoren in de WC, badkamer en schuur pas gaan opwarmen nadat de keuken radiator (bijna) op temperatuur is. Dit gebeurd dus met het huidige zone verwarming programma in principe niet.

Waarom ik dit nooit eerder gezien of gemerkt heb? Zelf vermoed ik dat de oude open/dicht kranen meer doorstroming t.o.v. een thermostaatkraan hadden waardoor de keuken verwarming sneller op temperatuur is en ik dit probleem nooit eerder gemerkt heb.

Mijn theorie is dat de hoofdleidingen door de prutser die hier eerst gewoond heeft, zelf verkeerd is aangesloten. (niet zijn eerste hobby Bob actie in dit huis overigens) Ik kan dit helaas niet met zekerheid bevestigen of ontkrachten. Waar ik wel zeker over ben is dat de hoofdleiding bij de CV ketel allemaal aangesloten zijn met perskoppelingen. Het simpelweg losdraaien en wisselen van de hoofdleiding bij de CV ketel is helaas niet mogelijk voor zover ik dat kan beoordelen.

Na wat inlezen kwam ik op dit forum de volgende items tegen:
aanvoer en retour verkeerd aangesloten en een van onze radiators wordt niet warm

In bovenstaande topics wordt besproken dat vuil in de leiding de oorzaak van het issue was. Let wel, enkel voor 1 radiator.

Hier volgt dan ook de vraag: is het mogelijk dat een vervuiling in het leiding systeem dit probleem kan veroorzaken in de hele achterzijde van het huis?

Zo ja? hoe kan ik deze leiding dat het beste schoonmaken? Het systeem bijvullen gebeurd op de zolder op de retourleiding en aftappen van de leiding gebeurd ook op de retourleiding in de keuken.

Zo nee, welke optie zouden jullie nemen om de kunststof persleiding om te wisselen? (Zie de foto in de bijlage voor de gebruikte perskoppeling.) Nieuwe T-splitsingen? Of elders doorzagen en wisselen? (Ik moet erbij vermelden dat een deel van de zolder volledig afgewerkt is en een klein deel bij de CV ketel nog redelijk makkelijk toegankelijk is door gipsplaten weg te halen.)

Mochten er vragen zijn dan hoor ik dat graag.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties.

Verwarming.jpg IMG_20221023_180124.jpg
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Leiding bij de ketel omwisselen het is kunststof leiding dus even zoeken maar de juiste koppeling en dan is sat zo gepiept.
 

#KabouterKlus

  • #3
@The headhunter Kan ik de perskoppeling (zie de nieuwe foto in de bijlage) dan losmaken en er een nieuwe op zetten? Ik heb gelezen dat de dat stuk leiding dat daadwerkelijk moet afknippen/zagen wat dan weer voor of extra koppelingen zorgt of voor te korte leidingen om mee te werken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je zal hem moeten doorhalen, kunststof nooit zagen altijd knippen.

Grote kans dat je iets meer buis nodig hebt om de wissel te maken, maar soms kan je hem iets aantrekken omdat er wat ruimte inzit, daar kom je helaas pas achter na loshalen.

Wat je kan doen:

Een overgang koppeling kunststof naar buis 4x en dan 2 reparatieknelkoppelingen ertussen, die zijn 10cm lang dan heb je lengte zat om de wissel te maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu