PVC aansluiten op 115mm gietijzeren riool

Crispijn

  • #1
Hoi ik ben nieuw op dit forum, zag al allerlei aardige vragen over gietijzeren rioolbuizen maar niet iets wat antwoord geeft op mijn vragen...

Ik wil een hangend toilet gaan maken op de begane grond en op de 1e verdieping ook.
Alleen is er op dit moment een gietijzeren rioolbuis die in een gietijzeren t-stuk staat. De buis zou ik weg willen halen (ook omdat deze teveel in de weg staat) en dan een nieuw pvc t-stuk op het gietijzeren t-stuk willen zetten, en van daar uit verder.

op de eerste foto staat de situatie (bovenin de gietijzeren buis staat nog een zinken buis schuin naar de 1e verdieping)

2e foto is in het "gat" onderaan de 1e foto. Ook daar is een stukje zinken leiding te zien die in een gietijzeren bocht staat, die vervolgens in het ijzeren t-stuk gaat. Aangezien die aansluiting komt te vervallen wil ik hier het zinken deel weghalen en de rest afdichten.


Diameter van de ijzeren buis is ongeveer 115mm

Ik heb de volgende vragen:

- Is het een goed idee om het ijzeren t-stuk te laten zitten, of is het beter om verder te graven en te kijken waar die nou weer op zit (evt naar buiten?)

- is het mogelijk om een goede aansluiting te maken van de flens van het ijzeren t-stuk naar pvc? Wat zou dan de beste manier zijn? (het vloertje wordt weer dichtgestort met beton om te kunnen tegelen dus het moet wel goed dicht zitten!)

- Is het eigenlijk moeilijk om die 1 ijzeren delen te scheiden of is het gewoon een kwestie van een beetje wrikken?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ik zou het nog een stukje verder uitgraven, en dan vanaf het T-stuk wat in de grond zit helemaal opnieuw beginnen met pvc.

Waarschijnlijk zit de stalen leiding in een gresbuis onder in de grond.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Zinken pijp eerste foto is de ontspanning buis hier komt verder geen water door.

2e foto zit een loden aansluitpijp voor je wc.

net wat @peter al zegt graaf verder hoe het loopt want later kan je hier niet meer bij als dat weg gestort is.
 

Crispijn

  • #4
Ok bedankt voor de reacties, ik zal eens verder graven dan. Laat het wel weten...

die bovenste leiding staat een toilet boven dus daar komt wel water door!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Als dat bovenste stuk echt van zink is dan heb je mazzel gehad want zink is echt voor ontspanning.
Zink rot vaker weg dus vandaar daar geen water doorstroomt (condenswater wel)

Voor zelfde geld kan het een loden pijp zijn dan wel kras met een schroevendraaier over de buis is dit zacht dan is het lood.

Maar verder maakt het ook niet uit als je de leidingen wilt vervangen moet de leiding naar boven er ook uit en denk er om er moet ook een ontspanning leiding komen richting dak.
 

Crispijn

  • #6
Ok wat moet de diameter zijn van die ontspanningsleiding?
 

Crispijn

  • #8
Zo het is gelukt, buiten de gevel blijkt gewoon PVC te liggen, met een aansluitmof over de ijzeren buis die uit de gevel komt. Hier was al lekkage en ik kon ook een halve meter aan wortels uit het riool trekken. Dus geen slecht idee om het eens open te maken en de boel te vervangen.
Hier nog een foto van nieuwe situatie binnen.


Bij het slopen bleek dat het gietijzer gewoon aan stukken breekt als je er goed op slaat (moker). Dit is ook meteen de makkelijkste manier om het te slopen... De aanlsluiting naar boven was trouwens inderdaad lood, geen zink.
Ontspanningsleiding heb ik nog niet gedaan, is namelijk nogal ingrijpend om aan te leggen naar boven en in de oude situatie was het ook niet echt nodig. Toilet boven wordt later nog veranderd (inclusief de aansluiting naar het riool) dus als het een probleem blijkt te zijn kan ik het altijd nog doen.

iig thanks voor de adviezen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu