Geluidsisolatie platdak

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik ben bezig met een uitbouw van de woonkamer. Deze krijgt een platdak dat rust op balken van 210 mm. Ik leg er 18mm OSB op en 15 cm PIR. Dakdekker werkt het daarna af met bitumineuze bedekking. Er komen drie 120x120 cm velux lichtkoepels in (gebogen glas, HR++, bij de specificaties staat RwDB 39). Aan de onderkant wil ik 12,5 mm gipsplaat aanbrengen. Mijn vraag: loont het (als ik omgevingsgeluid en geluid van regen wil beperken) om de gipsplaat dubbel (en verspringend) aan te brengen, of doet dat weinig? De materiaalkosten zijn in ieder geval gering. Maar als de geluidsisolatie van de veluxkoepels sowieso minder is dan van de rest van het dak loont het wellicht niet de moeite. Ik heb geen idee hoe die 2 zich verhouden, kan bijvoorbeeld nergens vinden wat PIR doet (maar als ik af ga op mijn ervaring met PIR op schuine daken doet dat weinig tegen geluid).
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Pir doet inderdaad weinig, maar beter dan niks.
Je kan rustig een relatief dunne laag glaswol aanbrengen, geen probleem met vocht als de isolatiewaarde daarvan minder dan de helft van de PIR is. (voor de zekerheid simuleren)
Kost ook weinig en zal meer opleveren dan dubbel gips.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Edwinnn schreef:
Er komen drie 120x120 cm velux lichtkoepels in (gebogen glas, HR++, bij de specificaties staat RwDB 39).
Wat denk je hiervan. Al naar de voor en nadelen van lichtkoepels gekeken.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Er staat bij de Veluxen (gebogen veiligheidsglas hr++) : Thermisch 0,65W/m2K. Akoestisch rw 39 dB. Voordeel is veel meer lichtinval in bestaande deel van de woonkamer omdat ze net een halve meter uit de bestaande gevel komen (de kamer wordt 14 meter lang, ik heb iets van extra lichtinval in het middengedeelte nodig).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Aan de binnenzijde tussen de balken een pakket steenwol of glaswol aanbrengen, in combinatie met klimaatfolie
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Klimaatfolie is bijna zeker niet nodig, doordat er 15cm pir op ligt zal het dakbeschot niet onder het damppunt komen met een relatief dunne laag glaswol. Relatief tot de 15cm pir,
de veilige grens is best een dikke laag wol.
Klimaatfolie kan trouwens ook weinig kwaad, behalve dan de kosten en het extra werk.

De lichtkoepels kunnen wel een probleem worden, dat kunnen flinke koudebruggen zijn met condensvorming rondom het kozijn als gevolg, goed opletten dat het correct geplaatst wordt.
Denk ook aan de zomer, dan werken ze als een broeikas.
LED panelen kunnen een optie zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Edwinnn schreef:
Akoestisch rw 39 dB.
Enig idee wat dat betekend. Hoe zijn ze aan die getallen gekomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu