Platdak renoveren / vlonder terras

Yuli

  • #1
Hallo,

Ik heb een jaren '60 woning gekocht met een uitbouw achter het huis. Deze uitbouw is in 1996 gedaan en heeft een platdak welke gelijk loopt met de eerste verdieping. Vanaf deze verdieping (woonkamer) kun je er zo oplopen.

In de loop der jaren is het bitumen plattedak diversen malen gerepareerd (nooit vervangen) alleen is het nu wederom lek. Omdat het nogal een lappendeken is van reparaties wil ik het voorjaar in zijn geheel nieuw en goed laten vervangen.

Ik vroeg mij af wat tegenwoordig de mogelijkheden zijn op dit gebied? Wordt bijvoorbeeld nog steeds bitumen gebruikt of zijn er nieuwe materialen qua dakbedekking. Wat wel belangrijk is om te vermelden is als het constructie technisch mogelijk is (moet nog uitgezocht worden) is het plan om er in de toekomst een vlonder terras van te maken. Ik zou dus graag willen als dit eenmaal ligt dus de komende x jaar niet meer naar hoef te kijken.

bedankt voor je reactie,

Yuri
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik begrijp dat het een dak is zonder grind of andere vorm van ballast. In eerste instantie niet geschikt voor zware dingen op je dak.
Bitumen wordt nog steeds gebruikt en er zijn ook dakbedekkingen van kunststof. De meeste daarvan kunnen beter tegen de zon.
Belangrijk, als je op je dak gaat lopen, is de drukvastheid van het isolatiemateriaal.
Gelukkig is er ook voor het dak net zoveel keus als voor welk product dan ook wat te koop is. :P
 

Yuli

  • #3
Hoi Wgb,

Ja klopt geen grind en geen ballast. Uitbouw is van muur naar muur overspannen met balken (ik moet nog kijken hoe dik deze zijn en hoever uit elkaar), daarop houten platen en dan de bitumen. Tussen de balken is geïsoleerd met glaswol en afgewerkt met gipsplaten. Ik weet dus niet of er isolatie zit tussen de bitumen laag en de houtenplaat. Ik vermoed van niet omdat de uitbouw stervens koud is en de verwarming is daar niet aangesloten.

De ruimte van de uitbouw vind ik overigens niet zo interessant hoe goed/comfortabel dit geïsoleerd is gaat gebruikt worden als washok. Ik wil alleen een lekker dakterrasje voor in de zomer en geen lekkages in deze ruimte.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Van isoleren alleen wordt niets warm al douw je er 30 cm in.
Zover ik weet alles uit de balken en een flink pakket op de dakvloer of het nieuwe systeem heel veel speciale isolatie tussen de balken en de dakbedekking gelijk op de dakvloer. Zeer goed beloopbaar alleen het afschot kan onvoldoende zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu