Plotseling stank uit doucheputje

Jasphy

  • #1
Sinds een week hangt er een stank in de badkamer (2e verdieping bis woning).

Ik heb inmiddels gemerkt dat wanneer de wc wordt doorgetrokken in de badkamer, er een gesis uit het doucheputje komt. De stank komt ook duidelijk uit het doucheputje wanneer er doorgetrokken is, het waterpeil zakt dan iets.

Hoe komt dit, en wat is er aan te doen?
 

Fiesiekus

  • #2
Waarschijnlijk een beluchtingsprobleem. Controleer de ont/beluchter. KAn ook een beginnende verstopping zijn (venturi-effect).

Kan je meer uitleg over de loop van de leidingen en bouwjaar etc. geven?
 

Jasphy

  • #3
Het pand is van 1900. Het enige wat ik over de leidingen weet, is de dat afvoer van de wc veel bochten heeft.

De wc loopt overigens prima door.
Bij het doucheputje moet ik ongeveer elke week á 2 weken met de plopper aan de gang, omdat anders het water niet goed doorloopt. Na het ploppen loopt hij weer goed door, en ben ik weer een haarbal rijker (douche wordt door 4 mensen gebruikt).

Kan je hier iets mee?
 

Fiesiekus

  • #4
Gooi je regelmatig een emmer heet sodawater door die douch-afvoer?
 

Jasphy

  • #5
Euhm...nee eigenlijk niet. Zou dat helpen voor mijn probleem?
 

Fiesiekus

  • #6
Is een eerste makkelijke en goedkope manier om eens te kijken of vet/zeepresten de boel verstoppen. Wees niet zuinig met soda; bijv. een half zakje in 5 liter heet water is lekker geconcentreerd.
 

Jasphy

  • #7
Dank je voor je advies Fiesiekus. Ik heb al eerder geprobeerd heet water rechtstreeks in het putje te spuiten om het goed door te laten lopen. Na het ploppen loopt het doucheputje meestal voor een week goed door. Misschien dat de afvoer veel bochten heeft waardoor er elke keer een haarbal verzamelt in een bocht?

Los van het doorstromen van het doucheputje, heb ik er nog nooit stank uit gehad. Hoe zou dit komen? Er komt gesis uit wanneer er wordt doorgetrokken op de 1e of 2e verdieping.
 

Fiesiekus

  • #8
Meerdere mogelijke oorzaken; het zou een beginnende verstopping verderop kunnen zijn. Maar ook daartegen kan die sodaspoeling helpen. Begin daar dus als eerste mee.
 

Jasphy

  • #9
Gisteren heb ik een halve zak soda opgelost in heet water, en door het doucheputje gegooid. Vandaag zal ik het nog een keer doen.

Moet de verhouding een halve zak per emmer blijven, of kan ik iets minder soda gebruiken?
Moet de emmer alleen in het doucheputje worden geleegd, of ook een beetje in de wc of wasbak?
Zal ik 1 emmer per dag legen, of 2, en hoeveel dagen moet je er mee door gaan tot je eventueel resultaat ziet?

Wat ik gemerkt heb, is dat de wc op de 1e verdieping het waterslot van het fonteintje daar ook leeg trekt. Het begint inmiddels behoorlijk te stinken in de badkamer, omdat de wc's in het huis veel worden gebruikt (4 mensen).

Hoe kan het eigenlijk, dat een verstopping verantwoordelijk is voor een slechte beluchting van het riool in het huis? Want dat is toch de reden dat er lucht wordt ontrokken van de verschillende watersloten in het huis?
Ik zou eerder denken dat het ligt aan een verstopte ontluchting van het riool.
 

Fiesiekus

  • #10
HEt kan ook een verstopte beluchting/-er zijn (ik zou overigens niet weten waar & waardoor), dat zou je zelf moeten uitzoeken. Is er überhaupt iets van een beluchter/-ing??

Een gedeeltelijke verstopping stroomafwaarts zorgt voor onderdruk stroomopwaarts als er water door de vernauwde opening spoelt (vergelijk het met de plunjer van een injectiespuit die je omhoog trekt) en zo de sifons leegzuigt.

Zou die sodamethode een 4x herhalen (via douchebak); heeft 't geen enkel effect dan moet je aan rigoreuzere maatregelen gaan denken zoals een ontstoppingsbedrijf.

En voor ons is het gunstig als we meer weten over de loop van de leidingen en de wijze waarop ze zijn aangesloten.
 

Jasphy

  • #11
De sodamethode zal ik nog een aantal keer herhalen.
Als dat niet mocht helpen, dan zal ik de leidingen gaan onderzoeken (lastige plek om te bereiken, daarom wacht ik eerst op de soda).

Ik zal je op de hoogte houden.
 

Jasphy

  • #12
Gisteren is er een loodgieter langs geweest.
Het doucheputje beschikt over een sifon, welke je eruit kan halen.
Dan zit er een soort plastic bakje dat heen en weer bewogen kan worden.

Er zat nogal wat vuil in (wist niet van het bestaan af, dus heb het ook nooit gereinigd), maar na het schoonmaken was de stank weg :oops: .

Dat het water in de sifon iets op en neer gaat na het doortrekken van de wc is schijnbaar normaal.

Er is, neem ik aan, dus geen verstopping. Probleem opgelost.

Bedank voor je hulp Fiesiekus :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu