Plafond bij schuin dak

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo klussers,

Ik wil binnenkort een verlaagd plafond aanbrengen op een zolderruimte. Het nadeel is dat de schuine zijden dus al erg netjes zijn afgewerkt door de vorige bewoner. de afmeting van schuine zijde naar de andere schuine zijde is (op circa 240 cm hoogte) zo'n 3,5 tot 4 meter. De lengte van muur naar muur is 5.4 meter.

Nu weet ik dat er van Rigips (bijvoorbeeld) zogenaamde "regels" beschikbaar zijn, welke van schuine zijde naar schuine zijde van het dak kunnen worden bevestigd, maar daar zit een "draagbeperking" aan. De tussenliggende afstand van de schuine dakkanten mag dan niet groter zijn dan 2 meter.

Ik zou natuurlijk de reeds afgewerkte schuine zijden kunnen "uitsluiven" en er vervolgens hardhouten balken in kunnen plaatsen. (deze komen dan op de horizontale balken te rusten die al aanwezig zijn achter de afgetimmerde schuine kanten, maar dan heb ik geen keuze in de aanbrenghoogte van het plafond). Die balken kunnen op 1.85 meter hoogte zitten, maar misschien ook wel op 2.90 meter, dat vind ik te laag en te hoog.

Graag verneem ik of iemand hier een goede, betaalbare en heldere oplossing voor heeft.
 
Na 2x doorlezen begrijp ik de vraag. Je kunt ook de balken bevestigen aan de (vertikale) spanten, dan kun je elke gewenste hoogte aanhouden. Volgens mij is hardhout overdreven, dit kan gewoon met vurenhouten balken.
 
Hoi EdP,

Als ik het goed begrijp, bedoel jij dat de vurenhouten balken dan bevestigd worden aan (o.a.) de reeds aanwezige balk in de nok van de zolder?

Ik heb de situatie even geprobeerd uit te tekenen en een foto van de zolder erbij geplaatst.

zolder-1.jpg


zolder-2.jpg


De witte gipsplaten die reeds tegen de schuine kanten zijn bevestigd, zijn in 2003 aangebracht (bij de bouw van de destijds nieuwe woning).

De kast die je op de foto ziet, zal circa 1.80 meter hoog zijn. Daarnaast zie je het raam, deze zal zich circa op 2.20 meter hoogte bevinden. Ergens vlak daarboven zou ik dus het plafond willen plaatsen.
 
Dat is inderdaad hoe ik het bedoel. Maak het niet te laag, 2.40 is vrij normaal voor een bovenverdieping. Minder kan wat benauwd overkomen.
 
Als je eerst een stuk van de bestaande gipsplaat verwijdert, dan kan je zien waar de gordingen zitten. Ik zou ergens op 2,50m hoog de gipsplaat (voor een deel) inzagen en verwijderen.

Je kunt aan de gordingen bijvoorbeeld 2"x3" (van 3,5 a 4 meter, zo lang als het moet zijn) ophangen aan tengels of zoiets en daar de gipsplaten tegen bevestigen.

Je kunt het daarboven natuurlijk niet gebruiken als opbergruimte :D
 
Misschien lukt 't door gaatjes met boormachientje te prikken door de gipsplaat en proberen uit te zoeken waar de gordingen zitten? Gaatjes nadien weer dichtgipsen.
 
Wij zochten vroeger toen de elektronische balkvinders er nog niet waren de balken op door met de knokkels te kloppen.
 
Misschien is de methode van het "opsporen" van de gordingen en vervolgens het aanbrengen van horizontale balken inderdaad de beste methode om er een fraai plafonnetje met inbouwhalogeenspots in te monteren.

Mochten er toch nog andere mensen zijn die een alternatief kennen: schroom niet om je ideeën of ervaringen te spuien...
 
Je zou eventueel in de nok kunnen beginnen met opsporen van de gordingen, als je er een tegenkomt die op je gewenste hoogte is, hoef je niets weg te werken, omdat het toch boven je nieuw plafondje ligt.

Ik vraag me wel af waarom je in een mooie, hoge ruimte een verlaagd plafond wil. Alleen maar om daar spotjes in te plaatsen?

grtz
Henk - houdt van ruimte, houdt niet van loze ruimte.
 
Hoi IJkenhout,

Met het eerste gedeelte van je bericht ben ik het eens, de gipsplaten komen onder de balken te hangen, dus visueel wordt dat wel mooi.

Ik wil niet enkel halogeenspots inbouwen, maar de ruimte in tweeën verdelen (kantoor en een slaapkamer). Ik moet sowieso verlichting aanbrengen in de 2 aparte ruimtes en voor kantoor vind ik het persoonlijk wat strakker staan om dat met halogeenverlichting te doen (goede directe verlichting op 2 wekstations en een tekentafel). Vanuit de nok verlichten geef gewoon een ander type licht en met de halogeenspots kan ik zelf de verlichtingsposities exact bepalen om zodoende ergens meer of minder licht te voorzien.

Daarnaast is het verlagen van het plafond ook een economische en klimaatbepalende oplossing. In de zomer kan ik de kleinere ruimte (door het gipsplatenplafond) makkelijker koelen met de airco en in de winter makkelijk verwarmen, zonder dat gekoelde of verwarmde lucht in de nok verdwijnt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan