Radiatoren bijna 6 maanden droog

Leandres

  • #1
Ik heb een gigantische verbouwing nagenoeg achter de rug. Omdat de muren gespoten worden zijn alle radiatoren sinds maart 2005 van de muren.

Ik heb deze radiatoren door gespoeld met een tuinslang om alle zwarte drap te verwijderen.

Mijn vraag nu, ik ben bijna in de positie om de radiatoren weer aan de muur te bevestigen en de ketel (Nefit Ecomline 23HRC) weer aan te zetten.

De ketel is dus ook al bijna 6 maanden niet aan geweest, kan ik nog iets spannends verwachten? Of zou de hele bende zo weer moete draaien en werken?

Ohja:

Ik heb alle leidingen vervangen voor het water toevoer van het drinkwater systeem.

Het was allemaal wat aan elkaar geknoopt, 12 mm warmwater vanaf de ketel, zomaar naar 15 mm warm naar de spoelbak, en later van de spoelbak weer naar 12 mm voor de douche.

Nu is alles vervangen door 12 mm, dus zowel naar de spoelbak als naar de badkamer zonder 15mm tussenkomst, weet niet of dat de waterdruk nog ten goede komt?

Ik ben benieuwd naar jullie meningen cq ervaringen.
 

MarcoDezicht

  • #2
Het is fijn dat er ook nog mensen zijn die vooruit denken.

Wat ik zo snel kan verzinnen dat de pomp misschien even op gang moet worden geholpen. Let er wel op dat je het doet voordat je de stekker er in stopt, want de pomp draait links en rechts om.

Om je pomp te controleren door aan de voorzijde de schroef uit de pomp te draaien een even met een kleine schroevendraaier te kijken of je de waaier nog los zit.

Veder veel succes nog een dat het mooie mag worden.
 

Leandres

  • #3
Bedankt voor de tip.

Ik hoef verder niets te verwachten van eventueel aangeslagen roest in de radiatoren wat part gaat spelen in het CV systeem?
 

Fiesiekus

  • #4
Voor zover ik heb gehoord is die zwarte smurrie de rest van een fluxmiddel die tijdens de fabricage (lassen) wordt gebruikt . Zodra er zuurstofhoudend water in het systeem wordt gepompt kan oxidatie aan de binnenzijde van buizen en radiatoren optreden. Echter omdat de zuurstof bij verhitting uit het water verdwijnt treedt slecht kort en sporadisch roestvorming op.

Ik zou me dus niet al te veel zorgen over eventuele roestvorming maken. Belangrijker is dar er geen vuil e.d. tijdens de opslag in de radiatoren is gekomen. Daarom stop ik vaak een kurk in de openingen of een stuk tape er om heen.

Suc6 verder
 

Leandres

  • #5
Ik wil toch nog even terug komen op dit onderwerp.

Ik heb bijna alle radiatoren terug geplaatst, de spackers zijn net klaar :)
Ik zag dat er wat roest aanslag in de leidingen zit, is dit erg?

Ik heb nog niet een antwoord gekregen op de vraag over de dikte van de warm waterleidingen, is daar iemand die mij daar duidelijkheid over kan verschaffen?

Nu zag ik ook, toen ik gister onder de vloer lag, dat de "isolatie" om de leidingen onder de vloer erg porreus is, even met de vinger eraan en het valt eraf, ik neem aan dat dit geen isalatie waarde meer heeft?

Heeft het zin om de leidingen opnieuw te isoleren? Met dat groene of grijze omhulsel materiaal?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Als je opnieuw gaat isoleren neem dan van die pijpen die al over de hele lengte zijn voorgesneden, werkt net even makkelijker als je onder de vloer ligt. En mondkapje voor als je die oude troep weghaalt.

Succes
 

MarcoDezicht

  • #7
Wat die roest in de leidingen betreft dat is niet erg eigelijk een normaal iets als het lang droog staat .

De warmwater leiding vindt ik wat aan de kleine kant .
Als je vanaf de ketel met 15 naar de badkamer gaat een dan de douche, wastafel 12 mm een naar een bad 15 mm dan ben je goed bezig maar 12 is wat weinig maar gaat ook goed.

Let erop als je gaat isoleren dat je er zeker van bent dat er geen water in de kelder kan komen te staan.
Of dat je isolatie niet nat kan worden wat anders bestaat de kans dat je leidingen doorroesten van buiten uit.
 

Leandres

  • #8
Bedankt voor de tip.

Mij is verteld, omdat ik een wat kleinere ketel heb, een Nefit Ecomline 23HRC dat door een 12mm leiding warm water, je net even dat beetje meer druk kan krijgen.

Helaas kan ik er nu niet meer bij, alles is nu weg gewerkt. Hopelijk heb ik er toch goed aan gedaan :(
 

MarcoDezicht

  • #9
Maar het gaat bij het warm water niet om de druk maar om de liters per minuut en ook een Nefit econline hrc 23 kan 6 liter per minuut leveren.
En als het moet zelfs meer.
 

Leandres

  • #10
En dat redt die ketel ook door een 12 mm buis ipv 15 mm?
 

MarcoDezicht

  • #11
Als het goed is wel.
 

Chathanky

  • #12
12 mm is ruim voldoende voor 6 l/min.
Bijkomend voordeel is dat je sneller warm water hebt, zeker als de afstand groter wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu