Houten plafond van bovenaf isoleren. Welk materiaal en oe zit het met dampfolie?

Samanth@

 • #1
Hallo,
Ik heb een paar vragen en wil graag jullie advies. Ik zal beginnen met een situatieschets:
We wonen in een oude boerderij. De zolder is onbeschoten en 1 grote, open ruimte. Later willen we hier mogelijk kamers op maken. De zolder moet beloopbaar worden.
Het plafond van de woonkamer (ca 60m2) willen we isoleren, maar dan van bóvenaf (dus de zoldervloer). Hier ligt de originele 2 cm dikke houten vloer, oude planken. We willen niet tussen de balken isoleren, omdat ik ooit de balken weer zichtbaar zou willen maken.

Het gaat om warmte-isolatie. Geluidsisolatie is fijn, maar minder belangrijk. Het is fijn als het enigszins vochtdicht is, omdat er soms stuifsneeuw naar binnen waait. Verder is de zolder droog.

Nu heb ik gekeken naar:
- Steenwol op raggels met underlayment. En dampdichte folie aan de woonkamerkant. Ik denk dat dit heel duur wordt. Omdat je een dikke laag wol nodig hebt om een beetje redelijke rd-waarde te behalen, heb je ook dikke raggels nodig.

- PIR of XPS. XPS heeft dan de voorkeur denk ik vanwege de hoge drukvastheid.

Mijn vragen:
- Ik lees dat je bij een houten (tussen) vloer minerale wol moet gebruiken, ivm condensvocht. Maar bij wol gebruik je ook een dampdichte folie aan de warme kant. Dat is dan toch hetzelfde? Waarom zou ik er dan geen XPS of PIR op kunnen leggen?
- XPS kom ik niet tegen in combi met underlayment. Is dat soms omdat je geen underlayment nodig hebt ivm de hoge drukvastheid? Dus leg je daar later direct je laminaat op, bij wijze van spreken?
- Als ik ventilatie latten plaats met daarop XPS of PIR, kan het dan wel? En waar gaat dat condensvocht dan heen?
- Wat zouden jullie kiezen?

Ik zie door de bomen het bos niet meer. Dan denk ik dat ik eruit ben en lees ik weer iets waardoor ik ga twijfelen. Ik lees heel graag wat jullie zouden kiezen!

Heel erg bedankt vast,
Samantha
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #2
Om even bij het begin te beginnen: als je die zolder uiteindelijk wilt betrekken, moet je ook controleren of de vloer dat wel aankan. Er is een hele grote kans dat die daar niet geschikt voor is. Dan moet je alles dus versterken, wat weer invloed heeft op je hele plan: als je de oude balken in het zicht wilt laten, moet er immers een nieuwe balklaag bovenop. Je kunt de extra balken er ook tussenin doen, maar dan kun je het plafond niet meer openlaten.

Ventilatielatten onder XPS/PIR kan trouwens niet: die isolatieplaten moeten op een vlakke en stabiele ondergrond liggen als je ze wilt belasten.
 
 • Like
Waarderingen: Samanth@

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3
Als je later kamers wilt maken, zul je ook het dak moeten isoleren. Het is eenvoudiger om het (toekomstig) bewoonde deel van de boerderij als 1 thermisch compartiment te zien, en dus in zijn geheel in te pakken.
 

Samanth@

 • #4
@Impie, bedankt voor je reactie. De zoldervloer van het voorhuis is echt stevig met dikke draagbalken. Bij de rest vh huis is dat inderdaad niet het geval.

Weet jij hoe dat zit: pir/xps leg je vanwege de dampdichtheid niet op hout. Maar als ik er wol op leg met daaronder een dampdichte folie, dan heb ik toch precies hetzelfde effect?
 

Samanth@

 • #5
@Walker dat had in eerste instantie ook onze voorkeur. Maar het dak bestaat uit dennenbomen, kippengaas, panlatten en oude betonpannen. Alles eraf en van buiten isoleren is het beste, maar ook vreselijk duur. Dan zou de optie zijn om ook hier van binnenuit te isoleren en dan latten tegen het rondhout bevestigen en daarop dan xps of pir (of wol) en dan gips. Denk je dat dit wat wat zou zijn?

Vanuit kosten en het gasverbruik dachten we dus eerst het plafond te isoleren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Je kan isolatie op de bestaande vloer leggen. Bespaar je energie.
Daar weer bovenop zou je iets van planken kunnen leggen, beloopbaar, maar deze mogen niet aan een gesloten worden aangebracht. Een dampopen constructie.
Zodoende is er geen dampremmende laag nodig.
Alles kan je losliggend aanbrengen en later weer hergebruiken.
 

Samanth@

 • #7
Dankjewel @Wgb , 'niet aaneengesloten', bedoel je daarmee dat als ik steenwol gebruik en daarop underlayment, dat ik dan kieren tussen de platen laat? Dus niet mooi strak met messing en groef (of hoe dat heet)? En stel dat ik er dan ooit een aaneengesloten topvloer op leg met bijvoorbeeld laminaat, krijg ik dan geen vochtproblemen? Mocht het zover komen dan is inmiddels ook het dak geïsoleerd dus dan is het temp verschil tussen zolderkamer en beneden ook niet meer zo groot.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Met underlayment krijg je onder de vloer van de zolder gesloten vakken. Balklaag.
Met planken kan je kieren maken en zo voorkom je dat.
Je kan bijna niets op de vloer van de zolder leggen wat gesloten is.
Maar zodra het verschil in temperatuur tussen op en onder de zolder klein is kan de damprem vervallen.
 
 • Like
Waarderingen: Samanth@

Samanth@

 • #9
Ok top, dankjewel weer @Wgb . Vraag me wel af hoe je dat normaal zou doen: isoleer je het plafond vanaf de onderkant, dus tussen de balken, dan heb je hetzelfde effect? Al met al niet een heel aantrekkelijke oplossing. We gaan er nog maar een nachtje (of wat) over slapen. Bedankt allemaal voor het meedenken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu