Radiator werkt niet als gevolg van verstopte retourleiding?

Nicolegijs

  • #1
Een aantal maanden geleden is mijn cv-ketel vernieuwd. De vervangen cv ketel was heel oud: uit de jaren 80. Het systeem was er een met een open expansievat. Nu is het systeem een gesloten systeem.

Het werkt allemaal prima, behalve 1 radiator: die op zolder. In het beste geval wordt die een beetje warm.

De verwarmingsbuis die naar de radiator gaat, kan behoorlijk warm worden (bijv wanneer alle radiatoren uit staan behalve die op zolder en ik de ketel op 25 graden zet), tot en met de radiatorkraan.

Ik heb al geprobeerd: ontluchten (er komt meteen schoon water uit de verwarming), alle radiatoren aan, alle radiatoren uit behalve die op zolder. De installateur die de boel heeft vervangen heeft de radiator ontkoppeld. Hij denkt dat de retourleiding verstopt zit (ivm de overgang van een open naar een gesloten systeem zit er vuil in het systeem dat zich heeft opgehoopt. Hij heeft geprobeerd om met een trekveer op zoek te gaan naar een blokkade in de retourleiding. Na een paar meter kwam hij niet verder. Er kwam ook wat vuil uit die leiding.

Volgens mij had het probleem voorkomen kunnen worden als er gespoeld zou zijn voor het vervangen van de ketel. De installateur heeft er nu geen zin meer in en zegt dat de niet-werkende radiator buiten de opdracht valt. Ik heb het plan maar laten varen dat hij het op gaat lossen.

Heeft iemand een idee wat er aan de hand zou kunnen zijn, en hoe het probleem kan worden opgelost? Zelf dacht ik dat een dichtgedraaid voetventiel wellicht de oorzaak zou kunnen zijn, maar ik weet niet of ik een voetventiel heb en zo ja, hoe ik open kan draaien.

 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Installateur heeft gelijk.
Kan kan heel goed vuil zijn.
Spoelen kan een oplossing zijn. Maar of dit binnen de opdracht valt? Nee denk het niet. De ketel werkt toch goed?
Groeten b
 

Bert pit

  • #3
Als het probleem verholpen zou zijn door te spoelen, dan laat je dat toch alsnog uitvoeren? Als je dat van te voren had laten uitvoeren had je het toch ook moeten betalen? Nog makkelijker is wellicht om dat stukje retourleiding te vervangen. Daarnaast kun je je systeem in balans brengen door waterzijdig inregelen.

Ook had je oude CV wellicht een pomp die groot genoeg was om een hotel te verwarmen. Vergeet niet dat de huidige systemen voornamelijk op efficiëntie worden gebouwd, daardoor komt onbalans in een cv systeem veel eerder naar voren en moet er hier en daar getweakt worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu