Probleem beluchting

Cor78

 • #1
Beste forumleden,
Ben zojuist los geworden van dit forum in de hoop dat iemand een oplossing heeft voor ons probleem.
Wij wonen in een flat van 6 verdiepingen. Al vanaf dag 1 is er stank in de badkamer. Een open rioollucht. Als de wc, gelegen naast de doucheruinte, wordt doorgetrokken, dan verdwijnt het waterslot uit de douchegoot. Hij trekt dus vacuüm. Meteen erna ontstaat er stank. We zijn dus constant de douchegoot aan het vullen met water om de stank te voorkomen. Sinds vorig jaar verdwijnt ook het waterslot als een van de buren doortrekt. Het is niet meer te doen om continu de douchegoot met water te blijven vullen. Er zijn in de afgelopen jaren veel loodgieters geweest en er is camera inspectie geweest. De leidingen zijn vorig jaar gerelined, alles is schoon en als nieuw. De conclusie was dat het stank probleem veroorzaakt wordt door een gebrek aan beluchting. We hebben beluchters onder het fontein in het toilet en de wastafel in de doucheruinte, maar dit is volgens de loodgieters te weinig. Nu wil men de schacht bij het toilet openmaken en daar via een T-stuk een beluchter plaatsen. Dan kan er extra lucht uit de schacht komen.
De VVE heeft verder geen oplossing. Maar is dit een effectieve oplossing? Als de schacht weer dichtgezet wordt, kan niemand er meer bij en ik heb geen zin om de muur na een paar jaar weer open te breken als de beluchter kapot is. Weet iemand wat we het beste kunnen doen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
De beluchting moet doorgetrokken worden tot het dak.
 

De Bob

 • #3
Zorg ervoor dat u ten alle tijden ruim bij de beluchter kunt, b.v.b via een luik, ze moet weleens gereinigt worden (klepje), en ook voor reparatie
 
Laatst bewerkt:

Cor78

 • #4
Dat heb ik inderdaad vaker gehoord, maar dat is niet de bedoeling heb ik begrepen. Ze willen de beluchter plaatsen, de muur van de schacht dichtzitten, stucen en klaar. Ik ben bang dat dit geen goede oplossing is.
 

De Bob

 • #5
Optie:
Als ze een stalen frame plaatsen, kan daar een stalen/houten deur/luik in.
 

Charel

 • #6
Een beluchter moet minstens 50 cm hoger geplaatst worden dan het hoogst gelegen toestel.
Dus ergens onderweg een T-stuk met daarop een beluchter is geen goede oplossing.
En uiteraard zou het nog beter zijn dat de standleiding als beluchtingsleiding zou worden doorgetrokken tot boven het dak.
 

De Bob

 • #7
De Ontluchting zal wel normaal naar het dak gaan, maar het gaat over een Beluchting, dat zijn twee verschillende zaken.
Er zijn al verschillende partijen mee bezig geweest.
 
Laatst bewerkt:

ADDave

 • #8
Een goed ontworpen systeem volstaat met een be/-ontluchtingsdoorvoer door het dak heen.
Daar zit het probleem hoogstwaarschijnlijk ook. De kans er dik in dat er ergens een aansluitfout is gemaakt. Heb alleen jij last van stank of de boven/onderburen ook? of het hele pand?

Een binnenhuisbeluchter plaatsen in een afgesloten schacht....tja, ik zou het nooit doen.
Op den duur krijg je daar ook weer gezeur mee.
 

Charel

 • #9
Een buis die is doorgetrokken tot boven het dak is zowel beluchting als ontluchting. Twee vliegen in één klap dus. Daarom is die optie altijd de beste.
En als het zo voorzien is, dan zou er normaal ook geen beluchtingsapparaat meer nodig moeten zijn.
Wellicht is die buis hier dus niet voorzien.
 

Cor78

 • #10
Twee verdiepingen onder ons hebben ze ook stank als de wasmachine het water afpompt. Je kan dus stellen dat als er grote hoeveelheden water worden afgevoerd, zoals het toilet doortrekken of het water van de wasmachine wat afgepompt wordt, de watersloten verdwijnen en er stank ontstaat. Verderop bij andere buren is er ook last van stank. De naaste buren hebben weer nergens last van. We zijn echt radeloos, omdat er geen echte oplossing komt vanuit de VVE, behalve dan de schacht openmaken en daar een beluchter plaatsen. Een hoop ellende en rotzooi en men kon ook niet garanderen dat het ging helpen. En dan? In de stank blijven zitten? We wonen hier heerlijk, maar dit is uitermate frustrerend.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #11
De oplossingsrichting is gegeven. Geef naar de VVE aan dat je geen vertrouwen hebt in de geboden oplossing. Vraag anders of men een installatie-ADVISEUR in kan schakelen voor een goede probleem-analyse
 

Cor78

 • #12
Ga ik zeker doen!
Bedankt iedereen voor de reacties!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu