Polyurethane lak op grenen tafelblad (hoe ontvetten)

SabineR

  • #1
Goedendag,
ik heb een grenen tafelblad, onbehandeld - net compleet geschuurd en daarna met een soort plakkerig doekje van al het stof ontdaan.
Nu wil ik het gaan lakken met Polyurethane lak - en ik vraag me af wat de beste manier is om het te ontvetten (of is het niet nodig?) ik heb vooralsnog alleen ammoniak in huis maar wellicht moet het met een ander middel?

Daarnaast heb ik 1 speciale roller maar wil ik 2 lagen aanbrengen - hoe kan ik die roller het best bewaren? Of moet ik een extra roller halen en de eerste bij het chemisch afval doen?

Alvast dank voor tips :D Met vriendelijke groet, Sabine
 

Fiesiekus

  • #2
Eigenlijk had je moeten ontvetten vóór het schuren. Nu zou je nog even een doekje thinner erover kunnen halen, maar ik denk dat je het vet wel weg- of ingeschuurd hebt.

Roller bewaren in plastic zakje of alu-folie en dan in de koelkast. Kan paar dagen, maar beter is een nieuw rollertje.
 

SabineR

  • #3
Oei! dank je wel voor je snelle antwoord...
en ontvetten en dan alsnog een keer schuren... of werkt het dan niet meer?
Dank voor je tip! Sabine
 

Fiesiekus

  • #4
Alleen ontvetten (beter niet met ammonia in water) zoals boven beschreven en niet meer schuren.
 

SabineR

  • #5
Okee, dank je wel - dan ga ik morgen Thinner halen - dat heb ik niet in huis, en nog een schuurvoetje van 400 want er staat dat ik de tussenlagen daarmee moet opschuren!
Dank je wel! Fijne zondag!
 

Fiesiekus

  • #6
Grenen met thinner ontvetten omdat deze naaldhoutsoort veel hars bevat. Dit hars komt na bewerking van het oppervlak weer naar buiten.

Het is dit hars wat de filmvorming / hechting van verf nadelig beïnvloedt.
Thinner is helaas nog steeds het meest effectieve middel om te ontvetten.
 

SabineR

  • #7
Okee, ik kan van een kennis Thinner lenen en ga daarna aan de slag. Dank voor de tips! Sabine
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Gebruik thinner niet binnenshuis, liever helemaal niet, het is ontzettende troep en zeer schadelijk.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
En zeer brandbaar!
 

Azijnpisser

  • #10
Is St. Marc geen beter idee?

Thinner is grotendeels tolueen, en daarvan zijn de rapporten niet eensgezind over de uitwerking, maar de meest gunstige rapporten hebben het over hersenschade...

Bovendien is GOED ontvetten met vluchtige oplosmiddelen meer werk en lastiger dan aangenomen wordt. Tuurlijk, een paar vette vingers laten zich netjes verspreiden over het oppervlak met een doekje met wat thinner, en de lak zal waarschijnlijk niet meer wegtrekken van de vingerafdruk. (of als je pech hebt, doet de lak dat stiekum toch wel...)
Goed ontvetten bestaat echter uit het doornat maken van het oppervlak met een met thinner benatte doek, daarna met een schone, droge doek de thinner weer verwijderen. Regelmatig de schone doek vervangen. Thinner niet op het oppervlak laten opdrogen. (en dat laatste is zeer lastig, het verdampt te snel).

Goed ventileren, niet roken, waakvlammen uit, en niet met de schakelaars spelen. Geen stekkers in of uit het stopcontact halen. OK, de LEL (explosielimiet) zal je waarschijnlijk niet halen, maar dat dachten die gasten in het Catshuis ook...
 

Fiesiekus

  • #11
Sinds 2005 is het niet meer toegestaan om tolueen te verwerken in thinner.
 

SabineR

  • #12
Euhm, ik heb dus nu Thinner in huis - maar durf het niet meer te gebruiken.... geen idee wat ik nu moet gaan doen - ik ben echt geen klusser haha :D Maar ja, lakken kan ik wel, schuren ook: ontvetten dus niet....
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
Doe het buiten of bij een open raam en neem alle hierboven genoemde veiligheidaspecten in acht, dan kan er niks gebeuren.
Bedenk gewoon dat een gewaarschuwd mens voor twee telt.
 

SabineR

  • #14
Het bureau zit al aan de muur vast, er kan wel een klein raampje open...
alleen zie ik het nog niet zitten met een natte doek en dan droogwrijven voor het verdampt... wat als ik al te laat ben, kan het dan fout gaan!
Wat een naar spul is het zeg! En doek: kan dat gewoon van die keukendoekjes zijn, die gele zeg maar (ook in roze en blauw enzo), en met latex handschoenen aan (klinkt namelijk als iets wat ik niet op mijn handen wil)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15

SabineR

  • #16
Zo, geen idee wat St Marc was, even gegoogled en hoe dan ook: ik had 1. beter voor het schuren kunnen ontvetten en 2. na het schuren het niet met zo'n kleverig stofdoekje schoon moeten maken geloof ik.
Ik ga eens kijken of ze inderdaad bij de Etos om de hoek St. Marc verkopen, lijkt me veiliger dan Thinner... want daar kleven inmiddels zo veel waarschuwingen aan dat ik het niet durf te gebruiken!
Groetjes en dank voor de tips, duimen jullie mee dat het mooi wordt?
 

Fiesiekus

  • #17
Houd er wel rekening mee dat St. Marc opgelost wordt in water en dat water weer vlekken in het hout kan geven. En ik vraag me af of je hars wel verwijdert met St Marc.

Ik gebruik dat alleen (en tot volle tevredenheid) om een bestaande verflaag te ontvetten/ voor te bereiden op nieuwe laklaag.

Ik vraag me af of het voor een "kale" houtlaag geschikt is.
 

SabineR

  • #18
Ow... ja, dat is ook weer waar.
Ik heb er al dagenlang slapeloze nachten van zeg... ik wil dan ook dat het perfect gebeurd haha. Ik durf nu werkelijk niets meer te doen... het project ligt officieel stil...
Ik heb sowieso maar een heel klein bodempje Thinner omdat ik dacht dat het zachtjes afnemen genoeg zou zijn en dan laten verdampen en de volgende dag lakken.. maar nu moet ik goed nat en dan droog wrijven voor het verdampt en en en...
Ik kom er niet uit - beide opties durf ik niet uit te voeren 1. bang voor ontploffings gevaar of brandbaarheid 2. bang voor watervlekken!
 

Fiesiekus

  • #19
Kijk anders even op de gebruiksaanwijzing van St Marc, of het voor kaal/geschuurd hout geschikt is. Staat me bij dat het een verfreiniger is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Het spul is een ontvetter zoals ammonia, thinner etc. zonder schadelijke bijwerkingen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu