Platdak Bungalow

Rool1

  • #1
Hallo, ik heb een vraagje over mijn platdak, ik heb deze bungalow 3 jaar geleden gekocht, de vorige eigenaar had het dak ongeveer 8 jaar daarvoor laten vervangen.
Er is destijds het gehele oude dak tot op de balkenlaag eraf gehaald en toen opnieuw opgebouwd, nieuwe platen op de balken en daarop 11 cm dikke isolatie platen met daarop de bitum laag, onder de balklaag dus in het huis is er een volledig nieuwe systeemplafond van gipsplaten gemaakt die zijn afgestuct in elke ruimte. Ik heb ongeveer een vierkant oppervlakt van 12x12 meter. Er is verder niets aan de hand met het dak maar het volgende valt mij wel op, er zijn op het dak in elke hoek ontluchters geplaatst (paddestoel), nu begrijp ik wel dat dit voor de ventilatie is maar als ik logisch nadenk dan komt er toch ook koude lucht naar binnen, mijn gezond verstand zegt dan dat dit ten koste gaat van de isolatie waarde van mijn dak(huis) toch, weet iemand waarom ze hiervoor gekozen hebben, zou het kwaad kunnen als ik deze ontluchters dichtstop met steenwol of dergelijke.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die ontluchters komen uit in de woonruimte, dus 4 pijpen pijp steken door de plafonds van je woning.
Of ontluchten ze de ruimte tussen plafond en dakvloer.
 

Rool1

  • #3
Ze ontluchten de ruimte tussen het plafond en dak, de gips plafond is helemaal dicht vanuit binnen gezien
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat zijn de diameters van de dakdoorvoeren.
Voor het overige heb je geen klachten of je ziet geen opvallende zaken.
Zelf zou ik ze niet zo maar klakkeloos dichtstoppen. Er zal een rede zijn geweest waarom de dakdekker tijdens zijn werkzaamheden heeft besloten om een die doorvoeren te plaatsen.
Je weet zeker dat er niets is aangesloten op die doorvoeren. De pet van die doorvoer zit vaak met een bajonetsluiting bevestigd. Kan je er met je hand in dan een filmpje met je smartphone.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #5
Het lijkt mij sterk dat die dakdekker die dingen voor niets aanbrengt, en als het al 8 jaar bewezen goed zit, zou ik wel even ernstig nadenken voordat ik ze dicht stopte.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Bij een ongeïsoleerd dak waren die buisjes redelijk standaard.
Kan ook zijn dat ze er weer opgezet zijn omdat ze er al stonden.
Of er zit bijvoorbeeld isolatie tussen de balklaag.
Eerst zeker weten hoe het dak is opgebouwd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu