Radiatoren onderkant koud en nieuw radiator installeren

RobbieN

  • #1
Hoi allemaal ik ben op zoek naar advies van een aantal aardige mensen. Het is een heel verhaal (waarvoor alvast excuses) maar ik wil volledig zijn zodat ik hopelijk zo goed mogelijk advies kan krijgen.

Probleem 1
Al onze radiatoren worden aan de onderkant niet tot nauwelijks warm. Er is één uitzondering en dat is de radiator in de badkamer die wat hoger is geplaatst (geen idee of dat iets ermee te maken heeft). Ik zie op internet veel verhalen en oplossingen, maar ik weet niet wat bij ons van toepassing is.

Wat wij er tot nu toe aan hebben gedaan is het radiatorwater verversen doormiddel van watertoevoer bij het aanvulpunt en waterafvoer bij een radiator. Wij hebben het zelfs even laten doorspoelen en er kwam redelijk wat slip uit, maar echt geholpen heeft het niet. Toen dachten wij dat een nieuwe cv misschien de oplossing kon zijn. Er stond nog een 10 jaar oude vr ketel, die was toch aan vervanging toe. Ook dit heeft niet geholpen, misschien het tegendeel zelfs, want het voelt wat kouder dan vorig jaar.
Weet iemand waarom alle radiatoren onderaan niet warm worden?

Ter info, wij hebben een verdeler voor de aanvoer en een verdeler voor de afvoer. Elke radiator heeft (volgens mij) zijn eigen aansluiting op de verdeler.


Probleem 2
De vorige bewoner had vloerverwarming. Deze was niet meer goed en is afgekoppeld en alle oude apparatuur zoals extra pomp, expansievat, warmteplaat wisselaar en buffervat zijn afgevoerd. Resultaat is dat voornamelijk in onze woonkamer (maar ik denk ook in elke kamer) de radiatoren een slag te klein zijn. In de woonkamer is het momenteel niet boven de 17 a 18 graden te krijgen. Dus heel erg koud! Wellicht is dit mede door probleem 1, maar ik vermoed dat er sowieso een radiator bij moet komen.

Ik heb zelf nog nooit een radiator aangelegd, maar ik wil het gerust proberen. Momenteel heb ik 2500 watt aan warmte in de woonkamer, maar volgens sommige websites heb ik meer dan 6400 watt nodig. Dat is een groot probleem want een radiator van 4000 watt erbij plaatsen op mijn voorkeursplek is eigenlijk onhaalbaar. 3000, misschien 3500 watt lukt nog wel.

Vraag 1: is 4000 watt echt nodig, of is 3000 a 3500 watt ook haalbaar?

Vraag 2: behalve een radiator heb ik ook aansluitmateriaal nodig. Dit vind ik allemaal erg verwarrend, dus hopelijk willen jullie met mij meedenken. De leidingen komen rechtsonder horizontaal naar de radiator zie plaatje hieronder in volgende post.
 

RobbieN

  • #2
Mijn opstelling is overigens

Algemeen
Remeha Tzerra CW5 (1 maand oud)
Nest v3 (1 maand oud)
Vuilafscheider Fernox TF1 Omega (1 maand oud)
CV Verdeelblok voor aan- en afvoer

Radiator 1 (woonkamer 25m2)
Merk: Korado, T22
Afmetingen: 600x1200x100 (hxbxd)
2574 watt

Radiator 2 (gang 6m2)
Merk: Vasco (designradiator) veronica dubbel
Afmetingen: 1800 x 400 (hxb)
1435 watt

Radiator 3 (slaapkamer 1 12m2)
Merk: onbekend, T11
Afmetingen: 600x1000 (hxb)
1175 watt?

Radiator 4 (slaapkamer 2 9m2)
Merk: Korado, T22
Afmetingen: 600x800 (hxb)
1716 watt

Radiator 5 (badkamer 4m2)
Merk: onbekend, badkamerradiator
Afmetingen 750x550 (hxb)
430 watt?

Plattegrond:


Bijna alle radiatoren hebben de zelfde aansluitingen:


Beoogde situatie voor nieuwe radiator:


Foto van verdeler:
 

Marcn88

  • #3
Dit is niet raar dat je verwarming slecht warm word je hebt van die witte leiding een kortsluitleiding tussen de aanvoer en retour waardoor de ketel meteen zn brander en pompvermogen erafgooit ivm te kleine delta t deze witte leiding zult u moeten laten verwijderen en afdoppen op de verdeler voor nu kunt u m knikken dit scheelt al heel wat

en een radiator erbij plaatsen is nooit verkeerd
 

RobbieN

  • #4
U bent een held. Het knikken scheelt al heel veel. Morgen ga ik afsluitdoppen halen. :mrgreen:
 

Marcn88

  • #5
:prima: :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu