Probleem plafondventilator met schema

MarcoH84

 • #1
Goedendag,

Ik vrees dat ik mijn plafondventilator kapot gemaakt heb met het vervangen van een 3 standen trekkoord schakelaar, al heb ik geen idee hoe. Hieronder het verhaal met een schema dat ik getekend heb, hopelijk kan iemand mij helpen.

De originele trekkoord schakelaar brak waardoor de ventilator alleen nog maar op stand 2 draaide en met de hoofdschakelaar aan en uit gezet moest worden.

Vervolgens een nieuwe schakelaar besteld en deze aangesloten maar de ventilator doet het sindsdien niet meer goed.
Ik ben er nu achter dat er twee verschillende soorten verkrijgbaar zijn en helaas had ik de originele schakelaar in stukjes gebroken en weggegooid.

Ik heb het nu aangesloten zoals in de bijlagen aangeven. De ventilator draait alleen zonder zijn bladen wanneer L rechtstreeks op 3 wordt aangesloten, in standen 2 en 3 heeft hij een zetje nodig en met bladen doet hij vrijwel niets.
Het lukt mij niet om de condensator te testen en ik begrijp ook nog niet goed hoe het moet werken met de huidige aansluiting aangezien alleen 2 en 3 via de condensator gaan.
Wel is er een andere schakelaar verkrijgbaar die in stand 3 1 en 2 met elkaar koppelt maar dan zou de tekening die ik heb gevonden volgens mij niet kloppen.

Mijn huidige opties en vragen zijn dus:

1. Welke schakelaar hoort hierbij en hoe moet deze aangesloten worden?
2. Hoe test ik de condensator met mijn multimeter zonder capaciteitsinstelling?
3. Kan ik de condensator achterwege laten en hem aansluiten op een controller met afstandsbediening zoals in de bijlage weergegeven? Zo ja, op welke draden moet ik deze dan aansluiten?

Hopelijk kan iemand mij helpen met deze maandenlange zoektocht, bvd.

Screenshot_20211011-232452_Chrome.jpg Screenshot_20211015-163956_AliExpress.jpg 20211015_142908.jpg
 

Lampje45

 • #2
Die tekening klopt zowiezo niet want daar wordt geen condensator gebruikt.

En ja als je geen meter hebt die farads kan meten dan zal je er alleen glazig naar kunnen kijken en schiet het dus niet op.
Van dat geschetste schema kan ik geen chocolade van maken. Dus zal je meer duidelijk moeten maken wanneer welke schakelaar door verbindt. En wat de functies van de aansluitingen zijn.
 

MarcoH84

 • #3
@Lampje45 , bedankt voor de snelle reactie maar volgens mij gaan op zowel mijn schets als op de tekening stand 1 en 2 via de condensator.

Ik las op internet dat het kon door weerstand te meten in een ontladen toestand, maar ja, internet...

Haha daar gaat mijn trots maar gelukkig heb ik het niet getekend om chocolade van te maken, hoe kan ik het tekenen zodat je mij wel kan helpen?
Ik heb erbij geschreven welke schakelaars wat zijn en stekker verbindingen zijn voor zover dat noodzakelijk is met een stip aangegeven. Is het mijn handschrift?

De hoofdschakelaar aan/uit rechts weergeven voedt de L van de 3 standen/snelheden trekkoord schakelaar. De schakelaar links is voor de zomer/winter stand. Stand 1 en 2 gaan nu naar de condensator en stand 3 gaat rechtsreeks naar wat volgens mij de start windingen van de motor zijn.
 

Lampje45

 • #4
De schakelaars zijn belangrijk. Bij elke schakelaar moet je een schakelschema tekenen welk contact verbindt door met welk contact in welke stand. Nu lijkt alles aan elkaar geknoopt en kan ik er niets mee. Voor het meten aan een condensator zal je een wat betere meter moeten kopen om daar iets zinnigs over te zeggen. Want de juiste capaciteit is het verschil tussen wel en niet draaien.
 

MarcoH84

 • #5
@Lampje45, pff hoe doe ik dat? Er zijn 4 schakelaars die via de motor en het stroomnet allemaal met elkaar in verbinding staan. Een schema per schakelaar lijkt mij juist onoverzichtelijk maar ik ben onervaren op dat gebied, heb je misschien een voorbeeld?

De trekkoord schakelaar oftewel de 4 standen en 3 snelheden schakelaar linksonder is wel het belangrijkst omdat het daar is misgegaan en ik zo de condensator misschien wel gesloopt heb.

Wat het meten van de condensator betreft ga ik op zoek naar een andere oplossing aangezien zo'n uitgebreide multimeter vrij prijzig is en die gebruik ik normaal gesproken alleen maar om volt te meten.
 

Lampje45

 • #6
Om een schema te kunnen lezen MOET je de functie van de schakelaars weten.
Je moet aangeven bij welke stand een contact verbonden is met een ander contact en dat voor alle standen en alle contacten.
Want jij tekent de verbindingen aan elkaar. Jij kunt het dan wel onoverzichtelijk vinden, maar wij denken daar toch anders over.
Als jezelf wilt repareren, zal je moet investeren in gereedschap en zo niet, dan moet je het een vakman laten doen. Maar daar hangt een veel groter prijskaartje aan.
 

MarcoH84

 • #7
@Lampje45, ik wilde het door een vakman laten repareren nadat ik het vervangen van de schakelaar onderschat had maar ik ben niet verder gekomen dan een maandelijkse hobbyclub waarmee ik eind deze maand mee verder ga onderzoeken mocht ik er nog niet uit zijn.
De condensator laat ik testen of ik leen een uitgebreide multimeter maar dat zal even duren en wordt vervolgd.

De functies zijn wel duidelijk maar hoe het exact werkt gaat mij te ver, daarom probeer ik het hier. Ik denk dat dit voor een enkeling die precies weet hoe dit circuit hoort te werken appeltje eitje is.
 

Lampje45

 • #8
Beste Marco geen van de specialisten die hier rond lopen hebben een glazen bol.
Als jij geen gegevens verstrekt die wij nodig hebben om op afstand jouw probleem te kunnen doorgronden, dan houdt het op.
Dus ga naar je hobbyclub, die krijgen het ding tenminste in handen.
Want het zou al heel toevallig zijn dat iemand hier precies zou weten, hoe dit ding in elkaar steekt.
En blijf er verder vanaf, want uit al je antwoorden blijkt dat je helemaal niet weet, waar je mee bezig bent.
 
 • Like
Waarderingen: MarcoH84

MarcoH84

 • #9
@Lampje45, als ik begrijp hoe ik die gegevens kan geven dan had ik dat al gedaan.
 

Lampje45

 • #10
zie mijn bericht#4
Uitmeten van elke schakelaar met een ohmmeter welk contact wordt gemaakt in welke stand.
 

MarcoH84

 • #11
@Lampje45, daarom vroeg ik in bericht #5 hoe ik dat doe en of je er iets van een voorbeeld van heb.
Met een ohmmeter begrijp ik nu, die heb ik wel op de multimeter maar dat weet ik nog niet hoe dat te tekenen. Met kleuren of met allemaal verschillende tekeningen? Als ik eraan begin zoals ik het denk te begrijpen dan krijg je iets van 6 verschillende tekeningen, vandaar dat mij dat overzichtelijk leek.
 

Lampje45

 • #12
Je hebt een aantal schakelaars met meerdere standen. In dit geval heb ik ze met 4 standen getekend. En zo moet je ons de verbindingen duidelijk te maken wat de verbindingen nu zijn.
In stand 1 verbindt P met contact 1 in stand 2 met contact 2 enz.
Zo kun je ook mechanisch twee pakketten aan elkaar koppelen, zodat je twee polig kunt werken.
En zo kun je de verbindingen die er gemaakt zijn duidelijk maken en kunnen we eventueel zien wat er fout zit in de werking. Want een technicus die hierin specialist in is zal je waarschijnlijk niet vinden
keuzeschakelaars.jpg
 

Lampje45

 • #13
combi.png

Dit een mooi voorbeeld hoe de omschakeling van een wasmachinemotor werkt, zo kun je zien hoe de stromen in verschillende richtingen lopen afhankelijk van de stand van de schakelaars.
 

MarcoH84

 • #14
@Lampje45, bedankt, zo kan ik wel een begin maken.
Begrijp ik het inderdaad goed dat ik bij de 4 standen schakelaar dan 4 beknopte tekeningen/schema's krijg? Het voorbeeld van de omschakeling lijkt op mijn tekening maar dan met kleuren...

P.s. Heb een betaalbare multimeter met capaciteitsmeter gevonden, een kleine 2 weken levertijd.
 

Lampje45

 • #15
Hierboven zie je een voorbeeld van het blok zoals de draden op de schakelaar zitten en daarnaast zie je de verbindingen getekend. in de ene stand is 3 met 1 verbonden en en 4 met 2
En in de andere stand 3 met 5 en 4 met 6 en als je dit hetzelfde met een ohmmeter uitmeet en zo de verbindingen met de spoelen in elkaar zet inclusief de startcondensator, dan kunnen we daar wat mee en door onze vakkennis beredeneren waar het eventueel fout zit.
 
 • Like
Waarderingen: MarcoH84

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu