Gewicht platdak versus serredak

Isadulda

  • #1
Goedemiddag,
Of dit het juiste rubriek is om advies te vragen betreft het verschil in gewicht van een platdak versus een serredak weet ik niet zeker. Als dat mogelijk is zal ik verder gaan.
Alvast bedankt
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wat voor plat dak, houten balklaag met beschot, dakbedekking en isolatie of ?
Wat voor serre dak, kunststof kanaal plaatjes of gelaagd glas of?
 

Isadulda

  • #3
Goedemorgen, excuus voor de late reactie. De serre glazen wegen ongeveer 450 a 500 kg denk ik. Volgens mijn gegevens is het (Isolatie glas fe-or 872 gelaagd inbraakvertragend floatglas 10mm hr coating (hr++) . 5x 830mm x 2340mm (13mm). Er zitten 4 balken tussen van 2,5.m plus nog twee aan de zijkanten achter het gips wand die men niet ziet.
De serre uitbouw is 4,2x2,5m. Er zouden hooguit enkele balken extra bijkomen tbv een platdakraam van 1 bij 2 meter die ongeveer 100kg is. Er komt dan dakbeschot, bitumen,isolatie en een gipsplafond. Meer zou ik niet kunnen bedenken wat er bij zou komen voor het gewicht bij een platdak.
De reden waarom ik dit vroeg is dat een tijd geleden de serre ramen door een thermische breuk schade hebben opgelopen. Om dit soort schades te voorkomen maar ook schade dat kan ontstaan bij een platdak de reparatie makkelijker en wellicht goedkoper zou zijn. Maar het meest dat me aansprak was het gewicht van een platdak. Ik dacht dat het lichter zou zijn maar volgens sommigen juist niet, daarom begon ik te twijvelen of het wel een goed idee zou zijn om de glazen serre te vervangen voor een platdak met bitumen.

17078208857771655678835710561306.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Een plat dak met beschot, dakbedekking, isolatie en een plafond weegt 60kg/m2
Glas weegt 2500kg/m3, 60 kg komt overeen met 24 mm glas.
 

Isadulda

  • #5
Bedankt voor de berekeningen. Wat het glas zou wegen kan ik misschien beter aan een glasbedrijf vragen. De berekening die u me toont ben ik niet bekend in. Ik weet in iedergeval nu wat de dakisolatie, beschot en plafond ongeveer weegt.
Volgens mij zou zo een serre raam van 0,83 bij 2,34 zo maar 150kg kunnen wegen. Met 10m2 oppervlak is een platdak toch lichter. Daar zou dan echter nog wel één of twee kleinere platdakramen bij opgeteld moeten worden die ik van plan was te laten monteren.
 

Isadulda

  • #6
Rola schreef:
Een plat dak met beschot, dakbedekking, isolatie en een plafond weegt 60kg/m2
Het gewicht van de ramen heb ik nagevraagd en wegen zo'n 450 kg. Wat u meerekent met het beschot is mij niet heel helder. Er zouden alleen platte houten platen op kunnen, want de balken zijn er al die zou men niet mee hoeven mee te rekenen. Zonder de balken maar dan wel met platte platen(obs] platen?) , bitumen, isolatie en gipsplafond zou men toch onder de 450 kg komen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu