Radiator ophangen aan buitenmuur i.c.m. voorzetwand

N00bDaan

  • #1
Hallo,

Ik ben nu al een tijdje op zoek naar een goede manier om een radiator op te hangen aan de buitenmuur (enkelsteens), terwijl deze uiteindelijk voor de voorzetwand komt te hangen.

Ik ga gebruik maken van een metal stud systeem van een bekende glaswol isolatie fabrikant, waar een radiator zelf dus niet aan kan hangen. Het gaat om een radiator van 1600x600 (lxh) die zo'n 50 kg weegt (met twee ophangpunten).

De opbouw is alsvolgt:
9 cm isolatie
2 cm metal stud werk
~1 cm afwerking
4 cm bevestigings beugel radiator
Radiator

Komt erop neer dat de radiator op 17 cm van de muur (bevestigingspunt) komt te hangen wat een nogal grote krachtarm veroorzaakt (lijkt mij).

Mijn eerste gedachte was om de isolatieruimte achter de beugels uit te vullen met hout (11cm), waar dan direct het gips overheen komt en dan kan je gewoon de beugels in het hout vastzetten. Het probleem hiermee is dat het hout ook nog steeds vastgezet moet worden.

De mooiste oplossing lijkt mij is een stalen (8mm) bevesting in de buitenmuur die dan doorloopt door de isolatie en voorzetwand en dat de beugels direct daarop worden vastgezet. Ik denk alleen dat dit te veel gaat doorhangen en uiteindelijk de bevestiging in de enkelsteense muur saboteerd (door de relatief grote arm).

Nu is het zo dat een grote krachtarm opzich geen probleem is, aangezien er ook TV's 30 cm van de muur gehangen kunnen worden, alleen het verschil hiermee is dat de bevestigingsplaat zelf wel direct op de muur zit.

Hoe is dit op te lossen bij de beschreven radiator situatie?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
In metal stut kan je achterhout opnemen (gewoon multiplex eraan schroeven), daar kan je volgens mij prima een radiator aan hangen.
 

StefanD

  • #3
Ik zou inderdaad 2 balkjes vastzetten tegen de muur. Per balkje 2 keilbouten en het zit muurvast. Wel even opletten dat de keilbouten niet op dezelfde plek zitten als schroeven van de radiatorbeugels.
 

N00bDaan

  • #4
IJkenhout schreef:
In metal stut kan je achterhout opnemen (gewoon multiplex eraan schroeven), daar kan je volgens mij prima een radiator aan hangen.
Het is geen volledige metal stud, maar een wat lichtere versie (kan de specifieke fabrikant niet noemen), maar het gaat om 2 cm diepe liggers met daarin de staanders. Aangezien de verwarming onder de vensterbank doorloopt loopt het metalstud frame ook niet door tot boven, maar moet onder het raam stoppen wat de sterkte niet ten goede komt.

Daarnaast zit het achterhout dan nog altijd 2cm achter de gipsplaat (achterhoud - metal stud - gipsplaat - beugel), waardoor de arm werking er nog steeds is.
StefanD schreef:
Ik zou inderdaad 2 balkjes vastzetten tegen de muur. Per balkje 2 keilbouten en het zit muurvast. Wel even opletten dat de keilbouten niet op dezelfde plek zitten als schroeven van de radiatorbeugels.
Het zou met deze optie het netst zijn als ik de balkjes direct achter het gips heb zitten (dus 11 cm dikke balkjes), maar dan komt ik in de problemen met het uitstekende deel van de keilbout uit het hout (wat dan in het gips zit). Misschien is het dan het gemakkelijkste om de keilbout zo lang te nemen dat deze ook nog door het gips gaat en daar de beugel direct op monteer. Als ik het dan aandraai, draai ik de hele handel tegen de muur aan.

Eens kijken of er keilbouten in deze lengte verkrijgbaar zijn...

Bedankt voor de reacties tot nu toe...
 

Tiho

  • #5
Een twee bij drie is 44 x 66.

Eerst de platte kant tegen de muur met slagpluggen en evt. montagekit.

Daarna rechtop de andere met een paar schroeven van 5x100 met daartussen houtlijm of ook montagekit. Onder boven en in het midden een schroef en voorboren op de kerndikte, de lijm doet de rest en jij hebt geen last van schroeven.
 

StefanD

  • #6
Als je met een grote speedboor (25 mm of zo) een gat van 1 cm diep boort op de plek waar de keilbout moet komen kun je de bout verdiept monteren zodat hij niet meer uitsteekt.
 

Tiho

  • #7
In dat geval zou ik keilmoeren nemen, hierin kun je dan een tapbout van de juiste lengte draaien. Dan heb je enkel de zeskantkop met sluitring aan de buitenzijde.
 

StefanD

  • #8
Wat is het verschil tussen een keilbout en -moer? In een keilbout met een M6 schroefdraad kun je toch ook een M6 tapbout draaien?
 

Tiho

  • #9
In een keilbout zit een schroefdraad met een vierkante oplopende achterkant eraan uit een stuk gemaakt.

Een keilmoer zit schroefdraaf in met een conische moer.

Zullen vast ook andere soorten zijn maar wat jij zegt is volgens mij een keilmoer.
 

Luka

  • #10
Misschien een rare gedachte maar waarom niet gewoon pootjes op de vloer boren vlak voor de muur?
Daar kan je dan gewoon je radiator aanhangen zijn speciaal hiervoor gemaakt.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #11
Zulke radiatoren kun je prima met stalen paraplupluggen ophangen aan het gips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu