Iets andere kleur op goede laklaag

Anna5

  • #1
Hoi klussers/schilders, Wij hebben deze zomer onze kozijnen en deur buiten in monumentengroen geschilderd (2 keer grondverf en 1 keer aflakken) maar willen deze dit voorjaar toch graag overschilderen in het iets lichtere groen ral 6009. De laklaag is nog helemaal goed. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Gewoon de laklaag in monumentengroen heel licht opschuren (met de hand of met een schuurmachine?) en dan opnieuw lakken in ral 6009 en dan maar hopen dat het in 1 keer dekt? Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Beginnen met ontvetten, dan schuren, nog een keer ontvetten, drogen en dan pas gaan schilderen.
Dekt het niet in 1 keer dan nog een keer licht schuren en nog een laag aanbrengen.
 

Anna5

  • #3
Dank je wel Gerrit. Dat helpt. Nog éen vraagje: Hoe fijn of grof moet je de eerste keer schuren? Moet de laklaag van het monumentengroen er eerst helemaal af of alleen een beetje opgeruwd?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die hoef je alleen te matteren (dat is dus nog minder dan opruwen). Dat kan zelfs met een schuurmatje zoals Sotchbrite.

De huidige laklaag hoeft er niet af, want dat zou betekenen dat je nooit 2 laklagen over elkaar kan aanbrengen en dat wordt wel veel gedaan.
 

Anna5

  • #5
Dank je wel Bert. Dan is het hopelijk allemaal niet zoveel werk. Verwacht je dat de nieuwe kleur groen (bijna hetzelfde alleen iets lichter) in 1 keer kan dekken als we kiezen voor een goede kwaliteit verf?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ja hoor, dat dekt prima. In kwaliteitsverf die niet bij de bouwmarkt te koop is zit voldoende pigment. Zeker als het groen over groen is.

Lakken over lakken is inderdaad niet zo veel werk. Meeste tijd gaat zitten in demonteren van deurbeslag, reinigen, matteren, reinigen en eventueel afplakken.

Het enige waar je op moet letten is dat groen vrij gevoelig is voor luchtvochtigheid. Wil je te vroeg in het voorjaar (of te laat in het najaar) gaan aflakken dan kan de groene lak grijs uitslaan doordat het ‘s middags al weer te vochtig wordt. Liever dus even wachten tot het weer echt stabiel warmer is en niet gelijk bij de eerste zonnestraal gaan beginnen.
 
Laatst bewerkt:

Anna5

  • #7
Veel dank voor al je nuttige tips Bert. Dat stelt me weer gerust, het gaat vast goedkomen dit voorjaar! Toch nog 2 vragen: Kunnen we het beste met de hand matteren of kan dat ook met een schuurmachine? En welke kwaliteitsverf kunnen we her beste kopen en waar?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Matteren kun je zeker het beste met de hand doen als er al gelakt is. Met zo’n schuurmatje of een heel fijn schuurpapiertje (K240 of hoger) is het zo gedaan. Het gaat er letterlijk alleen maar om dat de lak mat wordt. Krassen wil je juist voorkomen, dan gaat ten koste van de glans. Je ziet de kleur veranderen als je een paar keer over de lak gevreten hebt en dat is wat je wilt.

Merknamen mogen hier op het forum niet gegeven worden als advies. Ik weet niet met welk merk je de deur al gelakt hebt. Misschien is dat wel goed en kun je bij de nieuwe kleur daar ook voor kiezen.
 

Anna5

  • #9
Wederom bedankt voor al je goede adviezen, Bert. We gaan ze komend voorjaar in de praktijk brengen!
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu