Lekkage plat dak eerste verdieping, aanbouw 2017

Dennis_g

 • #1
Beste forumleden,

In 2017 is er op de eerste verdieping een stukje kamer aangebouwd daar waar een buitentrap zat naar het dakterras. Daarbij is ook een nieuw stukje plafond gemaakt en de slaapkamer is dus wat groter geworden omdat de buitenmuren naar de hoek opschoven zeg maar. In ieder geval, het lekt nu bij hevige regenval helemaal bij de achtergevel, binnen uiteraard. Ik heb wat foto's gemaakt maar ben bang dat het niet echt goed te zien is. Ik heb wat aangekoekte sneeuw moeten wegvegen enzo. Gisteren zijn er twee klusjesmannen geweest (via een grote Nederlandse woningeigenaren organisatie) en die zeiden dat er een nieuwe laag over de bestaande eerste laag heen moet komen, en dat wat er nu ligt niet echt goed is aangelegd. Zelf vond ik het ook wat rommelig ogen met al de strookjes dakbedekking maar ik heb geen expert dus heb altijd maar aangenomen dat het wel goed zal zijn. Ze zeiden ook dat onder de loden afdekking de verticale naden niet goed dicht zijn gemaakt.

Zal dat sowieso de oplossing zijn voor verdere lekkages? En is er iets dat ik zelf kan doen, met bijv dak seal of iets dergelijks?

Als de boel droog is kan ik betere foto's maken, het is nu een vieze zooi op het dak.

Alvast bedankt voor de reacties.

20240116_134305.jpg 20240116_134310.jpg 20240116_134313.jpg 20240116_134317.jpg 20240116_134318.jpg 20240116_134320.jpg 20240116_134324.jpg 20240116_134326.jpg 20240116_134328.jpg 20240116_134330.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Hoe oud zou de dakbedekking kunnen zijn.
Enig idee hoe het lood is aangebracht. Alleen in de voeg of is er een verbinding gemaakt met de muur daarachter.
Het oude gedeelte van de muur heeft openstootvoegen en het nieuwe?
En kijk ook even of de afdekkers op de muur voorzien zijn van druiplippen.
 

Charel

 • #3
Beste, aan de hand van die foto's kan je totaal niet uitmaken wat de oorzaak van de lek zou kunnen zijn.
Dit lijkt mij een zeer normale uitvoering van een plat dak met roofing.
Een lek in de dakbedekking of in de opstanden kan je meestal met het blote oog opmerken. Dan moet eerst het ganse dakvlak wel goed proper zijn gemaakt. Vervolgen kruip je op je knieen rond op zoek naar eventuele barsten of open staande naden.
Wat je zeker ook zorgvuldig moet nazien is de aanwerking aan de dakuitloop en de dakuitloop zelf.
Weet ook dat bij een vochtvlek onderaan het niet altijd zeker is dat dit veroorzaakt wordt door een lek in het dak.
Kan je het zogenaamde lek ongeveer beschrijven ? Druppelt er water uit, is het plaatselijk of over een bepaalde lengte, bij de hoek plafond/muur of ergens midden in het plafond, is dit al lang gaande, seizoensgebonden........enzovoort. Hoe meer informatie hoe meer kans op een juist advies.
 

Dennis_g

 • #4
Dank voor de reacties. De dakbedekking is ongeveer 6 jaar oud. De overige zaken weet ik eigenlijk niet, ik zal me er morgen iets meer in verdiepen. Het is niet mijn expertise namelijk

Het water komt heel langzaam binnen sijpelen en dan ook denk ik bij zware regenval. Het zit helemaal aan de achterkant van de gevel, en dan zo'n 1,5 meter bij de zijgevel vandaan. Zie de foto.

Inderdaad is het nu amper te zien en dat zal ze komende dagen of zelfs weken wel zo blijven. Als het opknapt en schoon is zal ik er eens minutieus naar gaan kijken.

Screenshot_20240112_133247_Signal.jpg
 

Dennis_g

 • #5
Goedenavond.

Bij deze nog een update over de lekkage. Ik heb vandaag gezien dat er wat water op het dak stond, en dat dat werd veroorzaakt door wat opgehoopt zand, aarde, en bladeren en dergelijke ter hoogte van de afvoer naar de regenpijp toe waar ik een soort roostertje had geplaatst. Toen ik dat weghaalde liep al het water dat op het dak stond goed weg. Ik vermoed dat dat recentelijk ook het geval was en met de vele hevige regenbuien, en het water te hoog is blijven staan en er ergens toch iets naar binnen is gekomen. Er zit dus wel ergens een lek, misschien in een verticaal deel, geen idee. Het platte horizontale gedeelte ziet er goed uit. Ik heb wat foto's toegevoegd, als het een paar dagen droog is ga ik er eens goed naar zoeken.
Fijne avond.

20240130_102825.jpg 20240130_102828.jpg 20240130_102820.jpg 20240130_102812.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Je haalt het afvoeren van het water aan. Moet even opmerken dat dit misschien de oorzaak zou kunnen zijn.
Stel je voor het regent een moment heel hevig zo hevig dat het riool even vol komt te staan. Het water kan dan ook op je dak blijven staan omdat er geen noodoverloop is voorzien. Het water zou dan onder het lood door achter de dakbedekking komen. Zoiets kan best eenmalig zijn omdat er nogal wat toevallig heden van invloed zijn.
Maak van de afvoer aan de andere kant van de muur een foto.
 

SKB2023

 • #7
Wat de oorzaak van de lekkage ook is: ga in ieder geval een keer per maand, en in de herfstmaanden wat vaker, het dak op om de afvoer vrij te maken.

Ook hier zelf meegemaakt dat de afvoer verstopt zat door vele bladeren, het water te hoog op het dak kwam te staan en zijn weg via een muur naar binnen zocht.
 

Dennis_g

 • #8
We hadden eerst een buitentrap buitenom naar het dakterras, nu is dat dicht en is er een nieuwe muur gemetseld. Ik heb zojuist de tweede afvoer bekeken en daar zat ook best veel rommel in. Zie de foto en ook de foto van de regenpijp aan de buitenkant waar de afvoer op uitkomt , de afvoer daar waar het lekt. Al met al denk ik dat er geen lekkage is op het platte deel maar wel ergens bij een verticaal deel. Misschien volstaat een tube kit om het te fixen, en inderdaad meerdere keren per jaar de boel schoonmaken. Mijn vrouw wil planten op het dak maar dat heeft dus ook nadelen

20240212_110051.jpg 20240212_105652.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Dennis_g schreef:
Misschien volstaat een tube kit om het te fixen, en inderdaad meerdere keren per jaar de boel schoonmaken.
De tijdelijke oplossing. Tenzij het mankement hoog, dus in het opgaande werk zit.
Wie weet als het water nu snel van het dak kan lozen is het probleem misschien opgelost.
Sluit de afvoeren zet water op het dak en kijk wat er gaat komen.
Ik zie een gesloten stadsuitloop 110051 dus als het riool volstaat kan het water niet van het dak.
Foto 134317 daar zie je een ril in het lood zitten. Het lijkt dat het best een gootje zou kunnen zijn. Dus het water kan daar naar binnen kan komen.
Geef op een foto met Paint nog eens aan wat je verdacht vind en wat is oud en wat is nieuw.
Een foto van binnen maar dan met meer afstand, zodat het een idee kan geven.
 

Dennis_g

 • #10
Wederom dank voor de uitgebreide reactie, ik zal er eens goed naar gaan kijken als alles droog is, en dan ga ik met m'n vrouw samen alles schoonmaken onder de houten tegels. En zal ik eens proberen de afvoer af te sluiten zodat het water op het dak blijft staan, tot een bepaalde hoogte. Als het dan lekt is het toch het platte gedeelte.

En oja, de plek waar de buitentrap zat fungeerde eigenlijk ook als noodoverloop maar die is nu dus weg.

Een foto van binnen, bedoelt u een overzichtsfoto?
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Helemaal eens.

Ja zoiets van bijvoorbeeld van hoek tot hoek en de zone waar het water naar binnen komt.
 

Dennis_g

 • #12
Ik heb vandaag een foto gemaakt. Linksboven bevindt zich de afvoer van het gedeelte waar het lekt. Rechtsboven ongeveer halverwege het hekje zit onder de houten tegels een tweede afvoer. Die heb ik van de week schoongemaakt, daar had zich aardig wat rommel opgehoopt.

20240215_165100.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu