Plafond isoleren en folie

Doitselfr

  • #1
Al eerder gezien op dit forum maar toch mijn situatie en vraag alhier;

Buiten: Plat dak is terras, houten dakplaten met daarover dakbedekking.

Binnen: nooit een plafond in geweest, ruimte was als (onverwarmde) schuur in gebruik, je kijkt dus van binnenuit zo tegen de houten dakplaten aan.

Nu gaat dit echter een verwarmde ruimte worden en als slaapkamer in gebruik worden genomen, en er komt een gipsplafond in. Dit laat ik nu maken door de aannemer en het rachelwerk is vandaag afgemaakt, volgende week zullen daar gipsplaten op komen.

Heb de vraag bij aannemer gesteld: ik wil isolatie en moet er dan ook folie tussen. Antwoord was NEE.

Klopt dit?

p.s. wat ik evt. wel al heb is steenwol rollen en ook heb ik zo'n rol plastic isover met bijbehorende tape. Tussen rachels en houten dakplaten heb ik ca. 15cm ruimte voor isolatie / spouw / rol plastic...
 

Fiesiekus

  • #2
Bij isolatie moet er een zeer goede dampdichte folie tussen gipsplaat en isolatie. En bij voorkeur enige ventilatie tussen isolatie en houten dakplaten met lucht van buitenaf.

Dat staat al vele malen hier uitgelegd.
 

Doitselfr

  • #3
De aannemer net weer gesproken, hij blijft absoluut volhouden dat ik isolatie op de latten kan leggen, en hij het dicht-gipst en er geen folie nodig is omdat er boven de isolatie toch nog ruimte is (spouw), anders is het als je het helemaal zou dichtproppen met isolatie en geen spouw. Ook zegt hij zelfs met folie krijg je het toch niet 100% dicht, je blijft hier en daar kleine openingen houden. Tevens zegt hij en je hebt in je raam al een ventilatierooster waar het vocht vanuit binnen door naar buiten kan.

Vertel alleen maar wat mij verteld is :?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Uw info is niet compleet.
Welke soort steenwol komt er op de rachels te liggen, zonder of met dampdichte kant ?
Komt de isolatie los op de rachels te liggen of wordt die tochtvrij bevestigd aan de balken met spijkerflensen ?
 

Doitselfr

  • #5
Ik heb het los op de rachels gelegd. Heb steenwol rollen met zo'n zilveren / dampdichte laag. Ik heb wel van die spijkerflensen er aan maar dat is lastig vast te maken, dus het ligt nu los en die flensen zoveel mogelijk elkaar overlappend. De ruimte die erboven over is varieert van pakweg 4 cm tot 15cm. Bij de (dikke) dwarsbalken 0 cm tussen isolatie en dwarsbalken.
 

Fiesiekus

  • #6
Even een folie tegen het houten frame aannieten en de randen vastplakken met tape tegen de muur en klaar.
 

MvanV

  • #7
Plat dak moet je niet zonder folie doen. De damp botst tegen de koude ondoordringbare dakbedekking, condenseert daar onder bij het hout en het hout rot weg. De isolatie voorkomt goede verluchting. Het laat wel damp door, glas/steenwol zeker, maar geen goede verluchting.
Zeker een scherm onder doen. Zelfs al zitten er kleine gaatjes, beter dan 1 enorm gat.
Bij platte daken adviseren ze over het algemeen zelfs om de isolatie bovenop te doen. Er zijn aparte platen daarvoor.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu