Plafondlamp aan gipsplafond

Georgedb

 • #1
Ik heb een metalen plafondplaat voor een hanglamp, een dikke meter ongeaard vrij stug strijkijzer-achtig snoer met fitting met metalen kap daaraan. Daarin komt zo'n LED filament bol met een diameter van een centimeter of 15. Ik gok dat het hele zooitje zo'n 1 - 1,5Kg zal wegen. Er is geen lasdoos, iemand heeft voor het stucen wat draden voor me doorgetrokken en het is een gipsplafond, maar ik weet dat er wel wat grote oneffenheden zijn weggestuct en dat degene die de aansluiting heeft aangelegd, ook wat gaten heeft dichtgemaakt die nodig waren om de aansluiting te maken, met wat lagen gipsplaat over elkaar. En daarna is er gestuct. Een holle wand plug is daardoor geen optie, omdat ik niet weet waar een gat terechtkomt en hoe dik de laag daar is.

Ik dacht aan die Toggler SPM mini holle wand pluggen, die je in gipsplaat kan draaien, zonder boren. Alleen die zijn voor in wanden en de belasting als je iets aan een wand of aan een plafond hangt lijkt me redelijk anders. Gaat dit, gegeven het gewicht werken (2 gaten per plafondplaat)?

En omdat het gestuct is, en als ik die pluggen kan gebruiken, eerst even door het stuclaagje heenboren, of geen risico's van barsten van die laag als ik zo'n plug in de gipsplaat draai?
 

Georgedb

 • #2
Of misschien een heel andere oplossing dan die gipsplaat draaipluggen of holle wand pluggen?
 

Georgedb

 • #3
Net even lamp met fitting, draad en plafondplaat gewogen: het weegt slechts 335 gram! Zal vast wel eens tegenaan getikt worden, waardoor de belasting wat zwaarder wordt. Omdat ik geen idee heb van de dikte, kan ik een gewone hollewandplug niet gebruiken (volgens mij). Die Toggler indraaidingen ben ik dus niet zeker van: ik weet niet of deze wel uit kan klappen (ik denk het niet) en het is niet voor een wand, maar voor een plafond.

Ik heb nog 25 jaar oude tuimelpluggen, nylon. Die zijn voor een dikte tot een 50-60mm schat ik. * heeft iets dat daar op lijkt, * heeft nog iets handigs / moderners, lijkt het.

Probleem is dat ik niet weet of ik eerst in 15mm gips stucwerk kom, of een dun laagje stuc, gevolgd door 1 of meer lagen gipsplaat... Ik VERWACHT erboven ergens een holle ruimte te hebben en ik VERWACHT dat de totale dikte nooit meer dan 50mm is...

Links verwijderd, zie forumregels - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #4
We doen hier niet aan vergelijkingen van merken.

Bij zo'n beperkt gewicht is een universele plug prima geschikt.
 

Georgedb

 • #5
Sorry, maar het doel is niet om merken te vergelijken, dat interesseert me geen bal, het gaat om verschillende producten. Ik heb, voor mijn gevoel, een vrij lastige situatie en weeg hardop wat mogelijkheden af, maar wellicht zijn er betere oplossingen. Doordat je nu de in mijn ogen onschuldige links hebt verwijderd, kan ik niets meer vergelijken en kan niemand meer zien wat ik bedoel!

Wat versta je onder een "universele plug"? Ik heb óf 1 laag gipsplaat, of meerdere lagen gipsplaat, beide met een dun laagje stuc, of ik heb net een punt waar net een hele dikke klodder stuc zit... Als je zegt universele plug, dan denk ik aan een standaard plug voor in de muur?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Er zijn ook metalen tuimelpluggen.

Tip voor de volgende keer: Zorg voor achterhout.
 

Georgedb

 • #7
En bedoel je dan dat ik het best metalen tuimelpluggen kan gebruiken in deze situatie (het gewicht is iets minder dan 350 gram), dus niet de nylon versie (de ouderwetse of de moderne duotec dingen) of die inschroefdingen? Hollewandpluggen gaat niet werken, omdat ik de dikte niet kan voorspellen...
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
Ja, maar ipv een schroef gebruik je een stuk draadeind. Daarmee kun je de lamp strak tegen het plafond monteren.
 

Georgedb

 • #9
Dat begrijp ik niet helemaal... Het is een beugeltje dat je aan het plafond moet schroeven, en daar zet je de plafondplaat op vast, met schroefjes aan de zijkant. Waar zou dat draadeinde dan doorheen moeten steken?

Ik wil per lamp 2 schroeven in een plafond draaien, alleen de ondergrond is:
gipsplaat met stuc
meerdere lagen gipsplaat met stuc
een enorme dikke klodder stuc
ik heb geen idee van de dikte die ik tegen ga komen
ik verwacht dat erboven ruimte is
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #10
Ik vind het gewicht eigenlijk heel erg meevallen. Als je op de locatie waar je 1 gipsplaat hebt een holle wandplug gebruikt en op de locaties waar er meerdere lagen zijn gewoon meerdere gipsplaatschroeven gebruikt komt dat echt niet naar beneden, als je vier schroeven gebruikt hangt er nog geen honderd gram per schroef aan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Een universele plug is een plug voor zowel een massieve als holle wand. Dat is dus precies wat je hier nodig hebt. Je had dat natuurlijk ook zelf kunnen googelen :wink:

Je kan hier de regels nalezen.
 
 • Like
Waarderingen: Georgedb

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #12
Of je lijmt de beugel vast op het plafond met een high tack kit.
 

Georgedb

 • #13
Geen seconde aan gedacht dat dit jargon is en dt een "universele plug" bestaat ;-) Dus helemaal niet gekeken, dacht al aan wat ik "een plug" noem... Die plug gaat dus werken in een klodder stuc, in een gestucte gipsplaat en in een laagje gipsplaten op elkaar met een laagje stuc en dat is beter dan die pluggen die je indraait. Die laatste gebruik ik vaker voor gipsplaat, maar ik wist helemaal niet dat die ook open klappen, ik dacht dat de speciale schroefdraad voor de grip zorgde...
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Georgedb

 • #14
Werkt dat serieus?! Lijmen op een laagje stucwerk?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #15
Als de stuc goed gehecht is wel. Ik doe het vaker.
 
 • Like
Waarderingen: Georgedb

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #16
Die 300 gram kan je zelfs aan de centraaldoos ophangen.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #17
Georgedb schreef:
Dat begrijp ik niet helemaal... Het is een beugeltje dat je aan het plafond moet schroeven, en daar zet je de plafondplaat op vast, met schroefjes aan de zijkant. Waar zou dat draadeinde dan doorheen moeten steken?
Ik denk dat dit soort ankers werden bedoeld?
toggler-hollewandanker-m10-voor-plaatdiktes-van-10-64-mm-4-stuks-incl-m10-bouten-3.jpg

De dikte van je plafond is dan niet meer interessant (nouja, je hebt een langer boutje of draadeind nodig).

Dat gaat ongetwijfeld perfect werken maar het is in mijn ogen zware overkill.

Universele pluggen zijn hiervoor prima.
2044672-73773-fischer-duopower-pluggen-10x80-s-inclusief-schroeven-10-st-20.jpg


Heb je dikke stuc + gipsplaat? Dan zwelt het op en klemt het vast. Dunne gipsplaat? Dan frommelt de achterkant van de plug op en zit het vast achter de plaat. Meer dan prima voor die paar honderd gram.
 
 • Like
Waarderingen: Georgedb

Georgedb

 • #18
Da's mooi spul!

Inmiddels contact gehad met een grote pluggen fabrikant die met het type alligatorplug 6mm heeft aangeraden, dat in een enkele gipsplaat, enkele lagen gipsplaat en een dikke klont stuc zou moeten werken (zeker voor dit gewicht van nog geen 200g per schroef) en ook al gekocht bij een bekende bouwmarkt.

Hopelijk dit weekend, anders komend weekend, boren, kijken wat ik tegenkom, pluggen en schroeven en de lampen eindelijk ophangen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu