Probleem bij nieuwe glaslatten

Zimon

  • #1
Hallo allemaal,

Afgelopen week heb ik de glaslatten op het raamkozijn vervangen. Het is HR++ glas en heb glaslatten gebruikt met die ventilatiesleuven er in.
Het kozijn waar het glas in staat is een houten frame met daarin het glas vastgekit koud op het raam. Niet geheel zoals het hoort, maar alle kozijnen vervangen wordt te kostbaar.

Ik heb de nieuwe ventilatielat aan de onderzijde rondom 2 keer gegrond, glasband geplaatst, vastgespijkerd met koploze nagels en daarna afgekit met beglazingskit.

Zojuist hebben het getest door met een gieter water over het raam en de ventilatielat heen te gooien. Er kwam water naar binnen via de ventilatielat. Dit konden we van binnenuit zien omdat we binnen ook de onderste latjes hebben moeten verwijderen wegens lekkage.

Nu vraag ik mij af of het hoort dat er water onder het raam zou kunnen komen, of dat ik iets over het hoofd zie. Voordat ik aan de binnenzijde nieuwe latjes plaats.

Graag jullie ervaringen hiermee?

Alvast dank, Simon


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zit er wel een sponning in het kozijn, waar het glas in valt? Schets eens een detail hoe het glas erin zit. Kijk naar dit topic voor mogelijk een vergelijkbaar probleem en schets.
 

Zimon

  • #3
Beste IJkenhout,

Er zit geen sponning in het kozijn, zoals gezegd is het een houten (vuren) frame met daarin het raam. Het raam blijft vastzitten doordat het aan de binnenzijde is vastgekit.

Hierbij een schetsje zoals het er momenteel uitziet.We zijn ons ervan bewust dat dit kozijn niet aan de eisen voldoet, maar we hopen met een goede reparatie een heel aantal jaar vooruit te kunnen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
In dat geval is het exact hetzelfde probleem als het topic wat ik noemde. Daar staat de oplossing in. Helaas een hoop werk, maar dan is het wel goed gerepareerd.

Dan kan je het meteen monteren zoals het hoort, dus met glasband en kit op de juiste plek :wink:

Succes!
 

Zimon

  • #5
Dank voor je reactie IJkenhout.

Het is inderdaad een vergelijkbaar probleem in het andere topic. De ventilatielatten die wij van de week geplaatst hebben zijn helemaal nieuw en goed afgekit (+ glasband) aan de bovenzijde (bij het raam).

Het water komt binnen via de ventilatiesleuven aan de voorzijde van de nieuw geplaatste glaslatten.

Het huis is ruim 100 jaar oud en is op meer punten "opgelapt". Wij zijn niet van plan om het kozijn professioneel te repareren als dit niet noodzakelijk is.
We willen ervoor zorgen dat het kozijn nog een jaar of 6 meegaat. Op den duur zal het waarschijnlijk toch wel vervangen moeten worden. Maar daar hebben we nu de middelen niet voor helaas.

Ons idee is nu om de ventilatielatten aan de buitenzijde dicht te kitten. Er kan zo vanaf de voorzijde geen water meer inwaaien.
Of is dit sterk af te raden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Die ventilatiesleuven zitten er niet voor niets. Je moet de binnenkant afdichten. De latten die de sponning maken dus opnieuw monteren. let erop dat de onderdorpel schuin afloopt naar buiten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Gewoon een lat aan de binnenzijde er tegen aan. Dan heb je weer een sponning. Komt er geen water naar binnen en kan de geventileerde glaslat aan de buitenzijde zijn werk doen.

Neem ook in overweging dat het wel belangrijk is om een dubbelglas raam op de juiste manier te plaatsen. Anders heb je kans dat deze lek raakt, met als gevolg dat je er op termijn niet meer doorheen kunt kijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu