Plat dak houten balken verstevigen

vreeswijkK

 • #1
Het dak in onze garage is 4,2 breed en er liggen balken in van 5x12
Ik weet dat dit niet oké is, we hebben er bij de koop niet goed naar gekeken, maar dit ter zijde. +- 3 jaar oud
Op het dak wordt niet gelopen, maar het hangt wel iets door. Ik wil het veilig en stevig hebben, zonder alle balken en platen los te halen.
Tip van 2 timmermannen is om tegen elke balk dezelfde balken er tegenaan te maken om het te verstevigen. De balken liggen op een muurtje aan beide kanten. Nu heb ik 1 balk gekocht om te kijken of ik deze makkelijk er tussen krijg om vast te maken.Door de lengte krijg ik de balk niet goed er tussen. Als ik de balk wat korter maak zodat het wel past dan kan die niet aan beide kanten op de muur.
Werkt het ook als ik de balk aan 1 kant er op leg en dan goed lijm/schroef?
Of alleen schroeven en lijmen, en dus niet liggend op een muur?
In de bijlage een foto van de situatie nu.
Alvast dank voor uw antwoord.

2C4DCE1E-5171-45C6-B8E2-DB02BDE5321C.png
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
Heb je genoeg hoogte?
Ik zou liever niet dezelfde balk nemen, maar een die een stukje breder is, bijvoorbeeld 5x18.
Die hoeft niet op de muur te liggen, maar als je dat wilt, dan kan je één kan erop leggen en aan de andere kant een balkdrager maken.

Ga je eerst de originele balken een stukje omhoog "krikken"?
 

Willem52

 • #3
Balk moet 11 cm opleglengte hebben. Je kunt de bestaande balk ook omhoog krikken tot iets boven horizontaal en dan aan de onderkant van de zijkant per balk een stalen strip vastschroeven.
 

Charel

 • #4
Ik zou er ook balken van 5 cm dik zijdelings tegenaan schroeven maar ik zou ze dan 15 cm hoog nemen. Het kan ook met spanten van 28 mm dik en 18 cm hoog.
Die versterkingen moeten wel uit één stuk zijn maar hoeven niet in de muur te worden opgelegd. Gewoon tussenpassen is voldoende.
Het is wel een goed idee om vooraleer je ze tegen de bestaande balken schroeft om die bestaande balken dan in het midden wat omhoog te krikken.
 

vreeswijkK

 • #5
Dankjulliewel. Hoe krik ik de bestaande balken omhoog?
 

Charel

 • #6
Dat zou je bijvoorbeeld kunnen doen door een balk van ongeveer 5x5 cm te zagen op de lengte die je normaal zou moeten hebben tussen de vloer en de onderkant van die liggende balk. Dat zou moeten overeenkomen met de hoogte die je tussen vloer en balk hebt aan de uiteinden van de liggende balk.
Je plaatst die (iets te lange) balk schuin onder het midden van die liggende balk waarna je hem met een hamer onderaan of bovenaan bijklopt tot hij recht staat. Op die manier zal de buiging in de liggende balk verdwijnen. Nu kan je de versterkende balk of spant vastschroeven.
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #7
Dat kan met een bouwstempel / schroefstempel.
Maar balken eronder zetten en daar twee wiggen onder slaan zodat ie omhoog gaat kan ook. Manieren genoeg.

Hoeveel cm is het nu gezakt?
Als het flink gezakt is dan niet één voor één omhoog, maar een paar tegelijk,
 
 • Like
Waarderingen: Charel

vreeswijkK

 • #8
Verschil is iets meer dan 1 cm.
Stel ik heb de balken er allemaal in en het afschot is nog steeds niet optimaal, kan ik dan ook de afvoer iets meer naar het midden verplaatsen? Dat er een buis onder het dak loopt naar de bestaande afvoer aan de zijkant van het dak. Om zo het water beter af te voeren?

Dus samenvattend; om de balken te verstevigen hoeven ze niet per sé op een muur te liggen? Wanneer ik de balk er niet tussen krijg kan ik ook een zo lang mogelijke balk er ‘hangend’ tegenaan lijmen/schroeven met behulp van bijvoorbeeld een stempel.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #9
Het is natuurlijk allemaal te berekenen, maar ze hoeven niet perse op te liggen om meer draagkracht te geven. Als ze een dikkere (hogere) houten balk dwars op een IPE balk monteren, zagen ze die ook vaak in en zetten hem er dan tegen. Dan ligt hij ook niet met de hele hoogte op. Het makkelijkste is denk ik wat @Charel zegt, relatief smalle en hoge balken aan weerszijden ertegen en dan goed lijmen en schroeven zodat het 1 geheel wordt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #10
dit is een schuurtje toch?
kijk dan uit met stempels of wiggen voor je het weet druk je de balken in hun geheel omhoog in plaats van dat je de doorbuiging er uit haal.

als er aan twee kantjes een randje zit zou ik de balken aan beide kanten voor de helft opleggen zodat je ze er net tussen kunt krijgen .
 

vreeswijkK

 • #11
Klopt dit is een schuurtje.
Als ik ze er tussen krijg leg ik ze op het randje, heb er nu 1 tussen zitten met pijn en moeite waar de meeste ruimte was. Dus ben er bang voor. Zie foto.

99C884A8-1C8F-4249-84E4-A940A52F9FE2.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #12
Beetje hout eraf halen waar ie erop komt te liggen en er als ie ligt er iets onder slaan vanaf de zijkant.

ps. als ie opgelegd wordt, is lijmen e.d. dan nog zinvol? paar schroeven erin voor het idee en klaar.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu