Plafondventilator op stopcontact aansluiten?

marjath

 • #1
Beste klussers,

Ik heb een oudere plafondventilator zonder lamp en die wil ik graag op het plafond hangen maar niet op het aansluitpunt van de lichtschakelaar, daar zit al een lamp op. Kan ik op de plafondventilator een electriciteitssnoer met stekker aansluiten en deze stekker in een stopcontact steken? Of werkt de plafondventilator dan niet?

Alvast dank voor jullie reacties...
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • XanderH

  • #2
  Dat gaat best werken, maar lijkt me niet handig qua afwerking.

  Kun je niet met een kabelgootje over het plafond naar het bestaande lichtpunt toe?
   

  marjath

  • #3
  Dank voor je reactie.
  Ja dat kan wel maar ik heb geen idee hoe ik hem op het bestaande lichtpunt moet aansluiten omdat daar al een lamp zit en die lamp heb ik daar ook nodig. Ik denk wel dat ze er beide aan kunnen maar dan staat het licht toch altijd aan als de fan ook aanstaat? Alles zit dan op 1 lichtschakelaar.
   

  Vonken_trekker

  • #4
  Klopt, of je moet er een draad bij trekken en een dubbele schakelaar aanleggen. Of een draadloze schakeling met klikaanklikuit.

  Maar zoals gezegd kan de oplossing met stekker ook.
   

  XanderH

  • #5
  Heeft de ventilator zelf geen mogelijkheid om hem te schakelen? Bijvoorbeeld met een trekkoord of afstandsbediening? Dan kun je hem gewoon op een fase en nul (bruin en blauw) aansluiten. Grote kans dat die draden in de centraaldoos boven het lichtpunt beschikbaar zijn. Dan werkt de ventilator altijd, dus ook als het licht uit staat.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu