Plat dak renoveren

Pace

  • #1
Ik heb de volgende situatie:
Mijn woning uit 1961 heeft een plat dak voorzien van bitumen dakbekleding welke in 1996 vervangen is en toen is er ook een 40 mm dakisolatie laag met dampremming aangebracht. Op het dak ligt/lag een kiezellaag als ballast, de dakconstructie is van hout met houten draagbalken om de 60 cm. Het dak heeft een afmeting van 5.90x10 m.
In verband met de komst van zonnepanelen besloten om samen met de buren aan een kant van de woning (dus twee daken) een nieuwe bitumenlaag aan te brengen op de bestaande welke op zich nog in prima conditie is en geen grind terug te plaatsen in verband met de dakbelasting en komst van de zonnepanelen. Helaas is de bestaande dakbedekker halverwege het project ermee gestopt en daarom ben ik er nog mee bezig om een vervanger te zoeken. Tevens komt in mijn dak een Velux licht/toegangskoepel va 80x80 cm.
Nu heb ik vandaag de situatie bekeken en was daarbij ook een dakdekker bij aanwezig die voor een andere klus bij twee huizen verderop bezig was. Wat mij opviel bij de reeds aangebrachte nieuwe lagen dat bij een aantal in het midden een lichte bolling aanwezig was wat duidt op onvolledige hechting. Ik heb de aanwezige dakdekker naar commentaar/advies gevraagd, zijn commentaar was het volgende: de bestaande laag bitumen had men moeten vastnagelen alvorens de nieuwe laag aan te brengen omdat we geen ballast laag meer aanbrengen, dit begrijp ik niet helemaal, ook al spijker ik de onderlaag vast dan zou toch nog steeds de toplaag los kunnen komen?? Volgens hem dan dus niet als de bestaande laag van nagels voorzien wordt. Hij adviseerde de klus als reeds begonnen af te maken, het loshalen van de reeds gelegde banen lukt je niet meer zei die, leg alles, verder neer en over de lichte bollingen in de nieuwe laag; geen zorgen (ik had nooit lekkages met de oude laag) want daarboven op komt de zonnepalen belasting, leg wel aan de randen het grind wat over is, want daar heb je ook de grootste kans op het los waaien. We hebben het ook nog over isolatie aanbrengen gehad: meest ideale is alles verwijderen en opnieuw op de constructie beginnen met dampremmende folie, en dikke isolatieplaten en daarover heen je bitumen, het is echter ook mogelijk om zolang de R-waarde maar hoger is als de bestaande laag je met nieuwe isolatie over de bestaande oude bitumenlaag gaat en daar dan weer een nieuwe bitumenlaag op aanbrengt. Gezien het kostenplaatje en de (twijfelachtige) meeropbrengst in energiebesparing ervoor gekozen om niet voor nieuwe/extra isolatie te gaan.
ik zit nu met de volgende vragen:
Kan iemand me uitleggen of alsnog isoleren op een bestaande laag werkelijk kan zonder risico op vochtproblemen?
Hoe het nu zit met het vastspijkeren/schroeven van de onderlaag en dan eroverheen een laag vastbranden die dan niet loskomt zonder ballast? Ik lees op internet veel verschillende meningen..
Het aanbrengen van de dakkoepel: ik heb zelf reeds het plafond opengezaagd en de dakconstructie ligt nu van onderen open, er loopt 1 draagbalk die doorgezaagd moet worden, die wil ik dan aan beide afgezaagde einden met een balk van gelijke dikte met raveeldragers links en rechts weer verbinden met de naastliggende balken is dat de juiste methode? Vervolgens glaswol deken aanbrengen rondom het gat voordat ik het plafond weer afwerk. En klopt het (mening van de dakdekker) dat je bij voorkeur eerst het gat in het dak maakt en daarna de bitumen aanbrengt want ook daar hoor ik weer verschillende meningen over, in mijn geval moeten we zo wie zo ook door de oude bestaande laag heen. De foto's geven een idee van de huidige situatie buiten en binnen, de foto binnen laat de plafond opening zien met in het midden de draagbalk die doormoet de rachels zijn reeds afgezaagd de restanten zitten nog op de draagbalk, links en rechts in het gat lopen de andere draagbalken waarmee ik dus wil verbinden.

IMG_4209.jpg 4a033be7-42f8-4215-8307-c802a63e9eeb.jpg IMG_4116.jpeg
 

Sander 1972

  • #2
Kun je zelf je verhaal nog eens door lezen? is geen door komen aan. En geschillen en beoordelen daar mengen we ons niet in.

Wat is je vraag precies?
Kan me enig sinds voorstellen dat je dakdekker gevlucht is
 

Pace

  • #3
Je schrijft dat er geen doorkomen aan is, begrijp ik niet; ik schets het probleem met de dakbedekking en isolatie en eindig mijn verhaal met een aantal concrete vragen die staan er toch duidelijk in aan het einde van mijn verhaal. En ik vraag geen oordeel over geschillen en beoordelen, ik zit alleen met een paar technische vragen. En waarom kun je voorstellen dat de dakdekker gevlucht is? Er ligt een heldere offerte afspraak dus daar kan zijn vlucht niet aan liggen maar dat is ook helemaal niet de discussie hier op dit forum, ik hoop dat er wat mensen zijn met verstand van zaken die mij met de technische vragen wat verder op weg kunnen helpen, dat is volgens mij de essentie van dit forum toch?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Heel eerlijk gezegd: Ik heb alleen de eerste alinea gelezen. Toen was het bij mij over met de leespret, want zo'n lap tekst en dan alles achter elkaar ga ik echt niet lezen. Nu heb ik er zelf niet veel verstand van, maar toch... In het engels is er een mooie term voor: TLDNR.

Je had op zijn minst de moeite kunnen nemen om de tekst te verdelen in losse, kortere alinea's met witregels ertussen.
Pace schreef:
dat is volgens mij de essentie van dit forum toch?
Dit forum wordt bemensd door vrijwilligers. Vaak vakmensen op allerlei gebied, die in hun vrije tijd klussers helpen hun problemen die ze bij het klussen tegen komen, op te lossen. Die vrijwilligers moet je in de watten leggen door goed leesbare teksten aan te bieden en niet al afschrikken door zo'nlap tekst.

Indien je tekst inderdaad, zoals door @Sander 1972 al genoemd, beoordeling van werk door derden (aannemers e.d.) betreft, klopt het wat hij noemde: Klusidee is uitsluitend bedoeld voor advies bij klussen die zelf gedaan (gaan) worden.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Pace schreef:
Er ligt een heldere offerte afspraak dus daar kan zijn vlucht niet aan liggen maar dat is ook helemaal niet de discussie hier op dit forum, ik hoop dat er wat mensen zijn met verstand van zaken die mij met de technische vragen wat verder op weg kunnen helpen, dat is volgens mij de essentie van dit forum toch?
Bij onze zuiderburen is ook zo'n forum daar smullen ze van dit soort vragen. Wie weet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu