Primer op nieuw muren

G00fy

  • #1
Hallo allen,

Onze muren hebben nieuwe bezetting gekregen, maar nu is mijn vraag of ik daar nog eerst een primer moet op zetten of niet?
Als we daar nu 2x een latex verf of zo op zetten, is dit dan ook voor 10 jaar of zo?

Wat raden de specialisten aan?


Met vriendelijke groeten
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een paar links naar andere onderwerpen:

Structuurverf valt van muur

Voorstrijkproblemen bij latex

Ga dus niet zomaar met een willekeurige voorstrijk aan de gang, want je loopt kans de muur zodanig te behandelen, dat er geen latex meer op wil hechten.

De beste raad die ik kan geven: ga naar een (plaatselijke) verfspeciaalzaak, en laat je adviseren voor een geschikte combinatie van voorstrijk (indien die nodig is voor de betreffende verf) en eindlaag latex.

Dan weet je zeker dat het een bij het ander past!
 

H@ns

  • #3
Bezetten is gewoon algemeen bekend Nederlands voor de gemiddelde DHZ'er hoor!
Alleen is het wat algemeen. Je kunt muren bezetten met alle mogelijke soorten mortel.
Vermoedelijk gaat het hier om stucwerk in de gangbare zin des woords maar iets meer info zou inderdaad welkom zijn. Hoe lang zit het er op bijvoorbeeld?
Is het een gipsmortel of eventueel een kalkmortel?

Doorgaans - MwDecor helpt me wel als ik er naast zit - laat je stucwerk van gips een aantal dagen/weken ongeroerd voordat er een verflaag op komt. (afhankelijk van de dikte en soort)
Kalkstuc wordt meestal al vooraf op kleur gemaakt en is beter af zonder afsluitende laag.

Kortom: wat zit er op je muur en hoe lang?
 

G00fy

  • #4
Hallo,

Ik weet niet echt wat er op zit. Iets wit ;) en van Golfband. Ik denk pleistergips, maar ben niet zeker. Ik denk dat merk omdat ik een paar zakken daarvan heb opgemerkt in de cammionet van die mensen, maar ik heb niet echt gelet op het type van bezetting
(ik dacht dat er maar 1 was :oops: ).

De mensen van de verfwinkel raadden mij aan om zelfs op deze bezetting een primer op te zetten. Maar ik vraag het hier eventjes om te weten of dit niet gewoon een verkooptechniek is? Ook raadden ze me aan minstens een paar weken te wachten (het hangt er nu een klein maandje tegen in het allernieuwste gedeelte, het oudere gedeelte is ± 4 maanden geleden gerenoveerd). Dat laatste is logisch natuurlijk.

Ze hebben mij een isolerende grondlaag meegegeven omdat de rest van de muren nogal wat nicotine vlekken vertonen (vorige eigenaars waren ± 50 jaar verstokte rokers).

Mvg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Kan het misschien "goudband" zijn geweest (i.p.v. golfband)? :wink:
 

G00fy

  • #6
Dat zou inderdaad ook kunnen. ;)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je mag toch aannemen dat die mensen van die verfwinkel er verstand van hebben, ze hebben niet voor niets zo n winkel... Misschien gewoon wat meer vertrouwen hebben in de vaklieden?

Ik denk dat voorstrijken een heel goed idee is (zuigende werking opheffen), maar gebruik zoals ik hiervoor al noemde voorstrijk én latex van één fabrikant, zodat ze bij elkaar passen.

Zonde om met een extra goedkope voorstrijk het eindresultaat te verknoeien.

Overigens kun je in Latex inplaats van voorstrijk lezen, dat je ook verdunde latex kunt gebruiken, maar dat dat duurder uitkomt dan voorstrijk.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #8
Je moet soms wel op je hoede zijn voor verkooptechnieken, maar in dit geval, verf op nieuw pleisterwerk, is het niet alleen het impregnerend vermogen van een voorstrijkmiddel dat een rol speelt, maar ook het hecht- en isolerend vermogen.
Vaak ziet men latex of acryl, rechtstreeks aangebracht op pleisterwerk, onthechten. Met alle gevolgen vandien. D.w.z. dat je allerlei problemen kan verwachten indien je na een tijdje wilt overschilderen of behangen. Een laag latex terug afsteken is echt geen pretje, geloof mij maar.

Soms zie je ook allerlei vervuiling doorslaan in de eindlagen, ook niet prettig, dan moet je toch nog gaan isoleren; Soms zijn er ook helemaal geen problemen....

De mensen in de verfspeciaalzaak worden heel vaak geconfronteerd met probleemsituaties, voor 99% van de gevallen gaat het om onvoldoende voorbereiding van het schilderwerk.
Gisteren had ik ook een klant die absoluut geen geld wou besteden aan een primer voor nieuw pleisterwerk.

Dan kan je die klant enkel wijzen op de mogelijke problemen die kunnen optreden, meer niet. En hem er nog bijvertellen dat het niet aan de verf zal liggen...!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu