Warm-dak isolatie met XPS-platen, kan dat?

Vrouwentoren84

  • #1
Het platte dak boven mijn slaapkamer is aan vernieuwing toe, en kan meteen wat isolatie gebruiken. Nu heb ik ooit een partij XPS-platen gekocht voor een andere klus, maar hiervan ruim over om mijn dak mee te doen.

Nu mijn vraag. Mag ik XPS platen ook gebruiken in een warm-dak constructie? Dus dakbeschot -> Dampremmende folie -> XPS platen -> dakbedekking (EPDM)? In de regel wordt XPS verkocht om te dienen op het omkeerdak, maar vanwege de vele bomen om het huis wil ik voor het schoonmaakgemak liever de EPDM boven hebben omdat dat op den duur beter schoon te houden is dan de (verwerende) toplaag van XPS-platen.

Hoe maak ik het geheel overigens vast? Ik zie dat bijvoorbeeld bij toepassing met PIR-platen dit geschroefd wordt met plaatjes. Maar tegelijkertijd lees ik dat de dampremmende/dampdichte folies niet onderbroken mogen worden.

Wie kan mij hierin een stukje verder helpen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je kan die XPS platen mechanisch bevestigen zoals andere isolatie materialen. Meestal 4 schroeven voorzien van plaatjes rond 50/70mm en 15 cm van de randen. Door de damprem in het hout schroeven is geen probleem.
De EPDM kan je lijmen met een PU lijm. Gebruik in verband met het schuimenden gedrag van de PU speciaal ontwikkelde daklijm. Verkeerde PU en je krijgt een hobbel de bobbel dak door het opschuimen veroorzaakt. Rubberljmen lukt niet, deze lost de XPS op.
 

Vrouwentoren84

  • #3
Dank voor de goede uitleg! Nu kan ik hier weer verder mee.
Overigens, wij stoken in de slaapkamer nauwelijks tot niet, en slapen zelfs vaak met raam open. Maakt het met het oog op de vochthuishouding voor een geïsoleerd plat dak uit of de ruimte eronder wel of nauwelijks verwarmd wordt?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
De vochthuishouding wordt beter en een geïsoleerd dak geeft altijd meer confort aan de woning.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu