Trappen opnieuw lakken, maar hoe en wat?

JeWee

  • #1
Ik wil de trappen opnieuw lakken. Het ziet er nog best redelijk goed uit. Kitranden die eerst niet gelakt zijn, moeten wel ontvet worden en gelakt worden, omdat dat stofvreters zijn. Ivm komst baby over 2 maanden is het daarna even wat lastiger om op te pakken.

Ik twijfel of ik ook de randen bij stootborden ga kitten, de kieren zijn niet opvallend en zeer dun maar wanneer hier een kitrandje overheen kan wordt het wel stukje fraaier. Ik denk dan aan anti crack acrylaatkit, maar dit is wel meer werk wanneer ik dit ook erbij pak.

Verder wil ik me beperken tot de traptreden en borden daar omheen. Het houtwerk loopt natuurlijk wel verder door, maar dat wordt niet/nauwelijks belast dus daar is geen slijtage zichtbaar.

Mijn insteek is alles:
1.) stofzuigen
2.) ontvetten, met name de kitranden aan zijkant trap
3.) schoonmaken met vochtig doekje zonder ontvettingsmiddel
4.) licht schuren met fijne korrel
5.) weer schoonmaken en stofvrij
6.) eventueel kieren bij stootborden kitten...
7.) lakken

Wellicht dat het na 1 goede laag al voldoende is. Mis ik iets, heeft iemand tips om dingen juist anders aan te pakken?
Adviezen zijn zeer welkom!

20240102_141208_resized.jpg 20240102_141048_resized.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Komt er ook nog iets wat stroef of anti uitglij op de treden.
 

JeWee

  • #3
Hebben we niet gehad, 1e zoontje is ruim 4 jaar en nog nooit iemand gevallen (even afkloppen). Kan zijn dat ik het nu lak met anti-slip traplak, die knoop moet ik nog doorhakken. Groeven, strips of zoiets komen er in elk geval niet. Ik neem aan dat de veiligheid ivm baby de reden van de vraag was.

Lees wel dat die traplak vaak wat matter is dan zijdeglans (ondanks wat er op het blik staat).
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je geen anti slip voorzieningen aanbrengt op de trap ben je m.i. niet goed bezig. Dat er nog niemand gevallen is, is natuurlijk alles behalve een garantie dat dat ook niet gaat gebeuren. Met een kleintje op je arm van de trap af vallen wil je niet op je geweten hebben. Jij komt er vanaf met een bult op je hoofd. De kleine die er niet om
gevraagd heeft kan het niet meer navertellen of is de rest van zijn / haar leven gehandicapt.

Als de kitranden stofvreters zijn zou het kunnen dat dit siliconenkit is. En siliconenkit kun je niet overschilderen. Dit zou ik vooraf zeker eerst testen.
 

JeWee

  • #5
Helder, dan ga ik daar zeker mee aan de slag. Lees ook wel goede verhalen over de stroefheid van die verf. Kleur is wat anders maar zit vooral in de matheid. Hoe weet ik zeker of het siliconenkit of acryl is? Nog tips of de naden bij stootborden wel/niet zal kitten?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Naden zou ik sowieso afkitten met en acrylaatkit anti crack. Dat ziet er gewoon strakker uit. Tegenwoordig is deze kit in vele kleuren te krijgen, dus is overschilderen misschien niet eens nodig.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Antislip enz. Neem aan dat er bij jullie ook opa's en oma's zijn ingeschakeld. Die zien bepaalde dingen toch anders.
Ik zie geen trapleuning maar die zal er wel zijn.
 

De Bob

  • #8
Hallo
U systeem 1 tot 7 is prima, maak even een proefje op de kit, worden het vis ogen weet u genoeg, en moet het eruit, of het schilderen met wat anty siliconen druppels in de verf., maar het kan ook acrylaat kit zijn.
De stoot bord naden licht kitten, staat even netter.
Een anti slip verf verdient aanbeveling, maar dat is een vrije keus, het gaat al jaren goed.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu