Radiator

Iemand bekend met verticale design radiator met boven aansluiting, bij de Henrad Alto plan en line schijnt dit mogelijk te zijn. Moet men wel in de aanvoer en afvoer een ontluchter plaatsen. Maar hoe bewerkstellig ik het feit om de verwarming weg te kunnen pakken zonder lekkage vanuit de bovenleiding? Daar zou ik dus afsluiters in moeten plaatsen. Iemand al eens met bovenaansluiting gewerkt/geplaatst?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Iemand bekend met verticale design radiator met boven aansluiting,
Ja

Daar zou ik dus afsluiters in moeten plaatsen.
Klopt.

Iemand al eens met bovenaansluiting gewerkt/geplaatst?
Jazeker.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Een inhoudelijk antwoord
Je schrijft in je openingspost 'bij de Henrad Alto plan en line schijnt dit mogelijk te zijn.'
Dit moet goed worden nagegaan, hier heb ik twijfels over. Zie eventueel de website van Henrad, daar is ook een technisch handboek en aansluitingoverzicht.
Een radiator moet je niet zomaar op zijn kop zetten. Natuurkunde leert dat warmer water lichter is en dus naar de bovenkant van de radiator wil, kouder water is zwaarder en wil naar beneden. Omdat we warmte vanuit de CV ketel naar de radiator willen verplaatsen, is het de bedoeling het koudste water, dat onderin de radiator zakt, wordt afgevoerd naar de CV ketel. Voeren we het warme water dat bovenin zit aan af, dan wordt de onderkant van de radiator nooit warm.
Er zijn vertikale radiatoren die aan te passen zijn, of zijn aangepast, op aansluitingen boven. Die hebben intern een 'stijgbuis' die doorloopt tot onderin de radiator. Als je de retour hierop aansluit, werkt het.
 
Ik denk dat mijn zoektocht 5 seconden heeft geduurd, en het staat gewoon op de website.

Het kan dus wel maar je moet een ontluchting er boven plaatsen, dat is eigenlijk altijd bij deze toepassing.
Een ander punt is dat er een delta-T (temperatuurverschil) van 20°C tussen de aanvoer en retour moet zijn
anders werkt de radiator dus niet. Dit komt waarschijnlijk omdat er geen stijgbuis in deze radiator past.

Concreet: Het is mogelijk, maar ik zou er niet aan beginnen.
Die delta-T gaat je problemen opleveren.

Leidingen achter het toestel maken en toch vanaf de onderkant aansluiten, mits het allemaal past.

1750318158555.png


1750318290928.png
 
Door het plaatsen van ontluchting en afsluiter in aan en afvoer betekend dit wel dat er een minimale afstand tussen bovenkant radiator en plafond is. Dus liefst een zo klein mogelijke inbouwmaat van afsluiter.
 
Het is natuurlijk wel zo dat dat de temperatuur van de afvoerleiding altijd minder warm is als het eruit gaat dan van de aanvoer. Het probleem bij de radiator is natuurlijk ook nog het feit dat je die radiator niet kunt waterzijdig kunt inregelen volgens mij.
 
Maar hoe bewerkstellig ik het feit om de verwarming weg te kunnen pakken zonder lekkage vanuit de bovenleiding? Daar zou ik dus afsluiters in moeten plaatsen. Iemand al eens met bovenaansluiting gewerkt/geplaatst?
Als de buizen op afschot liggen dus deze lopen steeds iets omhoog kan je in de hoogste horizontale buis een ontluchter maken.
Eigenlijk is dit niet nodig liggen de buizen juist zal de ontluchting bij de ketel de lucht uit het systeem nemen.
 
Gaat niet werken, je kan er of er zit geen stijgbuis in de retour. Dus de radiator word niet volledig warm.
Kortom niet doen dus!
 
Gaat niet werken, je kan er of er zit geen stijgbuis in de retour.
Geld dit voor dit type radiator?

Ik krijg het idee omdat de buizen de laatste jaren alleen maar uit de vloer komen de productie voor een aansluiting boven op de radiator uit de mode is. Daar is geen vraag meer naar en moeilijk aan te komen.
 
Geld voor dit type radiator, en eigenlijk voor alle type radiatoren die het water vanaf de aansluiting gelijk naar de voor en achterplaat verplaatsen.
Zie de rode en blauwe aansluitingen. je kan hier geen stijgbuis in monteren.
 
Een stijgbuis is er voor iedere radiator die van boven aangesloten word.
En ja bij een handdoek radiator kan er een in.
En bij de voorgestelde radiator kan er dus geen in.
En zal het dus om die reden niet gaan werken.
Maar dat had ik al gezegd in een eerder post.
 
Volgens Henrad en beschrijvingen moeten die toch radiatoren types hebben die je van boven kunt aansluiten. Als dit niet zo zou zijn zullen ze die dingen toch niet verkopen
Henrad Alto Plan: een verticale radiator met een glad en vlak frontpaneel. Heeft 6 aansluitmogelijkheden, geschikt voor zowel onder- als bovenaansluiting. Ga je toch niet verkopen als dit niet waar is.
 
Als je nu eens niet zoveel schrijft en gewoon leest wat wij al voor je uitgezocht hebben.
Ja, zo'n Henrad Alto Plan kun je van boven aansluiten mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Die voorwaarden kun je hierboven ergens teruglezen.
 
Wow jij als specialist verwarming, weet het nog beter als een Henrad bedrijf. Trek wel mijn eigen conclusies. hoeft ook niet meer te reageren, kom ik toch niks verder mee. Succes met je specialisaties.
 
1750581675718.png

Radiatoren met een flow lock kunnen en hoeven niet voorzien te worden van een stijgbuis. De eerste 1 of 2 lamellen hebben deze functie. Als de ontluchting van de aanvoer en retour in orde zijn kan deze gewoon van bovenaf worden aangesloten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan