Remeha Quinta 28c te hoog vermogen?

Ron_V

  • #1
Ik heb een Remeha Quinta 28c. Deze wordt modulerend aangestuurd door een Evohome systeem. Begane grond is een vloerverwarming, 1e verdieping en zolderkamer met radiatoren. De warmteregeling werkt goed, boven thermostaatkranen (HR92), beneden gaat via een tweewegregelaar (VC8015). Daarnaast in de gang en de aangebouwde schuur 2 ‘normale’ thermostaatkranen, die dus alleen meedraaien als er warmtevraag is. Bij de CV (zolder) is een bypass geplaatst (stand 0,25).
De radiatoren zijn waterzijdig ingeregeld, voor zover ik het kan beoordelen staat de vloerverwarming volledig open.

Wat er nu gebeurd is dat de CV na ruim 4 minuten afsluit met code 6 (geen b). Dit wordt veroorzaakt doordat de temperatuur boven de 75 graden komt, de maximale aanvoer staat op 70 graden. Als de temperatuur daar 5 graden boven komt gaat de CV in bedrijfscode 6. Overigens is de retourtemperatuur rond de 30 graden.

Als ik kijk in de instellingen is ingesteld dat na start CV er een gedwongen laaglast is van 3 minuten (standaard). Ik heb de opwarming bijgehouden en krijg het volgende beeld:
Minuut 1: van 27 naar 38 graden
Minuut 2: van 38 naar 39 graden
Minuut 3: van 39 naar 41 graden
Minuut 4: van 41 naar 70 graden !
In de laatste 10 seconden gaat de temperatuur naar 76 graden en gaat dus in code 6.
Na code 6 gaat overigens het lange wachten van 15 minuten voor de ketel weer opstart.

Het lijkt er dus op dat de ketel na de gedwongen laaglast op vol vermogen gaat en dus niet terug moduleert.
Hoe voorkom ik nu dat de CV na de 3 minuten op (vol?) vermogen gaat?
Ik heb verder nog niks veranderd aan de standaard instellingen:

De pomp draait (standaard) op 70% (L.),
Er is een DeltaT ingesteld op 25 graden waarna deze terug begint te moduleren (8.)
De gedwongen laaglast kan op 15 minuten gezet worden (G.).
Deze laatste lijkt mij meer een paardenmiddel, maar hoe verlaag ik op deze ketel het maximaal vermogen? Ik verwacht namelijk dat dit de oplossing is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ventilator toerental bepaald het afgegeven vermogen.
 

Ron_V

  • #3
Dank je, dat is dus ook instellingscode 6. Bij vollast is deze 4200, bij laaglast 1200.
Maar kan je deze zonder andere gevolgen lager zetten? En wat is dan een naar verwachting reële waarde?
Of een goed waarde om mee te starten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Er staat in de manual een staatje met vermogen van toerental.
Ik denk dat jij bij 2000 rpm moet beginnen.
 
  • Like
Waarderingen: Ron_V

Ron_V

  • #5
Ik ga nog even kijken, heb ik denk overheen gekeken. Maar hier kan ik weer verder mee.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Je kan het ook even uitrekenen alleen gooit Evo roet in het eten, je hebt te weinig afgegeven vermogen omdat niet alles gelijktijdig vraagt.En de ketel heeft een minimum lager gaat hij niet.
 
  • Like
Waarderingen: Ron_V

Ron_V

  • #7
Meest gebruikte is inderdaad de vloerverwarming met 1 of 2 kamers overdag. . Dus denk dat ik onder het mininum vermogen zit. (vloer heeft 4 groepen, hoofdverwarming, 40 a 45 m2).
Net verlaagd naar 2000 toeren, maar krijg nu code b.2.5. : Overschrijding maximum toelaatbare stijgsnelheid aanvoertemperatuur. Is nu 10 minuten in blokkade. Kijk wat hij daarna doet.
 

Ron_V

  • #8
Na het opstarten bleef de CV een minuut of 8 draaien voor deze op code 6 ging. Maar die werd al na een paar minuten omgezet in opnieuw opstarten. Temperatuur lijkt op gegeven moment langzaam op de te lopen van de 51, waar hiij in eerste instantie op gaat staan, naar 60 a 65, en in storing viel.
Dus ik denk dat de maximaal last nog 100 - 200 lager moet.
Maar ben je al reuze dankbaar met dit zetje in de goede richting.

retour is trouwens opgelopen van 30 naar 37...
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #9
Het lijkt er op dat er afsluiters dichtlopen en de bypass niet snel genoeg in grijpt.
Mogelijk draait de pomp te laag om deze open te drukken.
Ik zou de bypass iets lichter zetten.
Test eens met een radiator die vol open staat wat er dan gebeurt, mogelijk wijkt de aanvoer sensor af.

Over de ventilator toerentallen: een minimum toerental nooit lager zetten en een maximaal toerental nooit hoger zetten als de fabrieksopgave als je niet zeker weet wat je doet!! Een minimum mag wel hoger, en een maximum wel lager. In dit geval absoluut niet onder de 1200 toeren gaan!!
 

Bernhard

  • #10
De installatie is waterzijdig ingeregeld? Ik denk dat er niet goed is ingeregeld.
Het verschil tussen de aanvoertemperatuur en de retourtemperatuur mag en hoort niet zo groot te zijn.
De aanvoertemp. en de retourtemp. horen in hetzelfde tempo te stijgen. Dat wordt vlgs de natuurkundige wetten bepaald. De aanpassingen van de parameters van de ketel zijn vaak overbodig.
De opgenomen warmte van de ketel is gelijk aan de afgestane warmte van de radiatoren en de vloerverwarming. Mijn idee is dat de flow in de installatie veel te laag is.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #11
Je kunt ook het startpunt van modulatie vervroegen. (8.) Standaard staat deze op een dT=25°.
Je kunt deze waarde verlagen, waardoor de ketel eerder terug moduleert.
 

Ron_V

  • #12
Het toerental op 2000 gaat al stukken beter, de aanvoertemperatuur loopt niet zo snel omhoog en blijft rond de 50 graden 'hangen', met een retour van 35 graden. dT is dan netjes volgens mij.
@Bernard : het grote verschil ontstaat doordat de temperatuur omhoogschiet, en de thermostaatkraan op de vloer dan zwaar gaat knijpen. Dus voor het retour bij de CV terugkomt krijg je al een code 6. Nu het maximum vermogen verlaagd is knijpt de thermostaat veel minder en zie je de retour ook stijgen. Wat betreft waterzijdig inregelen, de radiatoren worden mooi warm aan de (gehele) bovenkant, en koeler naar beneden. Het is niet zo dat deze 'koud' zijn beneden, dus verdeling lijkt netjes.
@Rooster : Ik had gezien dat deze ook terug kan, maar omdat de temperatuur nu eerst netjes oploopt naar de 50 is sneller terug moduleren niet meer nodig.
@Wilibald : ik heb ook zitten denken over de waarde van de Bypass, deze hou ik nog in gedachte. Maar wil mij eerst met het toerental van de ventilator bezig houden, voor ik weer ergens anders aan ga draaien. Het is ook niet zo dat het huis nu niet warm wordt, dus lijkt mij dat er nog genoeg vermogen is. Wil deze dus nog iets lager zetten (maximaal last), maar blijf zeker boven de 1200, denk ook dat 1200 ook te laag is (zeker in deze tijd ...) . Minimumtoerental (minimum last) ga ik niet aanzitten.
 

Ron_V

  • #13
Heb de ventilator naar 1800 gezet, en toch de bypass verlaagd naar 0,2. Merk gelijk dat deze nu werkt, deze wordt warm, dus wordt open gedrukt. temperatuur bleef net op de 70 en zakte toen naar de 53 en bleef daar tijdje op draaien. Na 12 minuten toch weer de code 6.
Volgende stap.... Ik denk morgen toeren toch weer wat lager.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #14
Het minimale mvermogen van dit toestel is te groot om 1 radiator te voeden waardoor de aanvoer temperatuur te snel steigt, gaat u het miximale vermogen bijstellen naar beneden kan het zo zijn als er meerdere radiatoren of vvw warmte vragen het geleverde vermogen te klein is waardoor niks meer fatsoenlijk opwarmt.
Ik zou de bypass over een buffertankje van zon 50 a 100 liter laten lopen zodat het toestel langer zn minimale vermogen kwijt kan zonder dat de aanvoer te snel stijgt
 

Ron_V

  • #15
Ben ik ook wel met je eens dat je niet moet blijven verlagen zodat het niet meer warm wordt. als er meer open gaat. De oplossing met het buffertankje ken ik niet, zal daar is naar kijken. Laat het nu even voor wat het is, gaat qua temperatuur in huis goed en wil ik graag zo houden op dit moment.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu