2 pijps cv systeem eindigen met radiator?

Rick_70

  • #1
Onder in de kruipruimte lopen twee leidingen aanvoer en afvoer cv in 20 mm. Vanaf deze twee leidingen worden de radiotoren aangesloten. Mag ik aan het einde van deze aan en afvoerleiding overgaan met rechte koppelingen naar 16 mm. om daar een grote convector op aan te sluiten? en mag ik van op deze 16 mm. leiding een aftakking maken om een kleine convector aan te sluiten? Of moeten alle convectoren per se op de hoofdleiding van 20 mm.?

Bij voorbaat dank!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je mag doen wat je wilt. ;-) (maar of het verstandig is)
Je wilt twee convectoren met 16mm aansluiten:
Wat wordt het vermogen van de convectoren?
 

Rick_70

  • #3
Haha, van het eerste ben ik me geheel bewust :), het gaat inderdaad om de vraag of het verstandig is. Het vermogen, dat is een goede vraag waar ik het antwoord niet op weet. De hoofdconvector is een lel van een ding, 280 lang met drie niveaus van doorstroming, de kleinere een meter of wat met enkelvoudige doorstroming (weet niet hoe het anders te omschrijven). Ik experimenteer met de CV watertemperatuur maar de afgelopen jaren stond hij zo rond 50-55 graden afgesteld. Ik verwarmde de woonkamer (behoorlijk goed geisoleerd) voorheen alleen met de houtkachel (Dik Geurts, 8 kw) maar heb voor deze winter, mede door de absurde houtprijzen, onvoldoende hout. Dus hoog tijd om de woonkamer te voorzien van convectoren. Het wordt een combinatie van houtkachel en cv.
Overigens heb ik een decentraal geregeld systeem (kinderen kunnen hun eigen warmtevraag regelen), ik overweeg daarom om de kleine convector in de retour van de grote op te nemen.
De convector komt aan het einde van het tweepijpssyteem. Het lijkt mij niet uit te maken of ik die aansluit met 20x16x20 of 20x16. Na deze convectoren komen er geen andere meer. Of zie ik iets over het hoofd ivm doorstroming oa omdat ik van 20 naar 16 ga?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
even knippen plakken:
12 mm 4.100 watt (4.1 kilowatt),
15 mm 6.000 watt (6.0 kilowatt),
22 mm 13.400 watt (13.4 kilowatt),
28 mm 22.500 watt (22.5 kilowatt),

Als 6000W voor de twee convectoren genoeg is, dan is 15 (16) mm goed.
Ik gok dat het genoeg is, hoewel lagere water temperaturen ook iets invloed kunnen hebben.
 

Rick_70

  • #5
Dank voor je reactie.
Weer wat geleerd, tot nu toe niet van bewust geweest dat diameter en vermogen met elkaar in verband staan (wat overigens wel logisch is).
Als ik het goed begrijp zit er dus een limiet aan het in serie schakelen van convectoren/radiatoren.
Desgewenst kan ik altijd nog een derde radiator/convector op de hoofdleiding aansluiten. En we hebben de houtkachel ook nog dus ik denk dat het prima kan.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
let er wel op dat deze waarden zijn bij ik verwacht 90-70 traject, bij lagere delta t en temperaturen moet er meer water worden verplaatst en de leidingen dus groter
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Rick_70

  • #7
Dank, daar ben ik me van bewust. Hardop denkend, zou je dan ook overcapaciteit kunnen installeren? Of is dat lood om oud ijzer ihkv energie efficiëntie (of wordt de discussie nu te technisch...)
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
overcapaciteit is alleen maar gunstig, er kan dan met een lagere watertemperatuur gewerkt worden waardoor de cv ketel efficiënter kan werken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu