Quinta 28C verwarmt tapwater/boiler ongevraagd

JakeNL

  • #1
Ketel: Remeha Quinta 28c + Celcia 20 + Gateway (ivm zonneboiler)
Celcia 20: stand 'continue verlaagd' (niet warmhouden buffervat)
Probleem: tapwater symbool is geregeld zichtbaar op thermostaat terwijl er de laatste uren geen warm water getapt is. De ketel staat bij 'tapwater symbool aan' ook werkelijk te branden in modus 4 (tapwater) en vervolgens 8 (overtemperatuur).

Dit is al een tijd aan te gang, het begint mij op te vallen doordat er meer gas wordt gebruikt dan vorig jaar (graaddagen verrekend). Ik houdt namelijk elke week meterstanden bij in een geavanceerde Excel sheet

Onderzocht:
1:Kamerthermostaat op 15'C gezet en de gasmeter opgenomen. Binnen 2 uur was er 0.2m3 gas verbruikt zonder dat iemand naar de wc/wastafel etc. geweest was.
2:Stromingschakelaar stekker losgemaakt (om uit te sluiten dat een ienie-mieni lekje in het warmwater circuit de stromingschakelaar activeert. Na een nacht was er weer gas verbruikt, het branderhuis was heet, terwijl de kamerthermostaat niet aangeslagen was (18.5'C terwijl ingestelde temp. 15'C is)

Kortom: ketel houdt buffervat warm?, zonder dat dit gevraagd is.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Drie weg klep. Zoekt en gij zult vinden.

Calenta :cool:
 

JakeNL

  • #3
Ik had je advies over het zoeken eigenlijk al bij voorbaat ter harte genomen, maar het had nog geen succes opgeleverd.:-)

Ik heb inmiddels heel wat andere topics hier gelezen waar de driewegklep de schuldige was. In deze topics is de algemene klacht dat CV-leidingen warmworden tijdens warmwaterbedrijf van de ketel. Het lijkt er bij die problemen ook op dat de ketel ingesteld staat om het buffervaatje op temperatuur te houden.

Bij mij staat het buffervaatje uit, de thermostaat laat ook linksonderin het symbool zien van een kraan met een streep er doorheen.

Graag zou ik wat uitleg ontvangen waarom de ketel ongevraagd aanspringt door de driewegklep:
-Er is geen warmwater vraag (de stromingschakelaar zelfs losgekoppeld)
-Het buffervat hoeft niet op temperatuur gehouden te worden
-Er is geen CV vraag (thermostaat op lage temperatuur)

Kortom, de ketel hoeft op geen enkele temperatuur- of flow sensor te reageren. Hoe is een driewegklep dan toch in staat om de ketel tot leven te wekken?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Eigenlijk niet
daarom zou ik bijna zeggen dat er toch een sensor is die roet in het eten strooit.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #5
Wanneer het tap symbooltje zichtbaar is op de celcia, betekent het dat de cv pomp via de 3weg over de warmtewisselaar loopt. Dus kan niet missen dat je cartridge ( binnenwerkje ) blijft hangen. De VC 8010 motor kan wel heen en weer lopen, maar dat zegt niet alles.

Calenta :cool:
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
@calenta,

Maar als er toch GEEN vraag is hoe kan dat dan dat hij gaat stoken daar op?

Edit

Want alle instellingen staan uit.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #7
Ik denk dat of de celcia of de automaat de kuren heeft.
Welke? Even proberen als je die mogelijkheid hebt.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #8
Thermostaat op continu verlaagd 15 graden. Wat is de water temp. in de zonneboiler/buffer? Dat zal niet zo hoog zijn lijkt me.
Snap je waar ik heen wil...?
Er circuleert water en dit wordt gemeten en door verschil in delta-T gaat de ketel branden.


Calenta :cool:
 

Grashopper

  • #9
Staat de warmhoudfunctie op de Celcia 20 wel uit? Zet anders de thermostaat even rechtstreeks op de ketel, voor één nacht. Mogelijk dat de Gateway het signaal niet goed doorgeeft.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Als ik het goed lees in 1e bericht staat alles uit.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #11
Het is idd een kleine moeite om de gateway even te omzeilen, of om de 3weg even te inspecteren. Meten is weten en zien is geloven :wink:

Calenta :cool:
 

JakeNL

  • #12
Goede info! Ik ga de Celcia inderdaad eens rechtstreeks op de ketel zetten.
Hoe inspecteer ik de driewegklep? Ik neem aan dat eerst de waterdruk van de CV moet, waarna ik de klep demonteer? Ik werk als constructeur in de pneumatiek, dus zo'n klep zal wel wat herkenbare eigenschappen hebben.
Zijn er aan de buitenkant van de klep nog symptomen te meten? Worden er delen van de klep of aan- of afvoerleidingen onterecht warm bij een lekkend/defecte klep?

De zonneboiler staat voor de ketel. Er is geen stroming omdat het tapwater en zonneboiler water gescheiden zijn door een warmtewisselaar. Het warme water kan uiteraard wel uitzetten en zou in theorie een kleine drukverhoging kunnen krijgen, maar geen flow want alle kranen zijn dicht.

Door de stekker van de stromingschakelaar los te halen, kon ik al dit soort problemen wel uitsluiten. (overigens zit de stromingschakelaar normaal gezien doorgelust via de Gateway. De gateway onderbreekt het signaal van de schakelaar wanneer de Gateway een boilertemperatuur>ingestelde temperatuur meet. Hiermee wordt voorkomen dan in de zomer de ketel elke keer even aan en weer uit slaat bij warmwater vraag. Dit kan niet het probleem veroorzaken omdat de Gateway en schakelaar in serie staan.)

Instellingen:
- Buffervat uitgeschakeld op de Celcia 20 door stand 'continue verlaagd' (=eco temperatuur = buffervat uit)
- Warmwatertemperatuur op Celcia ingesteld op 60'C (in de ketel settings staat een afwijkende temperatuur -lager-. De thermostaat is hier leidend in, toch?
- CV temperatuur begrensd op 44'C ivm vloerverwarming en er-op-berekende-Jaga convectors, zodat er flink wat condensatie optreedt
- Pompsnelheid in cv-bedrijf: 50%
- De cv-ketel verwarmt het huis tot 18.5'C, de rest doen we met een los daarvan staande houtkachel in de woonkamr. De ketel staat dus hele dagdelen niks te doen (in de zomermaanden slaat'ie slechts een enkele keer aan als de zonneboiler te ver afgekoeld is)
 

Grashopper

  • #13
De ketel is de baas wat instellingen betreft, dus niet de thermostaat. De thermostaat mag alle waarden doorgeven aan de ketel, zolang dezen maar kleiner of gelijk zijn aan de ingestelde waarde op de ketel.
 

JakeNL

  • #14
De watertemperatuur uit de kraan is 60'C, zoals de thermostaat dicteert. Blijkbaar gaat die toch boven de ketelinstelling

In de ketel staat nu 45'C voor tapwater, terwijl ik na het zonneboiler seizoen de ww temperatuur op de Celcia weer op 60'C heb gezet. Ik zal de ketel ook weer op 60'C zetten en dat zo laten in de zomermaanden. Misschien moet ik inderdaad alleen op de thermostaat die temperatuur weer verlagen naar 45'C


(45'C disclaimer: ik heb de Remeha Zenta zonneboiler: een leegloopsysteem. Zodra de zonneboiler in z'n geheel onder de ww-temperatuur komt, gaat de ketel weer bijspringen. Beetje zonde als je alleen warm water gebruikt om te douchen en de ketel bij 55'C aanslaat. terwijl er 100ltr water van 55'C klaar staat. Ik stel de temperatuur op de Celcia pas weer bij richting 60'C als de zonneboiler minstens een week geen 65'C heeft bereikt, om legionella te voorkomen)

Daarnaast heb ik de ketel nu al een paar dagen niet kunnen 'betrappen' op onnodig verwarmen van het interne buffervat. Ik heb zowel de ketel 5 minuten uitgezet als de Celcia 20 gereset.

Nadat ik de ww-temperatuur op de ketel weer op 60'C ga zetten, ga ik het toch even aankijken voordat ik vervolgstappen onderneem.
 

JakeNL

  • #15
Update 8-12:
De harde reset van zowel de ketel als de thermostaat lijkt geholpen te hebben. Was er misschien toch een bitje omgevallen?
Blij toe dat er geen installateur bij geweest is, dan had ik nu misschien een nieuwe automaat te pakken gehad. 'ziet u, het probleem is nu opgelost'. Wat er dan mis was geweest met de automaat, daar was ik dan natuurlijk nooit achtergekomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu