Voorstrijk/ primer verschil voor renovlies behang

MarcelK90

  • #1
Goedemiddag medeleden,

Binnenkort krijgt ik de sleutel van mijn woning. Heb mij 'flink' ingelezen wat te doen voor het sauzen van de muren en plafonds.
Nu zie ik door de bomen het bos niet meer. Er komen zoveel termen op mij af. Vandaar dit bericht.

De woning is geen nieuwbouw woning. Ik wil de muren gaan bekleden met renovatievlies behang. De muren worden ontdaan van het oude behang. Hierachter zit beton.

Mij is verteld om eerst een voorstrijk te gebruiken. Deze heb ik nu gevonden. Dit is *lbestine transparante voorstrijk voor zuigende ondergronden.
Maar meerdere mensen adviseren mij ook om een voorstrijk/primer te gebruiken op het renovaties in verband met de mogelijke lijmresten en de muurvuller die ik voor de naden ga gebruiken.

Wat is het verschil tussen een primer en een voorstrijk? Heb veel bouwmarkten gezocht, maar kan niet echt een eenduidig antwoord vinden.
Klopt het dat ik het renovaties het beste kan primen? Kan ik hiervoor mijn voorstrijk gewoon gebruiken (een medewerker van *.A.M.M.A. zegt van wel).

Alvast bedankt,

Marcel
 

MarcelK90

  • #3
Bedankt voor je antwoord Jan. Ik zal een juiste primer kopen. Moet ik de primer nogmaals gebruiken na het behangen als ik de naden opvul met vulmiddel?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Eerst de naden opvullen en dan pas de primer aanbrengen, daarna sauzen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Als u het oude behang eraf haalt blijven er resten lijm op de ondergrond achter. Die moet u wel eerst verwijderen voordat er wat anders op komt. Met een biologische verfreiniger bijvoorbeeld.
U hoeft geen voorstrijk aan te brengen omdat beton een gesloten ondergrond vormt.
Na het reinigen kunt u het renovlies rechtstreeks op de ingelijmde ondergrond aanbrengen.
 

MarcelK90

  • #6
Kees de schilder bedankt voor jou duidelijk antwoord. Hier kan ik zeker mee verder.

Welke voorstrijk/primer dien ik te gebruiken om te sauzen over niet-voorbehandeld renovlies?

Moet de voorstrijk wel gebruikt worden over de gaten in de muur die ik ga vullen met vulmiddel? (sleuf voor kabels). Mogelijk dat ik finish en fix hiervoor ga gebruiken, volgens mij is de hechting hiervan vrij goed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu