Radiator aan een gipswand

Kanonnenvoer

  • #1
Ik wil een radiator van 220 x 50 ophangen aan een gipswand. De radiator weegt leeg ongeveer 60 kilo en heeft 4 bevestigingspunten. Mijn vraag is of het mogelijk is. Ik heb zelf 2 manieren bedacht zonder dat ik de wand hoef te slopen.
1 ik plaats een houten plaat achter de radiator van 18 mm dikte die weer aan de gipswand bevestigd is middels holle wand pluggen, op die manier wordt het gewicht grotendeels verdeeld over de gipswand. Ik kan hierbij een van de staanders zoeken en zorgen dat 2 van de 4 ophangpunten op de staander terecht komen.
2 ik plaats de radiator middels 4 holle wand pluggen aan de gipswand, ik meen mij te herinneren dat de holle wand pluggen 25 kilo kunnen dragen, maar is dit per plug of maakt het niet uit hoeveel pluggen ik gebruik, oftewel blijft het 25 kilo ondanks het gebruik van 4 pluggen.
 

Geus

  • #2
Is het een horizontale of verticale radiator? Ik (geen expert) zou persoonlijk het gebruik van hollewandpluggen zo veel mogelijk proberen te vermijden. Het kan wel, maar in de staanders is beter. De specialisten verwarming kunnen je vast bepaald bevestigingsmateriaal aanbevelen om dat voor elkaar te krijgen. Een plaat kan, als het niet anders lukt, maar deze ook b.v.k. vastzetten aan de staanders. Een fotootje van de radiator en bevestigingspunten is handig.
 

StefanD

  • #3
Ik zou een radiator nooit aan een gipswand ophangen. Tenzij het een dubbele is van 25mm. De oplossing met een houten plaat is een heel goede. Die houten plaat kun je vastschoeven in de regels van de wand en eventueel nog vastlijmen met montagekit. Vervolgens de radiatorsteunen met hollewandpluggen aan het geheel vast maken.

Je zou ook kunnen kijken of je de gipswand ter plaatste van de radiator niet open kunt zagen om alsnog regels op de plaats van de radiatorsteunen te maken. Lijkt mij de beste en uiteindelijk de mooiste oplossing.
 

Kanonnenvoer

  • #4
Het is een verticale radiator. Zie foto's voor radiator en bevestigingspunten


Ik heb ook bis tristar pluggen gezien die een verticale draagkracht van 50 kilo kunnen hebben en horizontaal 25 kilo, dit is echter theoretisch en ik vraag mij af of het in de praktijk werkt (het moet immers heel wat jaren blijven hangen).
De oplossing om het open te maken werkt niet, omdat er in de holle ruimte achter het gips elektra loopt, onderstaande foto's maken dat duidelijk.


De bedoeling is om de radiator net rechts van de blauwe lasdoos te plaatsen. De rechterbevestigingspunten van de radiator komen dan in de staander terecht. Het zou dan toch moeten volstaan om de 2 andere bevestigingspunten middels een bis tristar holle wandplug te bevestigen?
 

Deklusser21

  • #5
Wellicht domme vraag/opmerking:

Je wilt nu gips plaatsen, en daarna een stuk plaat over waar de verwarming komt. Is het niet mooier als je die volgorde aanpast?
 

StefanD

  • #6
Laat me raden: de eerste foto is van het heden en de "klusfoto's" zijn al wat ouder...
 

Kanonnenvoer

  • #7
Dit zijn inderdaad oude foto's van de verbouwing van de keuken die aan de andere kant van de muur staat, ik had er toen foto's van gemaakt zodat ik weet waar de leidingen ongeveer lopen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Even een andere vraag aan TS, die trekdoos, ga je die wegwerken achter je gipswand? Dat is niet volgens de voorschriften en ook niet handig als je wat wil aanpassen of storing hebt.
 

Kanonnenvoer

  • #9
Met trekdoos bedoel je het draad wat niet aangesloten is (ik ben niet bekend met de term)? Het was even diep in mijn geheugen graven, maar dat is de schakeldraad van de ventilator voor stand 1, 2 en 3. Ik heb die zo gelaten aangezien de ventilator afgesloten is (die maakte op geen gegeven moment zo'n lawaai dat het leek of we naast schiphol woonde). De ventilator wordt ook nog vervangen met een afstandsbedienbare unit. De wand is dicht dus er is helaas niet veel aan te doen.
 

StefanD

  • #10
Met twee steunen in een metalstud en twee aan het gips kan er niet heel veel fout gaan: mocht het gips kapot gaan, dan blijft de radiator in elk geval hangen. (en kun je het dan alsnog veranderen)

De trekdoos is de witte doos dicht bij het plafond waar 3 buizen in zitten. Die doos hoort bereikbaar te blijven.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11


Deze bedoel ik.
 

Kanonnenvoer

  • #12
Die zit dus achter de wand en is niet bereikbaar, is nu helaas niets aan te doen, mocht er wat zijn dan zien we wel weer.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
Bewaar de foto's , dan weet je in ieder geval waar je zijn moet :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu