Platdak vernieuwen/ renoveren.

Frans34

  • #1
Het platdak van mijn garage (72m2) is nu echt aan vervanging toe. Bijkomend probleem is dat de draagbalken niet recht zijn, dus er blijft altijd water opstaan, er zitten dus nogal wat "kuilen" in mijn dak. Bij veel regenval zijn deze kuilen gevuld met 5 cm water. Hoe kan ik dit het beste oplossen ?

Ik zit te denken aan ;
- uitvlakken van het dak, hoe kan ik dat het beste aanpakken ?
- evt isolatie bovenop het bestaande dak monteren ? (PIR)?
- EPDM dak ?

bedoeling is dat er weer een strak dak op komt, gaan water meer op blijft staan.

Hoe zouden jullie dit doen.
 

Smiecht

  • #2
Hey,

Wat is er op dit moment gebruikt voor dakbeschot?
Een dak moet namelijk altijd een stuk afschot hebben , daarom leg je de balken ook niet recht. Als je het hebt over kuilen van 5cm diep is er toch serieus iets mis met het dakbeschot of de manier waarop het gelegd is.

Ik zou er voor kiezen om de balkenlaag te laten zitten , mits deze recht genoeg is om met underlayment platen een vlak (met afschot) dak te maken. Als dat niet lukt zou ik de balken laag er ook uit halen en opnieuw uitleggen met het juiste afschot. Zo veel extra werk zal dat niet zijn denk ik (ik ken de situatie natuurlijk niet ter plekke). Daarop underlayment platen , PIR isolatie erop en afwerken met EPDM of Dakleer. Voordeel van epdm is levensduur en minder kennis nodig om te leggen. Voordeel van dakleer is prijs , het is een stuk goedkoper als EPDM.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Lijkt mij, dat je eerst moet controleren of de balken voor jouw dak sterk genoeg zijn. Verkeerde balken gebruikt deze zullen deze altijd blijven doorhangen.

Welk materiaal ligt er op de balken. Is dit een plaatmateriaal of zijn het planken? Spaanplaat bijvoorbeeld gaat op den duur tussen de balken doorhangen, vooral als de platen regelmatig iets te vochtig worden. Deze kan je beter vervangen door een beter plaat materiaal.

Is je dak sterk genoeg en is er afschot zou je met C-EPS de kuilen uit kunnen vlakken. Ook dit materiaal heeft gewicht.
 

Frans34

  • #4
Ik heb een foto van het geheel. Het vervangen van de draagbbalken is geen optie. Ze lijken mij ook sterk genoeg, en liggen vanaf de bouw al krom. Balken zitten om de 60 cm. Het plaatmateriaal zakt ook door.
 

Frans34

  • #5
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dit is in ieder geval geen doorhangen van de balken. De diepe zone van de plassen zouden in het midden van het dak liggen. Nu liggen ze aan de lage kant van het dak.
Het dak heeft afschot dat is aan vorm van de plassen te zien. Door ruggen in het dak komt het water niet bij de afvoeren.
Staan er muren onder de ruggen van het dak. Lopen de balken in de breedte van de garage dan lijkt het erop dat deze niet goed zijn aangebracht.
Het verschil zou je ook aan de onderzijde van de balken moeten kunnen zien.
De dakbedekking ligt deze over de gehele lengte van de dakrand strak op de ondergrond of heeft deze zich iets opgetild. Bij de ruggen zou je de dakbedekking iets naar beneden kunnen duwen.

Uitvullen met isolatie platen zal je niet lukken. Wat ik al opmerkte C-EPS maar dan moet de dakbedekking wel goed zijn aangebracht.
Maak eens of twee een fotos van de dakrand.
 

Frans34

  • #7

 

Frans34

  • #8
Ben zonet het dak op geweest , op de plaatsen waar de kuilen zitten lijken de platen door te buigen, het veert alsvb het ware mee. Is het een optie om het dakleer door te snijden, platen te verwijderen die doorbuigen en nieuwe platen te monteren, daarna een nieuw dak ?

Egaliseren zie ik niet zitten, het blijft dan naar mijn idee na aanloop van tijd doorzakken .

Toch.?
 

Frans34

  • #9
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat is een behoorlijke kuil zeg.
De balklaag ligt op 60 cm. Een bitumen baan is 100 cm. Lijkt mij dat niet alleen de platen maar ook de balken zijn doorgezakt. Fotografeer die stalen buis nog eens als je wilt maar leg hem op de overlap van de randstroken. Maak een foto van de buis zoals op 19:23 geplaatst.


Verwijder je de dakbedekking over het gehele dakvlak is alles mogelijk. Waarschijnlijk zal je de bestaande balk moeten ophogen om het hele oppervlak van het dak vlak te krijgen.
Alleen dat deel dakbedekking en platen van de gezakt zone verwijderen is lastiger, je blijft met een 5 mm hoogte verschil zitten namelijk de dikte van de dakbedekking.
Ik blijf me afvragen, hoe en wat er te zien is aan de onderzijde van het dak. Wat voor platen zijn er gebruikt hoe dik zijn deze?
 

Frans34

  • #11
Het heeft weer geregend, nu kun je goed de situatie zien. De uitloop naar de goten toe ligt al een stuk hoger dan het water. Een paar jaar geleden heb ik er een extra afvoer op gemonteerd, (de 1e) omdat de laatste afvoer al helemaal geen water meer afvoert. Onder de balken zitten gipsplaten, ik weet nog dat bij montage van het plafond dat de draagbalken niet recht waren, volgens mijn buurman die er altijd al heeft gewoond, heeft er altijd al water op het dak gestaan.

Als ik het dak zo goed als het kan recht kan maken, hier isolatie platen overheen monteer, zodat het dak hoger komt te liggen, en dan rondom , dus op het dak een goot blijft behouden, dan zou mijn probleem opgelost zijn ?





 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu