Plat dak. Kan de onderlaag in de kim mechanisch bevestigd worden?

AlexenJoke

 • #1
beste forumleden.
Ik ben op zoek naar hoe ik de onderlaag moet bevestigen in de kim. Ik heb aan de rand van het dak, een gemetselde muur met daarop een boeideel . Ik wilde op dit boeideel dezelfde base onderlaag op timmeren als op de pirplaten op het platte dak en die dan over de rand op de onderlaag van het platte dak laten hangen tot 10 cm op het dak een aluminium profiel op de rand en daaroverheen d.m.v. branden stroken toplaag. Kan dat of moet aan de rand de onderlaag geplakt worden op de rand?
ben benieuwd wie mij kan adviseren.
Groetjes Alex
 

Sander 1972

 • #2
Die onderlaag die wordt door de dakdekker vast gezet.
 

AlexenJoke

 • #3
uiteraard. Ik wil hem ook mechanisch met asfaltnagels vast zetten op de houten lat boven op de muur. Kan dit / of moet hij gebrand worden of geplakt op de houtenlat / de muur is de vraag.
 

Sander 1972

 • #4
Laat de dakdekker zijn werk doen, die zetten hem vast waar nodig. Dan heb je tenminste garantie, als je zelf gaat hobbyen kun je het vergeten
 

AlexenJoke

 • #5
Ik vind dit soort antwoorden op een forum voor klussers best flauw. Geen enkele inhoudelijke informatie verstrekken en alleen maar roepen "je moet niet zelf klussen, pas op het gevaar" hierbij inspelend op gevoelens van onzekerheid bij de klusser.
 
 • Like
Waarderingen: Wgb

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Voor dit soort vragen zou je, in ieder geval voor mij, een schetsje laten zien.
Aan de andere kant heeft Sander1972 wel een punt.
 

AlexenJoke

 • #7
Als het nodig is, dan teken ik hem nauwkeuriger, dit is een principe schets. mvg Alex

detail.jpg
 

AlexenJoke

 • #8
Zelf denk ik eigenlijk dat de extra asfaltnagel rij die ik getekend heb achter de daktrim niet hoeft. Als er problemen zijn met water dan komt het vaak doordat de toplaag los laat op de daktrim, als dan achter de daktrim tussen de toplaag en de onderlaag niet is gespijkerd, dan denk ik dat het meer waterdicht is daar. De daktrim zit dan vast en zet de onderlaag vast, met spijkers / schroeven door de daktrim om de 25 cm.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Mastiekhoek is netjes maar, vind ik, bovenkant gelijk met de opstand.

Dit is lastig te maken omdat de dakopstand meestal in hoogte aan twee kanten niet gelijk is.

Zelf zou ik het zo maken een losse strook voorkant gevel tot op de dakvloer achter de mastiek hoek.
De isolatie schroef je door de onderlaag heen vast aan het dakbeschot.
Je dak kan je ook zonder mastiek afwerken.
De onderlaag of tegen de muur of tegen de mastiekhoek een paar cm iets op. Dan is je dak al behoorlijk waterdicht. De toplaag even door de kim opzetten en met meterse stukken.
De randstroken vanuit de trim tot rond de 12 cm op het dakvlak

Muur trim mastiekhoek.jpg
 

AlexenJoke

 • #10
Dit is ongeveer wat ik bedoel, het aardige van de onderlaag op de mastiekschroot is dat ik dan de onderlaag kan "opzetten" en er zo een soort kuip ontstaat. Tevens hoef ik dan ook niet op het hout van de mastiekschoot te branden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu