Muren isoleren met PIR-platen: hoe omgaan met radiatoren en radiatorleidin

andredatele

  • #1
Allereerst sorry voor mijn google-translate niveau van nederlands. Het is niet mijn hoofdtaal, maar ik wilde niet in het Engels schrijven, want dat zie ik niet op dit forum.

Mijn huis stamt uit begin jaren 70, dus er is nauwelijks isolatie. Op de begane grond kunnen de bakstenen muren spouwgeïsoleerd worden, maar op de eerste verdieping zijn de buitenmuren (gevelmuren) van cement waarvan ik geloof dat ze geen spouwen hebben. De enige keuze is dus om van binnenuit te isoleren.

Isoleren met PIR-platen is in principe eenvoudig, maar ik heb radiatoren en leidingen op deze muren.

Moet ik deze leidingen verleggen of kan ik ze laten zoals ze zijn? Zeker voor de leidingen die van de zolder naar de begane grond komen. Degenen die naar de radiatoren gaan moet ik toch verplaatsen vanwege de verplaatsing van de radiatoren zelf.

En wat te doen met die haakjes (zie derde afbeelding)?
Alvast bedankt.

1.jpeg 2.jpg 3.jpg
Afbeeldingen graag via klusidee plaatsen - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je Nederlands is prima. Die leidingen kan je laten zitten. Dan zitten ze meteen weggewerkt in de voorzetwand. Zorg dat erachter ook isolatie komt.

Die haakjes zijn om de prefab betonnen elementen tegen elkaar te bevestigen. Normaal zitten die weggewerkt achter het stucwerk. Je moet die uiteraard laten zitten. In de isolatie kan je een kleine uitsparing maken hiervoor.
 
  • Like
Waarderingen: Feem

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu