Voorstrijkproblemen bij latex

Slik

  • #1
Hallo,

Gladgestucte muren voorgestreken met Gamma voorstrijk voor latex.
Daarna Flexa latex extra opgerold. Een groot drama..

Over de gehele muur krijk ik dikke "strepen". Ook worden "druipers" zichtbaar van de voorstrijk. Het effect van het glad stucen meteen naar de maan. De muur is na het sauzen dus niet glad meer. Er zit duidelijk verfniveau's in.

Aan het stucwerk ligt het niet (probleem bij zowel oude als nieuwe wanden).
Ik heb ter controle een wand gesausd die niet voorgetreken was. Niets aan de hand!

Herkent iemand dit? Wat is het probleem?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Of het daaraan ligt weet ik niet, maar mijn devies is altijd: werk met producten uit één productielijn, dus gebruik voorstrijk en eindproduct van het zelfde merk.
Die zijn op elkaar afgestemd.

Bij gebruik voorstrijk van de ene serie, en latex van de andere, loop je een verhoogd risico op dergelijke problemen. Nogmaals, ik kan niet beoordelen of dat in dit geval de echte oorzaak is geweest.

Overigens gebruik ik zelf liever een extra verdunde latex dan een voorstrijk...
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #3
Voorstrijk lang genoeg laten drogen? Niet te dik opgezet?
 

Slik

  • #4
Mwdecor schreef:
Niet te dik opgezet?
Zoals ik het nu kan zien inderdaad plaatselijk te dik opgezet.. Op sommige plekken is het glimmend geworden. Op het moment dat ik er met een roller latex opbreng, zie ik de strepen van m'n blokkwast terugkomen.
Sommige plekjes pakken de latex niet (geen zuiging meer?) andere wel...

De muur is nu dus ongelijk zuigend geworden..
Wat kan ik hier nu nog aan doen? Ik heb de meeste muren al voorgestreken en daar durf ik de roller niet meer overheen te halen.

Heb inmiddels een muurtje geschuurd met de vlakschuurmachine (120) in de hoop de voorstrijk weg te schuren. Het glimmende is er nu af maar latexen geeft nog steeds een zeer ongelijk resultaat.

Ik wil van lieverlee de spuiter er nu in de woonkamer maar op af sturen om glad latex onder hoge druk op te spuiten . Ik ben echter bang dat dit ook niet gaat lukken.
Of zou ik er nu nog wat overheen smeren dat al mijn problemen op gaat lossen?
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #5
Ja .....hier ga je nog wat werk aan hebben vrees ik. Mijn inziens is de beste oplossing : uitplamuren en daar terug een grondlaag overzetten, en zo gelijkmatig mogelijk uitrollen (géén blokborstel deze maal..!)
Dan latex erover. Een fijne afwerk-acrylaatplamuur zou het best aangewezen zijn.
 

Bass

  • #6
Ik had precies hetzelfde met de genoemde combinatie. Gelukkig had ik de voorstrijk erg dun opgezet zodat de grote vlakken er bij ons toch nog goed uitzien na twee keer latexen. Alleen op de enkele zakkers in de voorstrijk (die je nogal makkelijk krijgt met dat dunne spul) hecht de latex bijna niet.

Een oplossing heb ik niet, maar ik weet wel dat het de laatste keer is geweest dat ik dat spul gebruikt heb.
 

Slik

  • #7
Wat een naar probleem.
Inmiddels een aantal dingen geprobeerd.
Ik ben met de schuurmachine aan de gang geweest in de hoop de voorstrijk er af te schuren. Het resultaat leek nergens naar. M'n stucwerk werd grof en ik kreeg wederom vlekken bij het latexen. (pakkende en niet pakkende delen)

Ik wil een nieuwe laagje aanbrengen (Fix & Finish van Knauff) in de hoop dat ik hierover kan latexen. Zou dit laagje echter wel pakken??

Een ander idee.. Zou ik een algemeen hechtmiddel voor Latex op de muur kunnen rollen om op die manier weer een egaal "pakkende" muur te krijgen..

feedback welkom!
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #8
Ik ben en blijf meer geneigd om naar een acrylaatplamuur te gaan dan dan naar een fijne pleisterlaag. Acrylaatplamuur pas perfect tussen voorstrijk en latex, het heeft totaal andere eigenschappen dan pleister en zal probleemloos hechten en uitvullen.


Waarom moeilijk doen?
 

Slik

  • #9
Thanks Mwdecor. Ik denk dat ik eigenlijk wel hetzelfde bedoelde. Het product dat ik van plan was te gebruiken is (merk/type verwijderd, mod.). Ik lees net dat dit op basis van acrylaathars is...

Ik ga m'n woonkamer (had ik ook te dik voorgestreken) hiermee uitplamuren.

Als alternatief had ik één slaapkamertje helemaal geschuurd. Drie dagen mee bezig geweest. Resultaat: M'n stucwerk helemaal ruw (gaatjes) en uiteindelijk toch nog een paar "glimmende" plekken overgehouden.

Ze waren niet goed te zien. Na het latexen kwamen deze plekken weer duidelijk naar boven... lelijk dus... Dit is geen goede oplossing mensen.

Verwijderd merk en type plamuur kan eventueel per PB gevraagd worden bij een van de moderators.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu