Platdak aansluiten op schuindak

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #1
In januari ga ik het platdak van de aanbouw maken. Links op de foto kom ik met de osb en isolatie straks net onder de bestaande goot uit. Nieuw zink er boven en geen probleem. Wat doe ik met de aansluiting van de PIR en daarna de dakbedekking op de sandwichpanelen (is bouw van 1994) rechts? Op dit moment lekt het als een zeef, spouwmuur loopt na elke bui vol water. Je ziet dat de dakvoet eerst lager zat, een stuk zinken goot dat er zat hebben we nu even wat naar boven getrokken. Er zijn 2 rijen pannen af. Hoe krijg ik dit waterdicht? Onder de sandwichpanelen werken, wat je in theorie misschien zou willen, kan niet.

403634699_376686054891021_6939728750409874405_n.jpg
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een stuk plastic onder de pannen en met een paar nietjes vast op de panlat. Dat stuk, zolang dat het voorbij het buitenblad hangt. Toch
Het nieuwe dakvlak, beschot zet je door tot aan het bestaande dakbeschot/isolatie.
Zorg de je de dakbanen hoger kan opzetten dan de kopsekant van de dakgoot.
De goot en de verholengoot laat je op de het dakvlak uitlopen. Vanaf hier te zien gaat dan net.
Grofweg zet je de dakbedekking iets hoger door dan de rij pannen die nu nog op het dakvlak liggen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik vroeg me meer af: hoe krijg ik een waterdichte verbinding / naad tussen de oude dakpanelen rechts en de nieuwe dakbedekking, zodat wanneer er water over het dakbeschot zou lopen het niet onder de dakbedekking van de aanbouw kan komen. De panelen hebben een oranje buitenkant (waterdicht), maar er is geen folie die ik straks over het dakleer heen kan trekken of iets dergelijks.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Tengels weghalen en dakbedekking op de plaat branden.
Normaal gesproken maak je daar een sprong in het dakbeschot om de dakbedekking onder het dakbeschot te laten aansluiten.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Sander 1972

  • #5
Idd op het dakbeschot en opstand branden, maar onder de pannen kun je beter ook folie doen en deze daarna over de opstand heen trekken
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Klikt inderdaad logisch. Ik ga de OSB dan leggen, de PIR zaag ik op 45 graden en pur ik tegen het bestaande dak. Folie leggen is lastig, er zit een kilgoot, twee dakvensters en nog wat andere obstakels. Dat maakt tegelijkertijd het risico op water over het dakbeschot ook wel weer groter. Met het dak branden krijg ik straks gelukkig wel hulp, het is een groot dak met nog wat lichtkoepels, ik zie het niet zitten om dat zelf te doen. Hoop dat we de naad dicht krijgen.
 

Sander 1972

  • #7
wel brandvrije/werende pur gebruiken, Zag je panelen niet, maar normale wijze zou het dicht moeten zitten en anders kun je altijd nog een folie onder de pannen doen. Maar dan moeten de panelen eraf
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
heb je een paar foto's of doorsnede van het probleem gebied.

het is niet handig om het geheel aan elkaar vast te plakken wegens verschillende werkingen van je uitbouw en de bestaande woning.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #9
Voor werken ben ik niet zo bang. De ligger ligt aan de andere kant op een strook fundering die er al 30 jaar zit en waar eerder een spouwmuur op stond. Aan de voorzijde staan de 2 kolommen op stroken van 60 cm breed op ongeroerde grond (zo bedacht door de constructeur). De ligger is behoorlijk lang (10 meter) maar kan schuiven op de opligging.
Pur en bitumen zal toch wel enigszins kunnen werken (flinke temperatuurverschillen heb je bijvoorbeeld op elk platdak)?
De panelen op bestaande schuindak waar ik tegen moet werken zijn eps 10 cm met spaanplaat aan buitenzijde en een oranje (waterdichte?) coating (1994). Er is geen folie.
 
  • Like
Waarderingen: Sander 1972

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Waar het om gaat is dat je de naad dichtmaakt met een overlap
en niet gaat branden op die plek.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #11
@Boertje125 dat was eigenlijk de kern van de vraag. Als er een folie lag zou ik die er overheen trekken, maar die heb ik niet..... Is er een alternatief?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #12
Besten,
Ik heb vandaag een platdakdekker en schuindakdekker laten kijken. Enige goede oplossing is alles eraf, onderdak aanbrengen, nieuwe kilgoot, nieuwe tengels en panlatten. Dan alles er weer op. Nokvorsten moeten ook vervangen worden dan. Dit gaat geen dhz klus worden, ze komen het deze week maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu