Radiator ophangen aan knieschot?

Ljdijkstra

  • #1
Hallo,

Op zolder willen wij een forse radiator (30 x 200, type 33) bevestigen onder de dakkapel. Bevestiging op de vloer willen we het liefst vermijden omdat we dan waarschijnlijk een flink gat moeten zagen in de laminaatvloer. We zoeken dus een mogelijkheid om de radiator zwevend op te hangen. Dat zou in dit geval betekenen: tegen het knieschot aan.

De vraag is nu: kan een knieschot dat wel hebben? Zo niet, hoe kun je dat dan zodanig verzwaren dat die radiator wèl blijft hangen?
Voor het gemak heb ik een foto bijgevoegd van de achterkant van het knieschot. (Het lijkt er trouwens op alsof het niet echt een knieschot is maar enkel een wandje van MDF om de buizen weg te werken: er zit namelijk geen lattenconstructie in. Het makkelijkste zou dan misschien zijn om dat wandje weg te halen en er een stevige wand van te maken waar een radiator wel aan blijft hangen. Toch lijkt dit geen goed idee want in het koopcontract staat vermeld dat het knieschot niet moet worden verwijderd. Kennelijk heeft het dus toch een bouwtechnische functie).

Bedankt vast voor de reacties!
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op de plek van de beugels zal je een stevige houten balk moeten plaatsen achter het schot waaraan je de beugels kan bevestigen.
 

SuperNerD

  • #3
Ja dus het knieschot verwijderen, 2 flinke balken plaatsen bijv 7cmx7cm om de radiator aan vast te maken, noteren waar de balken zijn, knieschot terugplaatsen en dan de radiator ophangen :)
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #4
Steunen op het laminaat plaatsen kan ook.

De steunen vallen onder de radiator dat is niet storend.


Of knieschot verzwaren met houten balkjes voor ophangbeugels.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Knieschot hoeft niet verwijderd te worden, je kan de balken er gewoon achter zetten.
 

Ljdijkstra

  • #6
Dank voor alle reacties. Klopt het dus dat het knieschot wel tijdelijk verwijderd mag/kan worden? (Zo niet dan is het onmogelijk om er balken te plaatsen)
Overigens is het knieschot 21 mm dik spaanplaat. Aan de bovenkant zit het 'klem' door een gording en het dak, en aan de onderkant zit het bevestigd aan de vloer, en aan de achterzijde loopt er een stevige lat achter langs (ook op de vloer bevestigd). Dus het knieschot kan in principe ook niet gaan schuiven. Zou het ook zo kunnen zijn dat deze constructie stevig genoeg is om de radiator aan op te hangen? Kortom: wat is het draagvermogen van 21 mm spaanplaat?
 

Fiesiekus

  • #7
Je hebt de foto genomen via een opening? Dan kan je daar toch ook wel een paar balkjes doorheen erachter frotten?
 

SuperNerD

  • #8
Ik denk zelf dat 21mm spaanplaat lang niet sterk genoeg is om de gehele radiator te ondersteunen. Ikzelf ben nu ook bezig op zolder waar dus ook een nieuwe radiator komt. Op de plek waar de steunen komen heb ik 2 7x7cm balken geplaatst tegen de gording. Dit is misschien weer een beetje overdreven, maar ik heb liever zekerheid (zodat hij iig niet op de vloer hoeft te staan).

verstevigen met 7x7 balken hoeft niet, maar ik zou het wel verstevigen. Wat je ook kan doen, als je het echt zeker wil weten, is bij de bouwmarkt een 21mm spaanplaat kopen en dan kan je zelf experimenteren. Dan kan je zelf kijken wat het draagvermogen is.

Maar wat fiesiekus zegt, lukt dat? Kan je erachter komen?
 

Fiesiekus

  • #9
2 balkjes 44 x 44 verticaal tussen de vloer en de gording. Aan de voor- of achterzijde van het schot, maakt niet uit.

Maar laat dat schot alsjeblieft staan; kans dat 't dak gelijk een deuk krijgt als je 't weghaalt.
 

SuperNerD

  • #10
Hoezo een deuk dan fiesiekus? het is toch geen steunmuur of iets? Alleen een afwerking zodat je de leidingen niet ziet :)
 

Fiesiekus

  • #11
Toch lijkt dit geen goed idee want in het koopcontract staat vermeld dat het knieschot niet moet worden verwijderd. Kennelijk heeft het dus toch een bouwtechnische functie).
Zal niet zo'n vaart lopen, maar je hebt wel kans dat 't niet meer past na verwijdering.
 

SuperNerD

  • #12
Oops, ow ja :oops:
 

Ruudvee

  • #13
Waarom kan die radiator niet gewoon aan je MDF wandje hangen ?
Lijkt mij totaal geen probleem.
 

Fiesiekus

  • #14
een forse radiator (30 x 200, type 33)
Zou misschien wel kunnen, maar alleen al 't idee dat ie er af kan vallen wil je al voorkómen. Type 33!!
 

Ljdijkstra

  • #15
De opening waardoor ik de foto heb genomen is erg smal. Balken passen er wel doorheen, maar ik zie echt niet hoe ik ze dan moet bevestigen als ze eenmaal op 1.5 à 2 meter van me vandaan liggen. Dus frotten lukt wel, maar ik betwijfel of ik ze dusdanig stevig kan fixeren dat ik de ophangbeugels eraan kan bevestigen.
Wel interessant trouwens, dat knieschot, ik merk dat jullie daar ook soms andere meningen over hebben. Ander probleempje daarmee is dat de verwarmingsbuizen nu helemaal achter langs lopen (dan dan naar beneden gaan), en helemaal op het eind (3.5 meter van de opening waar ik de foto heb genomen) zullen die buizen het knieschot door moeten komen om naar mijn nieuwe radiator te gaan. Dat zou dus betekenen dat het knieschot toch (een dagdeel) verwijderd zou moeten worden om die leidingen aan te sluiten. Maar kennelijk bestaat het risico dat het dak dan meteen een knauw krijgt... Hoe dan wel op te lossen? Ik kan kiezen voor de lelijke variant (aftappen ter hoogte van de opening, en dan de nieuwe buizen in het zicht hangen en door mijn nieuwe wandje laten lopen tot aan de nieuwe radiator), maar doe dat natuurlijk het liefst niet. Iemand nog een creatieve oplossing?
Dank voor al het meedenken!
 

Fiesiekus

  • #16
Ik zou, op de plek waar de radiator moet komen, tijdelijk een ondersteunig voor het dak maken. Dan rap een opening maken zo groot dat je de balkjes kunt plaatsen, pijpen aftakken en schot als de bliksem terugplaatsen.

En tegen niemand zeggen dat je 't zo gedaan hebt. Helm op tijdens 't werk.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #17
Eventueel een exta plaat van 18 multiplex op de spaanplaat schroeven ,daaraan de beugels bevestigen.

De leidingen kunt u ook aan de open kant aansluiten,dat is toch geen probleem met een 33 radiator.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Zo te zien op de foto is het "knieschot" gewoon een spaanplaat ter afscherming van het leidingwerk en als afwerking van de schuine kant.
Spaanplaat als knieschot zal geen of zeer weinig toegevoegde waarde hebben voor de constructie, er horen dan tenminste balkjes achter te zitten.
De helling van het dak is vrij steil, meestal wordt er dan geen knieschot toegepast maar alleen en afscherming zoals op de foto.

Laat er voor de zekerheid even een timmerman naar kijken, via de foto is het niet 100% zeker vast te stellen.
 

Ljdijkstra

  • #19
Ja, mij lijkt ook dat spaanplaat niet echt veel stevigheid voor het dak biedt. De beste tussenoplossing is waarschijnlijk de volgende: het knieschot bestaat uit twee stukken spaanplaat, links (= waarachter ik het liefst de leidingen aan wil sluiten) een stuk van 80 cm breed, rechts een plaat van 270 cm breed. Door enkel het linkerstuk te verwijderen kan ik de buizen bereiken (en waarschijnlijk ook 7x7 balken bevestigen op de achterkant van het overige stuk van het knieschot). Dan snel de boel aansluiten , gaten maken in het knieschot voor de leidingen, en weer dichtmaken. Vervolgens rustig de radiator ophangen en kijken hoe sterk die constructie lijkt (eventueel nog voetsteunen voor de radiator aanschaffen). Vervolgens de leidingen aansluiten en klaar is Kees.
Iedereen ontzettend bedankt voor het meedenken!!
 

Fiesiekus

  • #20
Denk dat het wel zal lukken!

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu