Radiatoren serieel aansluiten

Unartic

  • #1
Beste mensen,

In een relatief klein tijdelijk onderkomen ga ik drie 2e-hands radiatoren plaatsen. Het is voor mij niet nodig om de radiatoren apart te kunnen bedienen middels een kraan. Sterker nog: ik heb het voornemen helemaal geen kraan ertussen te zetten en alleen de centrale thermostaatklok het aan en uitschakelen van de installatie te laten regelen. De hele installatie die aangesloten wordt een nefit hr-ketel bestaat uit deze drie radiatoren.

De goedkoopste en eenvoudigste aansluitwijze zou voor mij serieel zijn. Dus: aanvoer bovenkant rechts radiator 1, uitgang onderkant links radiator1 naar bovenkant rechts radiator2 etc etc. De 'afvoer' van de 3e radiator gaat vervolgens als retourleiding terug naar de ketel.

Mijn vraag is eenvoudigweg of dat een verstandige keuze is. Ik begrijp dat de opwarmtijd van het hele systeem langer zal zijn en dat de laatste radiator wellicht niet zo warm zal worden als de eerste radiator. Ik heb met deze drie radiatoren een stukje overcapaciteit, dus dat lijkt me niet zozeer een bezwaar.

Graag jullie visie en advies!
 

Cv-boy

  • #2
Voor het beste resultaat alle bovenkanten van de radiatoren doorkoppelen en alle onderkanten op dezelfde manier, wanneer u van boven naar onderen gaat werken worden de andere radiatoren kouder in temperatuur.
 

Unartic

  • #3
Zitten de aanvoer en afvoer dan aan dezelfde radiator of zitten ze diagonaal tegenovergesteld?
 

Xr8

  • #4
De eerste radiator zal het water afkoelen en dus krijgt de tweede minder heet water, de derde geld dit ook en zal dus nog minder heet water krijgen. Het vermogen van de tweede en derde radiator zal dus minder zijn als van de eerste.

Het zal wel werken, en wanneer het vertrek of vertrekken warm is dan blijft het wel warm.

Zou het zelf niet zo maken maar elke radiator gewoon op de aanvoer en retour aansluiten. De werking zal dan zeker beter zijn.


Succes.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Overigens: als je alleen 3 radiatoren aansluit, dan is de stroming ook wel wat aan de hoge kant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu