Muur, Vloer/ plafond kamer boven garage isoleren

William77

  • #1
Allereerst een bijzonder goedemiddag.

Ik ben William (46) en ik hoop dat ik via dit forum aan gegrond advies kan komen hoe ik het hieronder beschreven vraagstuk het beste kan gaan aanpakken.
We hebben sinds enige tijd een nieuwe woning waar we van boven naar beneden veel aangedaan hebben of hebben laten doen door de aannemer, uitbouw, dakkappelen, wanden eruit/ wanden erin etc.
De "taken" van de aannemer zitten erop nu is het aan mij om het verder af te maken. Over een klus kom ik graag wat meer te weten hoe ik dit het beste aan kan pakken of waar ik op moet letten of juist absoluut niet moet doen

Dit is de case:
Wij hebben een hoekwoning met hieraan vast de garage, boven de garage is een ruimte (punt dak met dakpannen) waar ik een slaapkamer van wil maken.
De buitenmuur van de garage en de ruimte erboven is enkel/ half steens.
Het plafond van de garage bestaat uit houten balken met hierop houten platen, op deze platen liggen zgn Fermacell platen (dit is dus de vloer van de ruimte boven de garage).
Op deze Fermacell platen willen we een vinyl (zeil) vloer leggen.
De garage is onverwarmd, dit blijft ook zo en de ruimte boven de garage is wel verwarmd.
Er komt momenteel veel kou vanuit de muren en vloer in de ruimte boven de garage, dit wil ik gaan verminderen door isolatie aan te brengen.
Ik wil de enkelsteens buiten muur gaan isoleren, zowel in de garage als er boven en het plafond van de garage. In de toekomst zijn we ook van plan om de buitenmuur de laten renoveren (voegen) en impregneren om vochtdoorslag te beperken.

Ik zit eraan te denken om PIR platen tussen de houten balken/ tegen de houtenplaten van het plafond in de garage te plakken. Kan dit kwaad irt eventuele damp/ vochtvorming tussen het vinyl en deze PIR platen/ houtenplaten en fermacell platen? Dat er geen vocht onder het vinyl komt zogezegd.
Dit omdat de ruimte van de toekomstige slaapkamer warmer zal zijn dan de garage eronder, moet ik dan wellicht damp remmende folie gebruiken? En waar dan? Of kan ik beter steenwol gebruiken omdat dit beter ademt als het ware, icm een damp open folie wellicht?

Voor de muur te isoleren zat ik ook te denken aan dezelfde PIR platen, bevestigd op ventilatie latten. Deze hebben een aluminium buitenlaag dus als het goed is hoeft er dan geen dampremmende folie tussen de muur/ ventilatie latten en de platen, toch?

Ik heb het zo duidelijk mogelijk geprobeerd te beschrijven, hopenlijk is er iemand die raad weet en als er nog vragen en of onduidelijkheden zijn dan hoor ik het ook graag.

Gr,

William
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ook hier geldt: aan de warme kant dampdichter dan de koude kant.
Vocht komt uit de slaapkamer, niet uit de garage.

Bij PIR+alu platen komt de grens tussen koud en warm in de plaat te liggen, je hoeft je dan geen zorgen te maken over vocht tussen pir en vinyl want dat deel is warm.

Ik zou hier echter voor steenwol gaan, je hebt geen hele hoge isolatiewaarde nodig, want de schuur wordt niet zeer koud en geluid vind ik dan een belangrijke factor. Denk o.a. aan slapen als iemand laat thuiskomt via de garage.
 

William77

  • #3
Dank je wel voor je reactie Jack, top!
Dan wordt het dus vanuit de garage gezien: Steenwol, dampremmende of dampdichte folie?, houtenplaten, fermacell, Vinyl?

Nog tips voor de buitenmuur te isoleren? Dat kan wel prima met Pir platen toch, en is er dan nog een folie nodig?
Gr, William
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vinyl is dampdichter dan steenwol. Dus kan het als volgt: steenwol, houtenplaten, fermacell en Vinyl.
Voor de steenwol, als je in de garage staat, geen plaat materiaal meer aanbrengen. Tenzij met heel goed ventilatie.
 

William77

  • #5
Dank je wel voor je reactie Wgb!
Wat voor materiaal zou er dan evt voor kunnen? Wel mooier natuurlijk als het steenwol uit het zicht is. Gr William
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
William77 schreef:
Wat voor materiaal zou er dan evt voor kunnen?
Alle materialen als er maar voldoende ventilatie is. Dus een vrije ruimte achterzijde alle materialen en de voorzijde isolatie van 5 cm of meer. Of een materiaal wat heel erg poreus is. Of planken met een tussen ruimte aangebracht.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Garage kan gewoon afgetimmerd worden, gipsplaat kan ook, er is hier geen verschil met het dakbeschot onder dakpannen. Hooguit even opletten welke latex erop komt.
Mogelijk dat gipsplaat verplicht is in verband met brandveiligheid. (weet ik niet precies)

Ideaal komt er tussen vinyl en fermacell een dampdichte laag, hoewel ik nog steeds denk dat vinyl dampdicht genoeg is.
Mogelijk kan je de fermacell planten ergens mee behandelen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Inderdaad sorry, Je kan onder de glaswol een plafond maken zonder ventilatie. Vinyl zal voldoende dampdicht zijn. De Mu waarde van vinyl ben ik op het internet nog niet tegen gekomen.
 

Charel

  • #9
En dus geen enkele folie gebruiken, niet onderaan en niet bovenaan.
Gewoon tussen het plafond en de vloeropbouw alles volledig opvullen met een flexibele isolatie zoals bijvoorbeeld minerale wol, houtwol, cellulose of ... (geen pir of pur)
Als je de buitenmuren nog wilt behandelen zou ik zeker overwegen om op dat moment buitenisolatie te plaatsen ipv nu langs binnen te isoleren.
 

William77

  • #10
Allen bedankt voor de reacties, echt super.
Ik denk dat ik het nu wel scherp heb hoe ik het aan moet pakken, gaat goed komen.

Gr,

William
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu