Radiator systeem zonder aftap mogelijkheid

Marco72

  • #1
Hallo alemaal,

Ik heb nog een leuke erfenis van de vorige bewoner en dat is een radiator circuit zonder de mogelijkheid dit leeg te laten lopen. Zowel de radiatoren als de leidingen hebben geen ventiel zitten dat kan worden gebruikt. De enige mogelijkheid is om de verwarmingsbuisen die aan de radiatoren zitten los te draaien maar dat wordt zo een waterballet in de woonkamer want daar wil ik 2 radiatoren vervangen. Nu heb ik ergens gehoord dat er een electrisch apparaat is dat je met 2 klemmen voor en achter een koppeling kunt zetten waardoor het water tussen de klemmen bevriest. De ijsproppen zouden dan een droge demontage moeten garanderen. (wel snel een tuinslang op de leidingen zodat na het smelten het overige water naar buiten kan woren geleid.) Is dit de enige mogelijkheid als dat mogelijk is of zijn er nog andere manieren om mijn systeem te laten leeglopen?

Oja ik woon in een eensgezins woning van 1 verdieping hoog en ik kan wel bij de ketel die boven zit de druk eraf halen.
 

Fiesiekus

  • #2
Wat een ellende zeg! Eigenlijk zou je die vorige bewoner %&$# moeten &*%$#, snap je?

Lopen er ook CV-leidingen in je kruipruimte?
 

Marco72

  • #3
:( Was dat maar waar dan had ik er allang een zaag in gezet. Helaas zijn kosten nog moeite gespaard om de leidingen allemaal mooi binnenkamers te houden :?

Zou ik niet via het bijvulpunt het systeem leeg kunnen zuigen?
 

Fiesiekus

  • #4
Het apparaat wat jij beschrijft, bestaat; maar wordt door aannemers uitgevoerd. Misschien te huur bij verhuurbedrijven.

Het principe heb ik ook wel eens met vloeibare stikstof toegepast.
 

Marco72

  • #5
Ik had in de tussentijd ook al een ander onderwerp gevonden over een bevriezer maar dat schijnt wel een aardig listig apparaat te zijn. mijn voordeel is dan wel dat ik haast geen druk heb. Ik moet trouwens ook een klein stukje leiding verleggen. bestaat er iets waarmee je een aftappunt op een leiding kan "prikken" ?
 

Fiesiekus

  • #6
Marco72 schreef:
....al een ander onderwerp gevonden over een bevriezer maar dat schijnt wel een aardig listig apparaat te zijn. ?
Ben nieuwsgierig; waar staat dat onderwerp?
 

Kanterz

  • #8
Dus op alle radiatoren zitten blindstoppen ipv aftappers ?
je zou "ouderwets" kunnen aftappen door een koppeling van de retour van je laagste/laatste radiator een stukje los kunnen draaien en daar met een nieuwe vuilniszak of heel laag bakje af kunnen tappen.
dit doe ik meestal in dit soort situaties, het duurt lang, en moet zak niet te vol laten lopen ipv mogelijk scheuren..
als je de koppeling een beetje los hebt, tik je de radiator een stukje "los" zodat er water komt, is de zak naar jou idee vol genoeg, draai je de koppeling weer vast, leeg de zak en begin je weer opnieuw.
maar als je na een tijd alles eruit hebt, kun je tenminste aftappers plaatsen.
dan hoef je het nooit meer te doen en kun je ten aller tijden een slang eraan hangen en rustig leeglaten zonder risico.

een duurdere maar wel makkelijkere oplossing; (Xr8 had het er laatst nog over!) is een explosie t-stuk. (t-plus)
dit klem je om je cv buis, je hebt ze in dikwandig & dunwandig en slaat er met een hamer op dan creërt hij een gat waardoor er een aftap mogelijkheid gemaakt kan worden.
deze bestaan in allerlei soorten & maten, met 1/2" schroefdraad of met ingebouwde kogelafsluiter.
 

Marco72

  • #9
Kon ik er maar iets onder krijgen. De vorige bewoner dacht waarschijnlijk dat hoe groter de radiator deste warmer...................... hij hangt 2 cm boven de grond. onder andere de reden dat ik andere radiatoren ga plaatsen want je moet minimaal 10 cm onder en boven de radiator vrij hebben. zucht

trouwens aardig prijzig inderdaad die T dingen
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Misschien een beetje een padvinderoplossing maar ik geef hem toch...
Ik heb het toegepast bij het leeghalen van een 100 liter boiler met de aansluitingen aan de bovenkant.

Op het hoogste punt de toe en afvoer leiding los halen, slang op een van de leidingen en in een afvoer hangen, op de andere zet je een geringe overdruk (luchtdruk). Ik deed dat met een grote luchtbed voetpomp (bij gebrek aan een compressor). Als je een compressor hebt moet je de luchtdruk wel een beetje knijpen.

In het geval van een cv installatie op meerdere niveaus begin je boven en ga je door totdat er niets meer uitkomt. Dan verplaats je de activiteit naar het lagere niveau. Je kunt daar vast twee koppelingen vinden bij elkaar. Je zal zo niet alles er uit krijgen maar de hoeveelheid die je met de vuilniszakmethode er uit moet halen is dan een stuk kleiner.
 

Lytjepole

  • #11
Ik gebruik in dit soort gevallen meestal een waterstofzuiger. Koppeling of blinddop een beetje los draaien en dan de stofzuiger erbij. Als je dit een beetje met beleid doet kan het zonder morsen...
 

Marco72

  • #12
Allemaal heel erg bedankt voor de tips. ik ga met mijn klushulp overleggen wat voor ons het beste uitvoerbaar is en waar we het meeste vertrouwen in hebben. ik laat weten hoe het gegaan is.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #13
Lytjepole schreef:
Ik gebruik in dit soort gevallen meestal een waterstofzuiger. Koppeling of blinddop een beetje los draaien en dan de stofzuiger erbij. Als je dit een beetje met beleid doet kan het zonder morsen...
Ik hoop dat je dan een waterstofzuiger gebruikt:P
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
In dit soort gevallen gebruik ik een compressor, de druk op ongeveer 2 bar zetten en via de ontluchtingskraan de radiator op druk brengen, wel even de radiatorkraan dichtdraaien.
Per radiator herhalen, bij de bovenste radiator beginnen en eerst de druk van het systeem af laten lopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu