Platdak voorzien van afschot

Heino

  • #1
Thuis ben ik bezig met een uitbouw. De uitbouw betreft een L-vormige keuken. Deze komt een deel achter en een deel opzij van de woning (L-vorm).

Op de uitbouw komt een plat dak.

Wat is de beste manier om afschot te creëren?
- de balklaag op afschot leggen, maar hoe krijg je dan het plafond vlak?
- de dakisolatie met afschot toepassen (bestaat zoiets)?
- hoeveel overstorten voor het regenwater zijn er nodig?
- als je het dak vlak aanbrengt en er zodoende water op laat staan, heeft
dit dan een isolerende werking?
 

Michiel_H

  • #2
- je plafond kun je gewoon uitrachelen/uitvullen, daar zijn een heleboel trucjes voor.
- ja, afschotisolatie. Wel duurder dan normale isolatie.
- afhankelijk van het oppervlak en de diameter van je leiding (en het toegepaste systeem).
- nee, nooit geheel vlak maken!

Er is nog een ander methode, waarschijnlijk de eenvoudigste (afhankelijk van het oppervlakte). Balklaag recht leggen (onderzijde dus waterpas) en op de balklaag leg je strookjes multiplex van een varierende dikte. Hierop kun je dakbeschot/underlayment en daarop de isolatie en dakbedekking.
 

Fiesiekus

  • #3
Je kunt, als je de balken in balkschoenen legt, idd een beetje afschot in de balken (streep aftekenen op de muren en daarlangs de dragers bevestigen) aanbrengen. Afschot hoeft niet veel te zijn; een paar mm per meter balk is zat.

Er zijn ook isolatieplaten met "ingebouwd" afschot.

Water isoleert niet, maar koelt wel in de zomer. Ik heb wel eens hier gezegd dat water op een platdak geen probleem is (ik heb 't 10-tallen jaren gehad); iemand anders beweerde prompt dat algen, rottend blad en ander afval dat vastkoekt, wel degelijk voor aantasting van de bitumenlaag kan zorgen. Ik ben er dus niet meer 100% zeker van dat waterlaag probleemloos is.
 

Fiesiekus

  • #4
Michiel_H schreef:
-... en op de balklaag leg je strookjes multiplex van een varierende dikte.
Bestaan die dan? Moeten < -vormig zijn omdat de dak op de steun moet rusten.
 

Heino

  • #5
Het dak wordt 8x4m1 (zijkant woning) en 4x2,5m1 aan de achterzijde. Het hoogste punt ligt altijd bij de gevel, maar hoe verloopt het afschot dan? Op elke hoek zat een afvoer komen, of is dat niet noodzakelijk?

Diameter van de afvoerbuizen wordt 110mm.
 

Michiel_H

  • #6
Ik bedoel niet wig-vormig. Maar op de ene balk leg je 18 mm, verderop leg je 15 mm, 12 mm enz... Zo heb ik diverse dakkapellen gemaakt.
Bij berging (met ingemetselde balkschoentjes) leg ik altijd plaatjes, strookjes of iets dergelijks van varierende dikte in de balkschoentjes (dus onder de balk).
Overigens moet je volgens de richtlijnen afschot hebben van 1,5 cm per meter en 12 cm dakopstand. Maar dat is onzinnig. Is ook vrijwel niet fatsoenlijk te maken en heb ik dus ook nog nooit zo gedaan.
 

Fiesiekus

  • #7
Je hebt dus 42m2 dak totaal ? Denk dat je op de 3 "buiten"-hoekpunten van de L-vorm, dan wel een HWA moet maken.
 

Michiel_H

  • #8
Heino schreef:
Het dak wordt 8x4m1 (zijkant woning) en 4x2,5m1 aan de achterzijde. Het hoogste punt ligt altijd bij de gevel, maar hoe verloopt het afschot dan? Op elke hoek zat een afvoer komen, of is dat niet noodzakelijk?

Diameter van de afvoerbuizen wordt 110mm.
Kun je daar een schetsje van maken? Waarschijnlijk is het het makkelijkste om in het midden een opstand te maken, met afschot in twee richtingen.
80 mm is in de praktijk meer dan voldoende. Mijn dak is zo'n 130 m2 met 2 x 80 mm afvoer. Overigens wel met grind er op.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Fiesiekus,
Water op een dak laten staan is nog uit de tijd van het mastiek. In moderne bitumen banen zijn kunststoffen toegevoegd. Op dit soort bedekkingen is het voor de levensduur beter dat het dak droog loopt.

Heino,
Ik zou 2 afvoeren plaatsen maar zou dit doen om dat het dak in een haak staat. Voor de uitlopen in het dak en de staande buizen kan je kiezen tussen 80 of 70 mm.
Afschot is tegenwoordig 16 mm/m. Voorheen was dat 10 mm/m. Bouwbesluit.
Voor het voorkomen van water voor de hemelwaterafvoer kan je de deze verdiept in het isolatie materiaal aanbrengen. Dit is goed te doen.
Mocht je voor afschot isolatie kiezen let op dat je meer platen nodig hebt.
Vraag de afmetingen van de platen aan de leverancier en maak een leg plan. Zeker omdat je de hoek om moet met het isolatie materiaal dat maakt het iets ingewikkelder.
*wgb*
 

Fiesiekus

  • #10
@Wgb: duidelijk; bedankt. Geldt dat drooglopen ook voor zinken regengoten?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Nee dit geldt niet voor zinken dakgoten.
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu